Национални награди 2021 победителят за България вече е ясен

Световната фотографска организация и Sony България с радост обявяват Ениз Караджа като българския носител на Националната награда на Световните награди за фотография на Sony 2021.

Националните награди са съвместна инициатива на Световната фотографска организация и Sony, която цели да подпомогне местните фотографски общества по целия свят. 53 държави участваха в тазгодишното издание.

В състезанието за Световните награди за фотография на Sony 2021 се включиха над 330 000 изображения от 220 местности и над 165 000 изображения в свободния конкурс (от него се избират победителите на национално ниво).

Ениз Караджа беше анонимно избран от независимо жури за снимката си „EXTRATERRESTRIAL EARTH - MARS“, с която се състезава в категория „Пейзажи“ в свободния конкурс. Изображението е направено в обикновено пълноводен язовир, който е пресъхнал, като фотографът споделя, че е планирал ъгъла на слънцето в продължение на няколко седмици.

“Това не е самоцелна снимка, а отразява актуален проблем - промяната на климата, както и управлението на държавните водни ресурси. В този аспект тя би могла да предизвика публична дискусия и да бъде полезна за обществото, а умелото използване на светлината и човешката фигура показват реалния мащаб на проблема. Освен това снимката има и интересна композиция - S образна линия, пресичаща кадъра от горна лява до долна дясна третина.”, споделя Бони Бонев, фотограф с над 20-годишен опит и жури в конкурса.

Ениз Караджа е идеалист по природа и софтуерен инженер по професия. Харесва визуалните изкуства и театъра, киното, книгите, психологията. Възхищава се на баланса и на природата, и обича да го изследва и разсъждава над тях. Намира вдъхновение в работата на Mary Ellen Mark, Sally Man, Eugene Smith, Trent Parke.

За наградата си той споделя: „Приемам тази награда като знак от съдбата, заради момента, в който я получавам. Тя ме мотивира да продължа с изследването на собствената си същност и културата сред която живея. Човек открива много важни неща за себе си, само тогава, когато преоткрие мислите и чувствата си – именно затова тя е толкова важна за мен.“

Като носител на Националната награда на страната, Ениз Караджа получава фотографско оборудване на Sony.

Победителите в категориите за студенти, младежи, професионалисти и отворения конкурс на Световните награди за фотография на Sony 2021 ще бъдат обявени на 15 април 2021 г. чрез дигиталните платформи на Световната фотографска организация. За повече информация относно победителите и кратките списъци моля, посетете www.worldlphoto.org

ЗА SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Организирани от Световната организация по фотография, международно признатите Sony World Photography Awards са едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар. За 14 години наградите, участието в които е безплатно, са глобален глас на фотографията и предоставят детайлен поглед към съвременната фотография днес както за вече установени, така и за тепърва изгряващи артисти. Наградите предлагат видимост на творбите им на световно ниво. Наградите също така отличават най-влиятелните глобални артисти, които работят в сферата, с приза за „Цялостен принос към фотографията“. Сред хората, получили отличието са Мартин Пар, Уилям Егълстън,Мери Елън Марк,Кандида Хофер и Надав Кандер.

РАЗДЕЛИ И КАТЕГОРИИ В КОНКУРСА SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Световните награди по фотография на Sony 2020 включват следните категории:

• Професионалисти – журира се анонимно творба на даден автор. Категориите са 10, включително най-новата такава – „Околна среда“
  • Отворен конкурс – журира се анонимно по една снимка на автор. 10 налични категории.
  • Младежи – за фотографи на възраст между 12 и 19г., журира се по една снимка на автор, отговаряща на съответната тема за месеца
  • Студенти – за студенти по фотография, журира се набор от творби на даден автор по темата ,,Невидими линии.“ Финалистите трябва да участват и със серия от фотографии по зададена втора тема.
  • Национални награди – за местни фотографски таланти от над 50 държави, оценени на базата на една фотография.

ЗА СВЕТОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО ФОТОГРАФИЯ

Световната фотографска организация /СФО/ е глобална платформа за фотографски инициативи. Работеща в над 180 държави, целта й е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията и да отличи най-добрите творби и фотографи по целия свят. Организацията се гордее със своите трайно изградени връзки както с фотографите, така и с водещи в индустрията партньори по света. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – най-големия глобален фотографски конкурс, и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията. За повече информация посетете: www.worldphoto.org. Последвайте Световната организация по фотография в Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) и LinkedIn / Facebook (World Photography Organisation). Хаштагове, които може да последвате, са #sonyworldphotographyawards #swpa.

Sony Corporation е една от водещите технологични компании за електроника и забавления в света. От създаването на игри и предоставянето на мрежови услуги до създаването на музика, филми, електроника и процесори и предоставянето на финансови услуги, мисията на Sony е една – да изпълни света с емоция чрез силата на креативността и технологията. За повече информация посетете: http://www.sony.net/

SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

е собствено подразделение на Sony Corporation, което отговаря за целия бизнес, свързан с продуктите и услугите за заснемане – от потребителски фотоапарати и камери, през решения за излъчване на визуално съдържание и професионални продукти за заснемане, до медицинския бизнес.