Gå til indhold

Pressemeddelelse -

Satsningen på infrastruktur ger stor framgång för Öresundsregionen

På onsdagen, under den svenska politikerveckan i Almedalen, presenterade partiledare i de fyra regeringspartierna ett initiativ kallat Sverigebygget, ett omfattande paket av investeringar på bland annat infrastruktur. Paketet omfattar satsningar på höghastighetståg, bostadsbyggande och en ny fast förbindelse över Öresund. Förslaget lyder: ”Öresundsbron är tungt trafikerad och det finns behov av en andra fast Öresundsförbindelse. En tunnel mellan exempelvis Helsingborg och Helsingör skulle avlasta bron och närmare integrera norra delarna av Öresund”. Initiativet omfattar även höghastighetståg som binder samman Malmö med Stockholm.

Idag är Öresundsregionen en knutpunkt där både nationella och internationella transporter korsar varandra. Tillgängligheten är också utsatt för hård press på flera områden.

– Jag är väldigt glad att vårt arbete med att få en ny fast förbindelse nu ger resultat. Hälften av alla tunga transporter i Sverige går genom Skåne, och Öresundsregionen är idag en flaskhals som påverkar hela Sverige. En ny fast förbindelse kommer också att stärka Öresundsregionen som tillväxtregion, säger Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne och ordförande i Öresundskomiteen.

Partierna uppger att de vill tillsätta en förhandlingsperson för att skapa förutsättningar för bland annat fler järnvägs- och vägsatsningar i storstadsregionerna genom överenskommelser mellan alla involverade aktörer.

- Vi välkomnar att regeringspartierna tar initiativ till samtal med Danmark om en ny fast förbindelse, säger Sophie Haestorp Andersen (S), vice ordförande i Öresundskomiteen och regionraadsformand i Region Hovedstaden.

Öresundskomiteen arbetar för att främja integrationen mellan Sverige och Danmark i hela Öresundsregionen, och driver frågor inom arbetsmarknad, kultur, forskning och innovation, miljö och transport. Idag finns betydande problem att ta sig mellan regionens östra och västra delar som framför allt orsakas av kapacitetsproblem för järnvägstrafiken. Det krävs initiativ vad det gäller både järnvägs- och vägförbindelser över Öresund, om inte regionens framtida utveckling ska hämmas på ett avgörande sätt.

För mer information kontakta:

Finn Lauritzen, direktör i Öresundskomiteen

Tel: +45 33268910

Email: fl@oeresund.org

Marianne Ekdahl, kommunikationsstrateg i Öresundskomiteen

Tel: +45 3326 8905

Email: mek@oeresund.org


Emner

Kategorier

Regions


Öresundskomiteen er platformen for det regionale politiske samarbejde i Øresundsregionen og komiteen består af ledende lokale og regionale politikere fra Skåne og Sjælland.

Kontakt

Sanna Holmqvist

Sanna Holmqvist

Pressekontakt Press & Communication Manager Press & Communication +4531340676

Greater Copenhagen

Greater Copenhagen er et politisk samarbejde mellem Region Sjælland, Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Halland og samtlige 85 kommuner i Greater Copenhagen. Samarbejdet blev etableret i 2015 og har til formål at skabe vækst og beskæftigelse i hele Greater Copenhagen-regionen.

Greater Copenhagen
Nørregade 7b
1165 København K
Danmark
Besøg vores andre nyhedsrum