Pressemeddelelse -

3 tester udfasning af 3G på Roskilde Festival

Roskilde Festival er ikke kun et mekka for musikelskere og festivalfans. Det er også et laboratorium for netværksspecialisterne hos teleselskabet 3, som benytter festivalens kæmpestore publikum som testzone. I år gælder det en omlægning af frekvenser og i den forbindelse første skridt i udfasning af 3G-nettet.

Med over 130.000 deltagere er Roskilde Festival Danmarks fjerdestørste by målt på indbyggertal, og de mange mennesker på et lille areal presser teleselskabernes netværk til det yderste. For teleselskabet 3 betyder gæsternes massive og konstante dataforbrug en unik mulighed for at tryktekste netværkets muligheder i et miljø, der minder om det, vi højst sandsynligt vil opleve i fremtiden.

I år tester 3 såkaldt ’refarming’ eller omlægning af frekvenser fra 3G til 4G, som skal øge hastigheden og effektiviteten i netværket. Under festivalen vil omlægningen betyde, at der lukkes ned for nogle af selskabets 3G-frekvenser, som i stedet bruges til at udvide kapaciteten på 4G-mobilnettet.

”Når vi frigiver frekvensspektrum fra 3G til 4G, vil man som bruger af netværket tydeligt kunne mærke den ekstra 4G-kapacitet i form af forbedret lydkvalitet ved opkald og hurtigere datahastigheder. Vi ved fra tidligere år, at langt de fleste mobiler på vores netværk under festivalen understøtter 4G, ligesom stadig mere taletrafik bliver håndteret på 4G. Derfor er Roskilde Festival et oplagt sted at teste, hvordan vi kan maksimere 4G-kapaciteten på hver enkelt mast,” siger Stefan Ring, der er ansvarlig for 3’s netværk på Roskilde Festival.

3G er ikke fortid endnu

Erfaringerne fra testen på Roskilde Festival skal 3 bruge, når selskabet inden for de næste par år vil begynde at udfase 3G i udvalgte dele af landet. Stefan Ring understreger dog, at der ikke er grund til panik, hvis man har en mobil eller anden enhed, som ikke understøtter 4G:

”Vi kommer ikke til at lukke helt ned for 3G-nettet lige foreløbig. Når testen på Roskilde er vel overstået, skal vi først og fremmest til at kigge på de større byer, hvor behovet for mere 4G-kapacitet er størst. Her vil vi langsomt implementere teknologien, men vi kommer til at efterlade nogle af frekvenserne på 3G, så det stadig er muligt at bruge dem nogle år endnu.”

Taletrafikken falder

Konkret vil 3 omlægge nogle af de 2100 MHz 3G-frekvenser, som selskabet brugte til at opbygge sit 3G-netværk i begyndelsen af 00’erne. Og selv om det kun er knap 20 år siden, er der en verden til forskel, når man sammenligner mobilnetværket dengang med i dag.

”Tidligere fyldte taletrafik og sms’er mest i netværket, men i dag handler det om dataforbruget, som hele tiden sætter nye rekorder. Hvis vi skal kunne håndtere det stigende datapres, er vi nødt til løbende at se på, hvor vi kan opgradere vores netværk. Det kan vi enten gøre ved at købe flere frekvenser og etablere nye master, som er en ressourcetung opgave, der kræver plads og byggetilladelser. Eller vi kan skrue op for kapaciteten i vores nuværende master ved hjælp af nyt udstyr og teknologi, som gør os i stand til at udnytte deres fulde potentiale,” afslutter Stefan Ring.

Fakta om 3’s netværk på Roskilde Festival

  • 3 har ni eksisterende master i området og opsætter yderligere seks mobile master. Teleselskabet har seks ingeniører på vagt hele ugen til at vedligeholde og servicere netværket.
  • I 2018 blev der brugt 80 terabyte data i 3’s netværk under festivalen. Det svarer til mere end 4 års uafbrudt Netflix-streaming i HD-kvalitet og er en stigning på 55 % i forhold til 2017.
  • Den travleste time i 2018 var efter Eminem-koncerten, hvor der mellem kl. 00.00 og 01.00 blev sendt og modtaget 774 GB data.

Related links

Emner

  • Data, Telekommunikation, IT

Kategorier

  • events
  • netværk
  • roskilde festival

3 tilbyder mobiltelefoni og dataforbindelser via 3G, 4G og 4G+ mobilnetværk. 3’s kunder er flittige brugere af data på mobilen og har i en årrække haft det største dataforbrug i Danmark. Med et tilbud om fri roaming i 64 lande via konceptet 3LikeHome ønsker 3 at være det foretrukne teleselskab for rejselystne danskere. 3 i Danmark er en del af 3 Group, som er repræsenteret i Italien, Østrig, England, Irland, HongKong, Indonesien og Sverige. 3 ejes af CK Hutchison Holdings Limited (60%) og Investor  AB (40%). Læs mere om 3 Group på www.three.com og om 3 på www.3.dk

Kontakt

3's pressetelefon

Pressekontakt 31 200 202

Kundeservice

Pressekontakt 70 313 313

Relateret materiale