Stockholm 10. Sosyalist Forumu yapıldı

Press Release   •   Nov 25, 2011 06:00 EET

Murat Kuseyri/Stockholm

Sınıf çelişkilerinin arttığı, Kriz pakeklerine karşı bazı ülkelerde emekçilerin sokaklara döküldükleri, Wall Street’te başlayan isyan hareketinin  Avrupa’nın pek çok ülkesinde yaygınlaştığı koşullarda bu yıl onuncusu  yapılan “Stockholm Sosyalist Forumu”na ilgi beklenin üzerinde oldu. Gerçekleştirilen 100’ün üzerindeki seminer, panel, film gösterimi binlerce kişi tarafından izlendi.

Sosyalist Forum Sosyal Demokratlardan Komünist Partisine kadar sol yelpaze içerisinde yar alan tüm sol siyasi parti ve grupları bir araya getirme özelliği taşıyor. Reformist, anarşist, troçkist, komünist, feminist parti ve gruplar açtıkları standlarda dergi, gazete ve kitaplarını satıyorlar. Kendilerine ayrılan salonlarda değişik konularda etkinlikler örgütlüyorlar. Bu yıl “Sosyalist Forum”da Amerika’da ortaya çıkan ve dünyanın bazı ülkelerinde yaygınlaşan “İşgal” hareketlerini ele alan toplantı ve paneller ağırlıktaydı. Arap ülkelerinde ortaya çıkan ayaklanma ve isyanları konu alan panel ve toplantılara da ilgi oldukça fazlaydı. Feminist parti ve gruplar erkeklerin fiili saldırılarına karşı kadınların kendilerini korumalarını sağlayacak kurslar örgütlerken, İşçi ve memur sendikaları özellikle Yunanistan ve Portekiz’de ortaya çıkan ekonomik krizlerin ve emekçi hareketlerin mercek altına alındığı etkinlikler düzenlediler. Irak ve Afganistanlı kadınlar ise ABD işgalinin ülkelerinde kadınlar ve çocuklar için yol açtığı yıkımları dile getirdiler.

İsveç’teki ekonomik ve siyasi gelişmelerin de ele alındığı 30 civarında etkinlik düzenlendi. Ünlü ekonomist Johan Ehrenberg’nin sağcı hükümetin proğramına karşı hazırladığı alternatif  eko- sosyalist proğramı yoğun ilgi gördü. Programda toplu taşım araçlarının bedava olması, doğayı kirleten tekellere verilen cezaların artırılması öngörülüyor. İşçilere ve emekçilere bütçeden daha fazla kaynak aktarılması öngörülürken şirketlerin vergi oranları arttırılıyor.

Özelleştirmeler de Sosyalist Forumun gündemindeydi. Sendika şubeleri tarafından düzenlenen etkinliklerde özelleştirmelerin hizmetlerin kalitesinin düşmesine, çalışma temposunun artırılması sonucu çalışanların yıpranmasına yol açtığı belirtildi. Eğitim ve sağlık sektöründeki özelleştirmelerin derhal durdurulması ve bu güne dek özelleştirilen hastane ve okulların yeniden kamulaştırılmaları talep edildi.

Akşam saatlerinde ise Forum’un 10. kez yapılması dolayısı ile saat 03.00 sularına kadar süren bir gece yapıldı. Sosyalist şarkıcı ve gruplar şarkı ve marşlar söylerlerken sosyalist şairler şiirlerini okudular.