Julian Assange ve sosyal demokrasi

Press Release   •   Nov 25, 2011 05:54 EET

Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın  İngiliz Temyiz Mahkemesinin verdiği İsveç’e iade edilmesi kararını durdurmak için Anayasa Mahkemesine yaptığı  başvuru 5 Aralık’ta karara bağlanacak. Ancak İsveç’te mahkemenin başvuruyu reddedeceğine kesin gözüyle bakılıyor.  Assange da aynı düşüncede olmalı ki mahkeme kararını beklemeden İsveç’e dönüş hazırlıklarına başladı. İlk iş olarak da “tecavüzcü”  imajını düzeltmek için bir reklam bürosuyla anlaştı. Ullman Pr Hizmet Bürosu Assange’a kalacağı emin bir yer temin edecek, basınla ilişkilerini düzenleyecek.

Pr Hizmet Bürosunun sahibi ise tanınmış bir sosyal demokrat olan Harald Ullman. Ullman aynı zamanda Sosyal Demokrat İşçi Partisini temsilen Stockholm City Polis Kurulu’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Assange aleyhindeki suçlama buradaki polisler tarafından soruşturuluyor. Şikayetçi olanlar Sosyal Demokrat İşçi Partisi Üyesi iki kadın. Avukatları da tanınmış bir başka sosyal demokrat  Claes Borgström.

Assange geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Hiristiyan Sosyal Demokrat “Kardeşlik” adlı örgüt tarafından bir seminere katılması için İsveç’e davet edilmişti. Seminerden bir kaç gün sonra Sosyal Demokrat İşçi Partisi Üyesi iki kadın  Assange’ın kendilerine  cinsel tacizde bulunduğu belirterek poise başvurmuşlardı.

Sosyal Demokratların bazıları tarafından tecavüzcü olarak suçlanan ve ceza alması istenen Assange’ın  bir başka sosyal demokrat tarafından temize çıkarılmak istenmesi Sosyal Demokrat İşçi Partisi içinde tartışmalara yol açtı. Partinin Stockholm Kadın Kolları Başkanı Moa Neuman Polis Kurulunda yer alan Harald Ullman’ın aynı zamanda pr Hizmet bürosunun sahibi sıfatıyla Assange’ı temize çıkarmak istemesinin uygunsuz bir durum olduğunu belirtti. PR Bürolarını bünyesinde örgütleyen kuruluş da Ullman’a tepki gösteriyor. Örgütün Yönetim Kurulu Üyesi Pontus Nyström Ullman’ın Assange’ı temize çıkarma görevini üstlenmesini skandal olarak değerlendirdi. Böylelikle pr bürolarının hukuk ve mahkeme kararları  üzerinde etkili olmaya çalıştıklarını, sonuçta da bunun zenginlerin işilerine yarayacağı uyarısında bulunuyor.

Murat Kuseyri/Stockholm