Nyhet -

Diabetes och snus

Omkring 450,000 personer har diabetes i Sverige, där den stora majoriteten (85-90 % har diabetes typ 2). Lägg till en miljon snusande Svenskar. Här reder vi ut frågorna om sambandet diabetes/snus.

Uppskattningsvis en miljon svenskar snusar regelbundet. Av dessa är cirka 80 % män och 20 % kvinnor. Cirka 22 % av den vuxna manliga befolkningen och 5 % av den kvinnliga snusar dagligen[1]. Enligt konsumentstatistik från 2015 konsumerar den genomsnittlige snusaren i Sverige cirka 3,8 dosor per vecka. Men de individuella skillnaderna är stora.

Snus och diabetes
Som nämnt ovan kan nikotinmängden i snus leda till en försämrad effekt av kroppens insulin. Kort och gott kan det göra att kroppens eget insulin fungerar sämre än normalt - vilket är ett tidigt stadium i utvecklingen av typ 2-diabetes. Orsaken till att snus har denna effekt på insulinkänsligheten är dock inte helt klarlagd. Sannolikt beror det på att nikotinmängden gör att blodkärlen drar ihop sig och därmed försämrar blodcirkulationen i kroppens olika organ. Försämrad cirkulation gör att det blir svårare för kroppen att ta upp socker från blodet till musklerna - där sockret fungerar som bränsle.

Men snus är ju mindre farligt än cigaretter?
Det stämmer att snus inte innehåller de andra toxiska ämnen som finns i cigarettrök. Rökning innebär en rad andra hälsorisker som inte snus gör, men det innebär inte på något sätt att snus är ofarligt.
Du som snusare känner säkert till hur okänt snus är utanför norden. Snus är faktiskt olagligt att sälja inom EU, men Sverige har ett permanent undantag från förbudet. Detta förhandlades i samband med Sveriges anslutningsavtal med EU. Men det faktum att snus inte säljs världen över på samma sätt som exempelvis cigaretter gör att det inte är studerat i samma utsträckning.
Snus höjer pulsen och blodtrycket och orsakar perifer kyla i extremiteter, alltså kärlkontraktion i perifera kroppsdelar, inte sällan fingrarna. Snus kan även öka risken för pankreascancer och tandlossning - även fast snus paradoxalt nog verkar höja pH-värdet och därmed ha en skyddande effekt mot karies. Det finns dock inga studier som kan visa på att snus ökar risken för munhåle-, strup- och magcancer - som är en relativt vanlig missuppfattning.

De studier som finns: vad säger de?

Som sagt studeras inte snusandes inverkan på människors hälsa i någon särskilt stor utsträckning utanför Sverige, Norge och Danmark. Men på senare tid har fler studier om sambanden mellan snusande och framförallt typ 2-diabetes genomförts, och de visar att snusare har en viss ökad risk att utveckla sjukdomen. Se grafiken nedan för en snabb genomgång:

Ämnen

  • Företagande, allmänt

Kategorier

  • snus
  • nikotin
  • snuff
  • diabetes
  • typ 2-diabetes
  • diabetes typ 2

Regioner

  • England

Kontakter

Elias Hemmilä

Swedish E-Commerce Manager Marketing 08 506 384 44