İsveçli kadınlar: ”Biz de razı değiliz”

Press Release   •   Nov 25, 2011 05:55 EET

Yargıtay’ın 13 yaşında iken toplu tecavüze uğrayan N.Ç.’nin kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girdiği yorumu İsveçli kadınları da isyan ettirdi. “Biz de razı değiliz” başlıklı ortak bir açıklama yapan İsveçli kadın örgütleri ve bazı parlamenterler Yargıtay’ın kararını protesto ettiler ve davanın yeniden ele alınmasını istediler.

Yüzbinlerce kadını temsil eden kuruluş ve dernekler tarafından yapılan ortak açıklamada Mahkeme ve Yargıtay’ın 13 yaşında bir çocuğun “kendi rızasıyla” cinsel ilişkiye girmesi yorumunu yaparak sanıklara alt sınırdan ceza verilmesi bir hukuk skandalı olarak değerlendiriliyor. Kararın Türkiye’nin altına imza attığı çocuk hakları sözleşmelerine aykırı olduğu belirtiliyor. Kadın örgütleri N.Ç.’nin başvurusuna rağmen uzun süre sanıklar hakkında dava açılmamasını ve davanın 7 yıl sürmesini de eleştiriyorlar.

Bir bölümü gazetelerde ve internet sitelerinde yayınlanan açıklamada şu görüşlere yer veriliyor: “Türkiye Avrupa Konseyinin çocukların cinsel istismarına  karşı sözleşmesine imza attı. Böylelikle 15 yaşından küçük çocukları istismar edenlere ceza kanunundaki en üst sınırdan ceza verilmesini de taahhüt etmiş oldu. Türkiye’nin imza attığı sözleşmenin 19. Maddesi çocuklarla cinsel ilişkiyi ‘çocuğu fuhuşa zorlamak’ olarak kabul ediyor ve en üst sınırdan ceza verilmesini öngörüyor.

Yargıtayın kararı adaletin erkekleri ve devlet görevlilerini koruduğunu açıkça ortaya koymaktadır. 13 yaşında bir çocuğun karşı koyamadığı için kendi isteği ile cinsel ilişkiye girdiği gerekçe gösterilerek sanıklara ödül gibi ceza verilmesi kabul edilemez. Biz aşağıda imzası bulunan kuruluş ve dernekler olarak kararı protesto ediyor ve davanın yeniden ele alınarak Avrupa Konseyi’nin çocuk istismarını düzenleyen sözleşmesine uygun olarak karar verilmesini talep ediyoruz.”

İsveç medyası açıklamayı “Türkiye’de Hukuk Skandalı”, “Türkiye’deki  13 yaşında seks kölesi çileden çıkarıyor” başlıkları ile duyurdu. İsveç’in en büyük haber ajansı, TT’nin  geçtiği haber neredeyse tüm İsveç medyasında yer buldu.

Açıklamanın altında imzaları bulunan kuruluş ve milletvekillerinden bazıları şunlar:  “Nöbetçi Kadın ve Kız Evleri Federasyonu”, “İsveç Kadın Lobisi”, “Namustan Kaynaklanan Şidette Karşı Örgütler Ağı”, “Stockholm Nöbetçi Kız Evleri”, “Barış İçin Kadınlar”, “Ne Fahişe Ne Boyun Eğen”, “Çocuk Esirgeme Kurumu” , “Botkyrka Nöbetçi Kadın Evi”,” Türkiye-İsveç Dostluk Federasyonu”,  ve Milletvekilleri Siv Holme, Roza Güçlü Hedin, Bodil Cebellos, Bengt Berg, Amineh Kakabaveh, Adele Rein, Margarete Olofsson.

Murat Kuseyri