PEN’li yazarlar Zarakolu için Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliği yetkilileri ile görüştü

Press Release   •   Nov 25, 2011 06:10 EET

Uluslararası PEN Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, İsveç Yazarlar Birliği Başkanı Mats Söderlund ve İsveç PEN Kulübü Tutuklu Yazarlarla Dayanışma Komitesi Başkanı Azar Mahloujian KCK operasyonları kapsamında tutuklanan Ragıp Zarakolu’nun tutuklanmasını protesto etmek ve serbest bırakılmasını talep etmek için Türkiye’nin İsveç Başkonsolosluğuna gittiler. Büyükelçilik Müşteşarı  Alp Ak ile görüşen yazarlar Ragıp Zarakolu’nun muhalif düşüncelerinden dolayı tutuklandığını belirterek serbest bırakılmasını talep ettiler.  İnsan Hakları İkinci Başkanı Avukat Muharrem Erbey’in duruşmalara çıkarılmadan 2 yıl cezaevinde tutulmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayarak serbest bırakılmasını istediler. Ak ise Erbey ve Zarakolu’nun düşüncelerinden dolayı değil, gizli örgüt üyesi suçlamaları tutuklandıklarını söyledi. Türkiye’de mahkemelerin bağımsız olduğunu, siyasi iktidarın mahkemelere müdahale edemeyeceğini iddia etti.

Görüşmenin ardından sorularımızı yanıtlayan Schoulgin Zarakolu’nun muhalif olduğu ve siyasi iktidarı eleştirdiği için tutuklandığına emin olduklarını söyledi. Zarakolu ve diğer aydınlara yöneltilen KCK üyesi olma suçlamalarının gerçekleri yansıtmadığını AKP Hükümetinin bu tür suçlamalarla aydınları susturmaya ve sindirmeye çalıştığını söyledi.

Ragıp Zarakolu’nıun sıradan bir yayıncı olmadığını, Avrupa ve dünyada kararlı bir insan hakları savunucusu olarak tanındığını, Türk devletinin Zarakolu’yu tutuklamakla büyük bir yükün altına girdiğini söyledi.

İsveç Yazarlar Birliği Başkanı Mats Söderlund Türkiye’nin yazar ve gazetecileri hapseden ülkeler arasında en üst sıralarında bulunduğunu hatırlattıktan sonra “hiç kimsenin yazar ve gazetecileri cezaevlerine atarak üretenlilklerini köreltmeye  ve yaşamlarından yıllarını çalmaya hakkı yok” şeklinde konuştu.

Tutuklu Yazarlarla Dayanışma Komitesi Başkanı Azar Mahloujian da Zarakolu ve Erbey’in İsveç PEN’inin onur üyeleri olduğunu hatırlattı, serbest bırakılana kadar davanın takipçisi  olacaklarını vurguladı. Erbey’den kart aldığını belirten Mahloujian 6 Aralık günü yeniden başlayacak olan KCK duruşmalarına katılmak için Diyarbakır’a gideceğini söyledi.

Murat Kuseyri/Stockholm