Persbericht -

Sony introduceert nieuwe α9 II met verbeterde connectiviteit en workflow voor professionele sportfotografen en fotojournalisten

Sony heeft vandaag de α9 II (model ILCE-9M2) aangekondigd. Het nieuwste model uit de α-lijn full-framecamera's met verwisselbare lenzen is speciaal ontwikkeld voor professionele sportfotografen en fotojournalisten. De α9 II camera biedt nieuwe functionaliteit op basis van feedback van professionals.

Deze camera bouwt voort op de snelheidsprestaties van de originele α9. Zo produceert ook de α9 II maar liefst 20 frames per seconde zonder black-out. Dit met autofocus- en automatische belichtingstracking en 60 keer per seconde met AF/AE-tracking. Voor gebruik van de mechanische sluiter biedt de nieuwe α9 II opnamen met maximaal 10 fps, ongeveer 2 keer de snelheid van de α9.

"De feedback van professionals is absoluut cruciaal voor Sony", zegt Jelger Annegarn, Marketing Manager Digital Imaging voor Sony Benelux. “De α9 II is het directe resultaat van feedbacksessies met sport- en nieuwsfotografen sinds de lancering van de originele α9. Zo hebben de engineers connectiviteits- en netwerkmogelijkheden toegevoegd die de professionele workflow drastisch verbeteren, terwijl men ook subtiele aanpassingen aan het ontwerp, de interface en de verwerkingskracht heeft gedaan.”

Net als de originele α9 ondersteunt de α9 II realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om realtime het oog van een object te detecteren en verwerken. Dit biedt zeer precies scherpstellen op de ogen van het object. Eye-AF kan worden toegepast op zowel mensen als dieren. Tevens kunnen nu Time-lapse video’s worden gemaakt met de Interval Opname functie.

Om de duurzaamheid te verhogen is de α9 II beter bestand tegen vocht en stof. Alle randjes op de behuizing zijn beter afgedicht, evenals het klepje van het batterijvak en de mediasleuven. De camera is vervaardigd uit een extreem lichte en duurzame magnesium legering. Verdere verbeteringen aan het ontwerp van de behuizing zijn onder andere een betere handgreep en een grotere AF-AAN-knop.

Tevens heeft de α9 II een nieuw ontworpen multikiezer, een vergrendeling voor de draaiknop voor belichtingscompensatie en een nieuwe vorm en plaats voor de draaiknop aan de achterzijde. De nieuwe camera bevat ook twee UHS-II-compatibele mediasleuven. Deze toevoeging zorgt voor meer algehele capaciteit en sneller lezen/schrijven.

Verbeterde connectiviteit voor een professionele workflow

Voor meer efficiëntie is extra functionaliteit toegevoegd om aan de wensen van de professionals te voldoen. Dit nieuwe model biedt meer connectiviteit in de workflow van de professional. De camera is uitgerust met een ingebouwde 1000BASE-T Ethernet-terminal voor gigabit-communicatie. Dit garandeert een snelle en stabiele gegevensoverdracht. Bovendien wordt bestandsoverdracht via SSL- of TLS-codering (FTPS) ondersteund voor een betere gegevensbeveiliging. Daarnaast zijn de prestaties van PC Remote (tether) verbeterd. Dit biedt een snellere overdracht en minder schermvertraging wanneer gebruikt wordt gemaakt van de ‘Remote Camera Tool'-desktopapplicatie.

De snelheid van de draadloze LAN-functionaliteit van de camera is ook verhoogd. De α9 II biedt een stabiele en snelle 5 GHz-frequentie (IEEE 802.11ac). In vergelijking met de 2,4 GHz in de α9 worden nu IEEE 802.11a/b/g/n/ac-standaarden ondersteund.

De α9 II beschikt tevens over een nieuwe Voice Memo-functie waarmee gesproken informatie aan de beelden kan worden toegevoegd. Dit in de vorm van spraakmemo's die kunnen worden afgespeeld wanneer de content wordt bekeken. Dit is ontworpen om de workflow van persbureaus te versnellen en professionals efficiënter te laten werken.

De spraakgegevens kunnen tevens worden toegevoegd aan afbeeldingen die naar een editor worden verzonden. Als alternatief kan een fotograaf de Imaging Edge-applicatie 'Transfer & Tagging add-on' gebruiken. Dit maakt het mogelijk om spraakbestanden met de afbeeldingen over te dragen naar een mobiel apparaat en de spraakmemo's automatisch te converteren naar tekst en toe te voegen in de vorm van IPTC-metagegevens. De fotograaf kan zelf selecteren of dit alles automatisch of handmatig gebeurt.

Deze combinatie van draadloze spraak-/beeldoverdracht en automatische spraak-naar-tekstconversie biedt de mogelijkheid om afbeeldingen met spraakmemo's automatisch via FTP over te zetten. Dit allemaal zonder tussenkomst van een smartphone. FTP-instellingen in de app kunnen ook via Bluetooth naar een camera worden verzonden.

De nieuwe standaard voor snelheids- en autofocusprestaties

De α9 II heeft dezelfde 35 mm full-frame 24,2 MP Exmor RS CMOS-beeldsensor als de originele αa9. Deze biedt ongeëvenaarde snelheidsprestaties en uitstekende beeldkwaliteit. Het nieuwe model kan continu en volledig stil fotograferen met 20 fps voor maximaal 361 JPEG-afbeeldingen of 239 gecomprimeerde RAW-afbeeldingen. Dit zonder black-outs zodat de fotograaf het object en de actie kan volgen tijdens het maken van de beelden.

De camera kan tot 60 keer per seconde automatische autofocus- en automatische belichtingsberekeningen maken. Dit garandeert hoogwaardige AF-precisie en prestaties zelfs bij de meest onvoorspelbare bewegingen. Tevens heeft de α9 II een anti-flikkermodus die automatisch de aanwezigheid van fluorescerend of kunstlicht detecteert en aanpast om de beeldkwaliteit te maximaliseren.

Het verbeterde scherpstelsysteem van de α9 II bestaat uit 693 brandpuntsvlak fasedetectie-AF-punten die circa 93% van het beeldbereik afdekken. Ook zijn er 425 contrast-AF-punten die voor extra precisie en betrouwbaarheid zorgen bij weinig licht en andere omstandigheden waarin het best contrast-AF gebruikt kan worden. De hogere dichtheid van de AF-sensor en de verfijnde trackingalgoritmes van de nieuwe camera geven een merkbare verbetering van de trackingprestaties, waardoor complexe en plotselinge bewegingen van het object betrouwbaar en met grotere precisie dan ooit kunnen worden gevolgd.

De α9 II ondersteunt ook realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om realtime het oog van een object te detecteren en verwerken. Dit biedt zeer precies scherpstellen op de ogen van het object. Eye-AF kan worden toegepast op zowel mensen als dieren.

Verder is ook de functie voor realtime tracking beschikbaar. Hiervoor wordt een nieuw ontwikkeld algoritme voor objectherkenning gebruikt voor optimale objecttracking en een consistent scherpstelsysteem.

Geoptimaliseerd ontwerp en bedienbaarheid α9 II

  • De verbeterde BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor profiteert maximaal van de hoge leessnelheid van de sensor. De processor werkt met front-end LSI voor een betere snelheid bij AF/AE-detectie, beeldverwerking, gezichtsdetectie en -nauwkeurigheid, en nog veel meer
  • Verbeterd stof- en vochtbestendig ontwerp om aan de behoeften van professionals te voldoen, zelfs in de meest uitdagende buitenomstandigheden. Sterkere afdichting op alle toestelnaden, evenals aan het deksel van het batterijvak en de mediasleuf
  • Het nieuwste beeldverwerkingsalgoritme vermindert beeldruis in het gemiddelde tot hoge gevoeligheidsbereik en verbetert de subjectieve resolutie en beeldkwaliteit
  • Geïntegreerde 5 assige in body stabilisatie met een sluitertijdvoordeel van 5,5 stops
  • Verbeterde grip voor meer comfort en een betere houvast. Compatibel met de Sony VG-C4EM Vertical Grip
  • Verbeterd knopontwerp van de ‘AF-ON’-knop; een verfijnde multi-selector joystickontwerp; een vergrendeldraaiknop voor belichtingscompensatie en een opnieuw ontworpen vorm en nieuwe positie voor de achterste draaiknop
  • Opnieuw ontworpen sluitermechanisme om zelfs de kleinste beweging te onderdrukken die beeldvervaging kan veroorzaken. Getest op duurzaamheid bij meer dan 500.000 sluitertijden
  • USB Type-C-connector die snelle USB 3.2 Gen 1-gegevensoverdracht ondersteunt
  • Dubbele SD slots die beiden compatibel zijn met UHS-I en UHS-II SD-kaarten, waardoor een verbeterde algehele capaciteit en hogere lees-/schrijfsnelheden mogelijk zijn
  • Digitale audio-interface is toegevoegd aan de Multi Interface Shoe (MI Shoe) van de camera, waardoor de nieuwe ECM-B1M Shotgun-microfoon of XLR-K3M XLR-adapterkit rechtstreeks op de MI-Shoe kan worden aangesloten.

Prijzen en beschikbaarheid

De α9 II is vanaf november beschikbaar in de Benelux voor € 5.400.


Over Sony Corporation

Sony Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een duurzame technologische basis. Van game- en netwerkservices tot muziek, films, elektronica, semiconductors en financiële diensten - het doel van Sony is om de wereld te verrijken met emotie via creativiteit en technologie. Voor meer informatie, bezoek: http://www.sony.net

Perscontacten

Quint Dekker

Press contact PR Manager Benelux