İsveçli yazarlardan KCK tutuklamalarına tepki

Press Release   •   Nov 25, 2011 06:11 EET

Murat Kuseyri

Uluslararası PEN Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, İsveç Yazarlar Birliği Başkanı Mats Söderlund ve İsveç PEN Kulübü Başkanı Ola Larsmo da Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e ortak bir mektup göndererek KCK operasyonu yapılan tutuklamaları protesto ettiler, yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu’nun derhal serbest bırakılmasını talep ettiler. Mektupta Ragıp Zarakolu’nun oğlu Deniz’in 7 Ekim günü BDP’nin Bilim Akademisinde seminer verdiği için tutuklandığı belirtilen açıklamada bu tür akademilerin yasal olduğu, Hükümet Partisi AKP ile Ana Muhalefet Partisi CHP’nin de aynı nitelikte akademileri bulunduğuna dikkat çekiliyor.

15 Kasım cezaevindeki yazarlar günü. Bu günde PEN ve diğer yazar örgütleri cezaevlerindeki meslektaşları ile dayanışmak ve sorunlarını kamuoyuna duyurmak için değişik etkinlikler düzenliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Kasım’da  İsveç Pen Kulübü Stockholm’deki Kültür Binası’nda cezaevindeki yazarlarla dayanışmak amacıyla bir etkinlik düzenleyecek. İsveç’in en büyük gazetelerinden Dagens Nyheter etkinliğin yapılacağı güne kadar her gün bir yazarın konu ile ilgili makalesini yayınlıyor. Yazı dizisinin ilkinde PEN Kulübü Cezaevindeki Yazarlarla Dayanışma Komitesi Başkanı Yazar Azar Mahloujian’ın makalesi yer aldı.

Mahloujian makalesinde İran ve Türkiye’de yazar, gazeteci ve aydınlar üzerindeki baskılara dikkat çekti ve KCK kapsamında tutuklanan insan hakları savunucuları Muharrem Erbey ve Ragıp Zarakolu’nun durumlarını gündeme getirdi. 2 yıldan bu yana Erbey’in Diyarbakır cezaevinde tutuklu olduğuna dikkat çeken Mahloujian makalesinde Erbey’in bundan bir süre önce İsveç Pen’ine gönderdiği mektuptan bazı bölümlere yer verdi. Erbey ile görüşmek için İsveç PEN Kulübü’nün yaptığı tüm başvuruların Adalet Bakanlığı tarafından reddedildiğini belirtti. Mahloujian sadece Kürt yazar ve aydınların değil, eleştirel  tutum takınan Türk gazeteci ve yazarların da hükümetin hışmına uğradığını vurguluyor. Yayıncı Ragıp Zarakolu’nun akademisyen ve çevirmen oğlu Deniz Zarakolu’nun ardından tutuklandığını belirtiyor.

Evrensel’in  sorularını yanıtlayan Mahloujian Türkiye’nin sadece Kürtlere değil işçilere, emekçilere yönelik baskıları artırdığını, Kürt halkının mücadelesini destekleyen aydınları tutukladığını belirterek İsveç PEN’i olarak Erbey ve Zarakolu başta olmak üzere cezaevlerindeki tüm yazar ve gazetecilerin serbest bırakılmalarını istediklerini söyledi.