Stockholm’de kimyasal vahşet protesto edildi

Press Release   •   Nov 25, 2011 06:14 EET

Türk ordusunun kimyasal silahlar ve napalm bombalarıyla 35 gerillayı katletmesi Stockholm’de düzenlenen bir gösteri ile protesto edildi. Sergel Meydanı’nda toplanan yaklaşık 350 kişi askeri operasyonları ve  kimyasal silah kullanılmasını protesto eden sloganlar attı. Göstericiler ellerinde kimyasal silah kullanılması sonucu öldürülen 35 gerillanın resimlerini taşıdılar. Her resmin önünde bir mum yakıldı. Meydana asılan siyah bir bez gerillaları temsilen 35 kızıl karanfille donaltıldı.

35 gerilla ve devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından ilk konuşmayı CDK adına Mahir Dicle yaptı. Dicle en gelişmiş silah ve  teknolojiyi kullandığı halde AKP Hükümeti ve Türk ordusunun Kürt Özgürlük Hareketi karşısında bozguna uğradığını, yenilgi psikolojisiyle “intikam” sloganları atan devlet yöneticilerin  çareyi uluslararası yasaları çiğneyerek kimyasal silahları kullanmakta gördüklerini söyledi.  Kürt halkının haklı mücadelesinin kimyasal silahlarla, napalm bombaları ile engellenmeyeceğini belirten Dicle zaferin direnen Kürt halkının olacağından hiç kimsenin kuşku duymaması gerektiğini vurguladı.

İsveç Kürt Konseyi Başkanı Ayşe Göktepe Türk ordusunun Kürt gerillalara karşı kimyasal silah ve korkuç yöntemler kullandığının Kürt halkı tarafından bilindiğini, Kürt politikacılar, İnsan Hakları dernekleri ve yaşamını yitiren gerillaların ailelerinin bunu daha önce defalarca gündeme getirdiklerini söyledi. Medya, Birleşmiş Milletler ve İsveç Hükümeti’nin olanları görmezden geldiğini söyleyen Göktepe bu tutumun Kürtler tarafından tepki ile karşılandığını söyledi.

Kürt Konseyi  kamuoyunu aydınlatmak amacıyla bir basın açıklaması da yaptı.  Açıklamada  İnsan Hakları Derneği Diyarbakakır Şubesi tarafından yayınlanan raporda 1994-2011 yılları arasında 39 askeri operasyonda Türk devletinin kimyasal silah kullanması sonucu 437 gerillanın yaşamını yitirdiği hatırlatılıyor. Türk devletinin kimyasal silahların yasaklanmasını taahhüt eden sözleşmeye rağmen kimyasal silah kullanmasına devam ettiği belirtiliyor ve Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti’ne kimyasal silah kullanımına karşı sessiz kalmamaları isteniyor.

Daha önce konuyu İsveç parlamentosunun gündemine taşıyanDoğu Kürdistan doğumlu Sol Parti Milletveikili Amineh Kakabaveh Türk devletinin gerillalara karşı kimyasal silah kullanmasının savaş suçu olduğunu söyledi ve konuyu yeniden parlamentoya getirecegini ifade etti.

Kürt sanatçılar Najmaddin Xulami, Beytocan, Armanç, Dilşa ve Evin türkülerini katledilen gerillalar için okudular.

Murat Kuseyri

.