Zarakolu ve kimyasal silah kullanımı İsveç Parlamentosunun gündeminde

Press Release   •   Nov 25, 2011 06:08 EET

Murat Kuseyri

İsveç’te faaliyet gösteren Türk, Kürt ve Süryani dernek ve örgütlerin KCK tutuklamaları ve kimyasal silah kullanımını ortak bildiri ve eylemlerle protesto etmelerinden sonra, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Yılmaz Kerimo, Sol Parti Milletvekilleri Jacob Johnsson ile Amineh Kakabeveh konuyu verdikleri ayrı ayrı soru önergeleri ile parlamentonun gündemine taşıdılar.

Milletvekillerin verdikleri önergelerin ortak paydasını Zarakolu başta olmak üzere KCK tutukluların serbest bırakılması , Türk ordusunun gerillalara karşı kimyasal silah kullandığı iddialarının oluşturulacak bağımsız bir komisyon tarafından araştırılması oluşturuluyor.

Kerimo önergesinde Türkiye’den gelen raporların insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiğini gösterdiğini, siyasal iktidarın muhalifleri ve aydınları sindirmek için tutuklamaları sürdürdüğünü ifade ediyor. Geçtiğimiz günlerde tutuklanan Zarakolu’nun İsveç Parlamenosunda Ermeni Süryani soykırımını konu alan panel ve konferaslara katıldığını için milletvekilleri tarafından tanınan bir insan hakları savunucusu  olduğunu hatırlatıyor.

Jacob Johnsson 2009 yılında yapılan yerel seçimlerin ardından başlatılan tutuklama kampanyasının sürdürüldüğünü, KCK üyesi suçlamalarıyla binlerce kişinin cezaevine atıldığını belirttikten sonra düşüncelerinden dolayı insanların cezaevlerine atılmalarının kabul edilemiyeceğinin altını çiziyor. Gerillalara karşı kimyasal silah kullanıldığına dair ciddi kanıtlar olduğunu, kimyasal silah kullanımının savaş ve insanlık suçu olduğunu vurguluyor.

Amineh Kakabaveh’in verdiği soru önergesinde AKP Hükümetinin kendisine muhalefet eden aydınları KCK üyesi olmakla suçlayarak tutuklattığına dikkat çekiliyor. Türk Hükümetinin Kürt halkı üzerindeki baskılarının toplumdaki çelişkileri daha da derinleştirdiği ve gerilimi artırdığı belirtiliyor.  Avrupa Birliği Üyesi olmak isteyen Türkiye’nin kimyasal silah kullanılmasının kabul edilemeyeceği şu cümlelerle ifade ediliyor: “Ortaya çıkan yeni bulgular Türk devletinin eskiden olduğu gibi gerillalara karşı kimyasal silah kullandığını göstermektedir. Uluslararası yasalar ihlal edilerek 20’yi aşkın gerillanın napalm bombaları ve kimyasal silahlarla öldürülmüştür.... Kimyasal silah kullanmak her zaman insan haklarına karşı işlenen ağır bir suçtur.”

Kakabeveh  İsveç Hükümetinin Avrupa Birliği’ni harekete geçirmesini ve kimyasal silah kullanıldığı iddialarının AB bünyesinde oluşturulacak bağımsız bir komisyon tarafından araştırılmasını talep ediyor.