Treated.com Sverige

Rökavvänjning (att sluta röka): Hur behandlas det med läkemedel?

Blogginlägg   •   Nov 20, 2016 16:52 GMT

Dags att fimpa? Vi vet att det inte alltid är så lätt.

Röknings negativa inverkan på vår hälsa är de flesta medvetna om. Det är idag väl kartlagt att tobaksrökning är en av de främsta orsakerna till lungcancer och KOL, samt kan kopplas till en ökad risk för hjärtproblem. Rökning bidrar även till för tidigt åldrande av huden, tandköttsproblem och försämrad blodcirkulation för att nämna några oönskade effekter.

Men att sluta röka är lättare för vissa än för andra. Flera faktorer, både fysiska och psykologiska bidrar till besvärande abstinens så snart du slutar. Hjärnan har blivit beroende av nikotinets stimulans, medan stress och ångest som tidigare har dämpats med rökning kan försvåra ditt beslut att sluta med rökningen.

Det finns receptbelagda läkemedel

För de som vill sluta röka men tycker att den fysiska och psykologiska abstinensen blir för mycket kan en receptbelagd behandling hjälpa. Champix, som tillverkas av Pfizer, och Zyban som tillverkas av Glaxosmithkline (GSK), består båda av smidiga tabletter som stimulerar hjärnan på ett sätt som effektivt dämpar abstinens och röksug.

Läs mer om Champix: Översikt | Vanliga frågor

Läs mer om Zyban: ÖversiktVanliga frågor

Rådfråga alltid din husläkare eller sjukvårdsperonal om att hitta den bästa tänkbara behandlingsformen för just dig. Receptbelagda läkemedel behövs inte för alla. Det är viktigt att inte trivialisera rökningens skaderisker. Mer hjälp finns att få hos t.ex. 1177 Vårdguiden.

»Läs mer om rökavvänjning hos Treated.com Sverige

... och glöm inte bort: det är alltid läge att sluta röka!