Treated.com Sverige

Vad är hypotyreos (underaktiv sköldkörtel)?

Blogginlägg   •   Nov 29, 2016 16:34 GMT

Hypotyreos (underaktiv sköldkörtel). Har du koll på vad det är?

Hypotyreos förekommer i alla åldrar men är som vanligast bland medelålders och äldre. Statistiken omfattar emellertid bara de som blivit diagnostiserade vilket gör att det antas finnas ett stort mörkertal. Hypotyreos kännetecknas av låg produktion av tyreoideahormoner ifrån sköldkörteln, vilket kan orsaka en rad symptom såsom trötthet, viktökning och muskelkramper.

Underaktiv sköldkörtel, mer känt som hypotyreos, tros vara resultatet av att immunsystemet felaktigt angriper sköldkörteln. Detta resulterar i att sköldkörteln producerar för lite av tyroxin och trijodtyronin, vilka är kroppens tyreoideahormoner. Kroppen behöver dessa hormoner för att konvertera fett till energi. När dessa hormonnivåer så sakter de konsekvent ner kroppens förmågor vilket kan leda till symptom såsom letargi, torr hud, känslighet för kyla, värk och kramper i muskler, oregelbundna menstruationer eller förstoppning.

...Se till att få behandling i tid.

Obehandlad hypotyreos kan leda till allvarligare symptom och mer komplikationer, som t.ex. struma, ett tillstånd där sköldkörteln sväller och bildar en synlig klump runt halsen, eller myxödemkoma. Det kan även orsaka hjärtproblem och kardiovaskulär sjukdom, då kroppen långsammare bryter ner fett. Diagnosen fastställs genom blodprov då det är på detta vis läkare kan mäta hur mycket av hormonet som återfinns i blodet.

Hur behandlas hypotyreos?

Levotyroxin är en vanlig behandling vid underaktiv sköldkörtel. Läkemedlet innehåller ett syntetiskt hormon och fungerar på samma sätt som kroppens eget sköldkörtelhormon. På detta vis kompletteras de sjunkande hormonnivåerna vid låg hormonproduktionsnivå och symptomen lindras.

Läs mer om hypotyreos: ÖversiktBehandlingar