Treated.com Sverige

Hälsomyter många går på

Blogginlägg   •   Nov 29, 2016 10:58 GMT

Myter, myter och åter myter. Gamla skrönor cirkulerar och passas vidare från generation till generation och ibland är den allmäna föreställningen att dessa kan vara sanna, fastän sanningen verkligen inte är så. Här går vi igenom några sådana myter.

  • Knäcka fingrarna orsakar artros eller artrit

Artros och artrit orsakas av nedbrytningen av broskvävnaden mellan lederna. Men detta orsakas inte genom att knäcka fingrrna. Ljudet kommer faktiskt från gas som rör sig i ledvätskan som finns i dessa leder.

  • Kaffe hämmar din tillväxt

Det är sant att stora mängder av humant tillväxthormon (HGH) släpps när vi sover, och det är också sant att överdriven kaffekonsumtion kan göra det svårare att sova. Men dessa två anses inte vara direkt korrelerade.

Kan akne orsakas av choklad? Läs mer på bloggen.

Läs mer om Akne: Vad är akne? | Behandlingar vid akne

  • Huskurer vid feber, förkylning och influensa

I hundratals år har människor trott att ditt matintag påverkar feber och förkylning. Idén är ofta att en feber kan behandlas genom begränsat matintag och förkylningar behandlas bäst genom att äta extra mycket. Faktum är att bägge dessa skrönor är felaktiga. Det bästa du kan göra för att påskynda bättringen hos både feber och förkylning är att äta så normalt och nyttigt som vanligt, och dricka mycket vatten. Även influensa är befläckad av felaktigheter. Apelsiner tros ibland kunna hjälpa till med att tillfriskna från en influensa. Apelsiner är en nyttig källa för c-vitamin, så det är aldrig dumt att äta mycket apelsiner. Men det kommer inte "bota" viruset.

  • "Återställare" vid baksmälla

En "återställare" är den populärkulturella benämningen för att få i sig alkohol snabbt efter uppvaknande, dagen efter en kväll med stort alkoholintag. En baksmälla är något många svenskar har upplevt dagen efter en blöt kväll. Men sanningen är att det endast förvärrvar symptomen när de väl senare kommer. Mycket vila och vätska är det absolut bästa vid baksmälla.

  • Morätter ger bättre mörkerseende

Morötter innehåller ämnet betakaroten, som bidrar till normal synfunktion. Men morötter skiljer sig inte från andra vitaminrika grönsaker i dess kapacitet i att bibehålla god syn.

Läs blogginlägget i sin helhet»Sju hälsomyter många går på