Treated.com Sverige

Hjälp! Jag har haft oskyddat sex.

Blogginlägg   •   Nov 26, 2016 16:43 GMT

Oskyddat sex. De flesta i Sverige vet idag vilka risker det kan föra med sig - men det till trots är det många, inte minst unga, som väljer att ta risken och "köra på ändå". Av svenska ungdomar har två tredjedelar haft oskyddat sex.

Om du är ung känner du säkert till alla de satsningar som idag finns för att förebygga säkert sex. Kondomer är ju faktiskt ofta gratis! Ungdomsmottagningar erbjuder också ofta stöd och vård helt gratis. Men känner du till vad du borde göra om du haft oskyddat sex? Alla bara snackar om hur du ska skydda dig, men ibland blir det helt enkelt inte så. Du kanske rentav skäms för mycket för att fråga någon? 

Men känner du verkligen till vilken risk du tagit?

Här kommer några enkla steg du bör ta om olycka varit framme:

Direkt efteråt: Gå till toaletten.
En uringvägsinfektion kan uppstå hos både killar och tjejer, men de är vanligare hos killar. Nästan alla fall av urinvägsinfektioner utvecklas inom 24 timmar från oskyddat sex - så besök därför toaletten direkt, så du kan spola ut bakterier och minimera risken.

Inom 1-2 dygn: överväg akutpreventivmedel
Har du tagit ditt vanliga p-piller enligt schema är risken för graviditet minimal. Om inte, är risken för graviditet högre. I sånt fall är det rekommenderat att du tar ett akut p-piller, så du kan minimera risken för oönskad graviditet. Hört talas om Levonelle och EllaOne? Du kan ta det första i upp till 72 timmar efter sex och det andra i upp till fem dygn efteråt. De hindrar graviditet i 84 respektive 95 procent av fallen.

Märker du av konstiga symptom? Testa dig direkt!
Många könssjukdomar är "asymtomatiska". Det betyder att du kan vara smittad men att du inte märker av några tydliga symptom. Det kan ta mellan ett par dagar och ett par veckor innan symptomen kommer. Testa dig alltid direkt om du märker av några konstiga symptom. Men, framförallt: har du haft oskyddat sex ska du testa dig oavsett!

Läs inlägget i sin helhet på vår blogg: »Om du haft oskyddat sex.

Läs den kompletta självhälpsguiden på vår hemsida: »Hjälp! Jag har haft oskyddat sex.