Opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem mohou obsahovat přísady, které poškozují automobilové interiéry

Ford upozorňuje: Dezinfekční přípravky a opalovací krémy mohou škodit vašemu vozu

• Povrchy, jichž se lidé v autě často dotýkají, mohou při kontaktu s chemikáliemi, obsaženými v hygienických přípravcích nebo v opalovacích krémech s vysokým ochranným faktorem předčasně stárnout
  • Evropský trh dezinfekčních přípravků na ruce, které běžně obsahují etanol, v letech 2018 až 2024 naroste podle odhadů o 60 procent; opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem mohou obsahovat přísady, které poškozují automobilové interiéry
  • Ford dbá na to, aby si vozy jeho zákazníků zachovaly udržovaný vzhled a díky tomu i vyšší zůstatkovou hodnotu při eventuálním dalším prodeji. Proto testuje materiály používané v interiérech i za extrémních podmínek

/V Praze, 17. června 2019/ – Stále oblíbenější dezinfekční přípravky na ruce a opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem sice svědčí vašemu zdraví, ale nemusí úplně prospívat kondici vašeho vozu. Pokud nejsou materiály v automobilových interiérech ošetřeny speciální povrchovou úpravou, chemikálie v těchto produktech s nimi mohou reagovat a způsobovat jejich předčasné stárnutí.

Přináší to výzvu i pro odborníky Fordu, kteří denně testují nové produkty a materiály. Jejich úkolem je mimo jiné zajistit, aby si interiéry zachovaly udržovaný vzhled i po letech používání.

Spotřebitelské trendy se neustále vyvíjejí a na trh pořád přicházejí nové a nové produkty,“ říká Mark Montgomery, materiálový inženýr z technického střediska Fordu v britském Duntonu. „I zdánlivě neškodný přípravek může působit problémy, pokud přijde do kontaktu s nějakým materiálem stokrát či tisíckrát za rok.“

Evropský trh hygienických přípravků na ruce, k nimž patří různé gely, pěny a ubrousky, naroste v letech 2018 až 2024 podle odhadů o 60 procent, z 371,92 milionu USD na 593,62 milionu. Opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem zase obsahují větší množství oxidu titaničitého, který reaguje s plasty a přírodními oleji obsaženými v kůži, zejména během horkého počasí.

Dietyltoluamid neboli DEET je nejběžnější ingrediencí v přípravcích odpuzujících hmyz.

Týmy Fordu v Duntonu i v Kolíně nad Rýnem testují materiály za teploty až 74 °C, protože na tak vysokou teplotu se může rozehřát interiér automobilu zaparkovaného u pláže za horkého letního dne. V jiných zkouškách se simuluje dlouhodobé vystavení slunečním paprskům. Zkoušené vzorky jsou po dobu 1 152 hodin (48 dní) bombardovány ultrafialovým světlem o intenzitě odpovídající nejjasnějšímu místu na zemi.

Pevnost plastů se testuje i za teplot až -30 °C, kdy jsou nejkřehčí. Opakovaně se na ně spouští pryžová koule, která je desetkrát těžší než fotbalový míč.

Na základě poznatků získaných při materiálových zkouškách se dále upravuje složení ochranných vrstev, jež musí účinkovat takovým způsobem, aby interiéry vypadaly dobře i po letech. Testováním prochází i příslušenství z oficiální nabídky divize péče o zákazníky, což znamená různé vložky do zavazadlového prostoru nebo plastové kryty do interiéru.

Naše práce někdy vyžaduje i trochu detektivního úsilí,“ řekl materiálový inženýr Richard Kyle, rovněž z Duntonu. „V Turecku se například vyskytly případy zvláště silného opotřebení - a povedlo se nám vysledovat, že potenciální příčinou by mohla být oblíbená dezinfekce na ruce s 80procentním obsahem etanolu – což výrazně překonalo vše, s čím jsme se setkali předtím. Jakmile jsme na to přišli, mohli jsme s tím něco udělat – a povedlo se.

Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 199 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.