Persbericht -

Nieuwe innovatieve tool RadarDuaal als optimale ondersteuning voor duaal leren

Een nieuwe innovatieve tool RadarDuaal helpt sectorconsulenten, werkplekbegeleiders en accountmanagers in duaal leren om opleidingen en (potentiële) werkplekken samen te brengen. SYNTRA Vlaanderen en ontwikkelaar FrontForce werkten in cocreatie met enkele sectoren aan de tool. VDAB en Informatie Vlaanderen zijn belangrijke databronnen voor RadarDuaal. Voor de ontwikkeling van RadarDuaal kreeg SYNTRA Vlaanderen steun van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van de Vlaamse overheid.

Sinds dit schooljaar is duaal leren officieel van start gegaan. De voorbije drie schooljaren werd er intensief proefgedraaid. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Het diploma dat ze halen is gelijkwaardig aan het diploma van het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat jongeren een groot deel op de werkvloer leren.

Vraag & Aanbod en Prospectie

Om de afstemming tussen de opleidingen en werkplekken te verbeteren, is er nu de applicatie RadarDuaal. Deze bestaat uit twee delen: het brengt vraag en aanbod van werkplekken in kaart, en is ook een innovatieve prospectietool. De applicatie functioneert als een soort radar die lokale tekorten aan werkplekken of opleidingen signaleert. Dankzij een slimme simulatie kunnen gebruikers vooraf inschatten of er voor een nieuwe opleiding voldoende werkplekken in de buurt zijn, en omgekeerd.

RadarDuaal beantwoordt ook de complexe vraag welke ondernemingen in aanmerking kunnen komen voor een werkplek duaal leren. Intelligente algoritmes bieden op een intuïtieve manier antwoord. Sectorconsulenten gaan hiermee aan de slag en stellen prospectielijsten van nieuwe werkplekken samen.

De tool is gericht op sectoren actief binnen duaal leren. Voorlopig hebben alleen de sectorconsulenten en de accountmanagers en werkplekbegeleiders van SYNTRA Vlaanderen toegang. In deze eerste fase wordt de tool ter beschikking gesteld aan een beperkt aantal sectoren. Na evaluatie wordt hij uitgerold naar de andere sectoren.

Externe databronnen gecombineerd met artificiële intelligentie

De applicatie combineert verschillende databronnen en is een sterk staaltje artificiële intelligentie. “De tool werd zo gebouwd dat hij, naast de externe databronnen, ook zelf gegevens verzamelt. De waardevolle feedback van de sectoren maakt de matching van potentiële werkplekken intelligenter. De innovatieve kracht van RadarDuaal is het ingenieus combineren van alle databronnen, waarvoor onder meer gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie”, zegt Michaël Moonen, projectcoördinator van RadarDuaal bij SYNTRA Vlaanderen.

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)

Het project RadarDuaal is een samenwerking tussen SYNTRA Vlaanderen en Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO). Met PIO probeert de Vlaamse overheid overheidsopdrachten meer in te zetten voor innovatie.Vlaams minister van Economie,Innovatie,Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits maakt jaarlijks 5 miljoen euro vrij voor PIO.

Een volledig overzicht van alle PIO-projecten (op dit ogenblik meer dan 60) vind je hier[1].

Elke organisatie uit de Vlaams publieke sector die valt onder de Wet op de Overheidsopdrachten kan een projectaanvraag indienen. Er zijn geen thematische beperkingen. Ook een consortium van organisaties kan in aanmerking komen. Eerstvolgende deadline voor indienen is 13 december. Alle info hier.[2]

RadarDuaal is een realisatie van: SYNTRA Vlaanderen en FrontForce

In samenwerking met: PIO, VDAB, Informatie Vlaanderen

[1] http://innovatieveoverheidsopdrachten.be/projecten

[2] http://innovatieveoverheidsopdrachten.be/oproep-tot-projectvoorstellen

Links

Onderwerpen

  • School

Tags

  • pio
  • syntra vlaanderen
  • technologie en onderwijs
  • duaal leren
  • informatie vlaanderen
  • vdab
  • frontforce
  • radarduaal

Syntra Vlaanderen is een verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse Overheid, beleidsdomein Werk en Sociale Economie. Het agentschap is een innovatief en inspirerend regieagentschap inzake duaal leren en ondernemersvorming in Vlaanderen. Syntra Vlaanderen wil via een sterk netwerk alle relevante spelers met elkaar verbinden, inspireren en zo kennis samenbrengen.

De visie op opleiden vertrekt vanuit de idee waarbij de lerende/ondernemer centraal staat en zijn eigen opleidingstraject in handen neemt om zich voor te bereiden op de wereld van morgen. Digitale technologie neemt hierbij een belangrijke plaats in. Het brengt de opleiding dichter bij de lerende (leren en begeleiden op afstand), maakt een flexibele manier van opleiden mogelijk (vb op het tempo van de lerende) en laat toe het totale opleidingstraject op te volgen vanuit verschillende invalshoeken.

Perscontacten

Karolien Waegeman

Press contact Communicatieverantwoordelijke 0479 98 98 70

Joni Reygaerts

Press contact Communicatiemedewerker