Pressemeddelelse -

Haveselskabet i Danmark hyllar trädgårdsglädjen: Cph Garden 2019 – här är säsongens starkaste trender

I juni kommer framstående och ledande trädgårdsdesigner från både Danmark och utlandet till Ballerup. Detta i samband med att för danska trädgårdsföreningen Haveselskabet öppnar landets största trädgårdsfest, Cph Garden 2019, och lyfter fram de största trädgårdstrenderna – från hållbarhet, avstressning och gemenskap till stadsträdgårdar, prydnadsträdgårdar och ätbara trädgårdar.

– Intresset var enormt stort när vi höll Cph Garden första gången och vi märker ett fortsatt stort intresse för trädgårdsliv med en ökad lust att utnyttja trädgårdens ro samt glädjen i att se det vi själva odlat växa. Intresset för trädgårdsliv skapar nya gemenskaper och jag gläder mig över att bjuda in till Cph Garden 2019 så att vi kan dela trädgårdsglädjen med varandra och låta oss inspireras till nya sätt att njuta av och använda trädgården, säger Charlotte Garby, direktör Haveselskabet.

Trädgårdsmässan Cph Garden är inspirerad av de stora engelska blomstershowerna i bland annat Chelsea och Hampton Court. Programmet bågnar av åtta stora showträdgårdar, flera mindre utställningsträdgårdar, hundratals utställare, föreläsningar och workshoppar som tillsammans presenterar det allra bästa inom nordisk trädgårdstradition.

– Cph Garden är en trädgårdsutställning som handlar om allt som har med trädgårdsliv att göra. Det är inte ännu en livsstilsutställning, utan en utställning där vi sätter fokus på det vi är bäst på: Att odla vår trädgårdsglädje och -passion, förklarar Bente Enert, press- och kommunikationschef för Haveselskabet.

Allt fler intresserar sig för trädgården

Det nya trädgårdsåret är redan i full gång och flera trender har redan satt sin prägel på säsongen.

– Hållbarhet och klimatmedvetenhet blir allt viktigare hos trädgårdsägarna. Med förra årets sommartorka färskt i minnet och en torr april kan vi se att det verkligen satt tankarna i spinn. Många överväger hur de kan och bör anlägga trädgården framöver och allt fler blir medvetna om hur de exempelvis kan stärka den biologiska mångfalden i sin egen trädgård, berättar Louise Møller. I egenskap av trädgårdsfacklig rådgivare i Haveselskabet kommer hon i kontakt med Haveselskabets medlemmar när de söker råd och vägledning om trädgård.

Haveselskabet gjorde nyligen en undersökning av trädgårdsägares konsumtionsvanor och av 2 158 tillfrågade svarade 72 % att de upplever att fler börjar intressera sig för trädgården. Det ökande intresset för trädgården speglas i andra trender som präglar trädgårdslivet, säger Louise Møller.

– Vi vet att trädgårdsarbete är hälsosamt för oss, både mentalt och fysiskt. Därför kan vi även se ett stort intresse för att odla i trädgården som ett sätt att koppla bort en stressig vardag, och en nyfikenhet efter nya sätt att använda trädgården och uppehålla oss i den, säger hon.

De många trenderna präglar programmet för Cph Garden. Särskilt i showträdgårdstävlingen där framträdande trädgårdsprofiler designar en trädgård som ska inspirera publiken att tänka i nya banor – både när det kommer till val av plantor, design och användning av trädgården.

Nytt för publiken i år är att de kan gå in i de enskilda showträdgårdarna och uppleva dem med alla sinnen och låta sig inspireras av både syn, doft och känslor.

Framträdande namn till Danmark

Cph Garden gick av stapeln första gången i Valbyparken 2017 och visade att Danmark har en plats på internationell nivå när det kommer till trädgårdsdesign. I Danmark har man inte haft samma tradition gällande showträdgårdar som man har i exempelvis England, men de 19 000 besökarna välkomnade idén.

Den danska trädgårdsshowen drar till sig framträdande och berömda namn från när och fjärran.

Från Sverige kommer trädgårdsförfattaren och matgurun Hannu Sarenström, som har designet showhaven ”Trädgårdsdrömmar till alla”.

Från New York kommer trädgårdsproffset Andi Pettis som under flera år gått i spetsen för den ikoniska High Line Park som idag är en av stadens populäraste sevärdheter. Från England kommer den berömda blomsterfotografen Clive Nichols och från våra egna breddgrader kommer bland annat Tivolis trädgårdschef Tom Knudsen förbi. Det omfattande programmet bjuder även på en rad namn från både trädgårds- och designvärlden – bland annat Claus Dalby.

I år tillägnas hela lördagens program åt rosor – bland andra väntas världens enda kvinnliga rosförädlare Rosa Eskelund och Det danske Rosenselskabs Peter Ørum Scherg, som har en samling på 400 olika historiska rosor i sin trädgård.

Med andra ord finns anledning att njuta – oavsett om man hittar sin trädgårdsglädje i blomstrande perenner eller klimatvänliga regnvattenlösningar, och oavsett om de gröna fingrarna håller till i kompakta stadsträdgårdar eller i stora villaträdgårdar.

Åtta showträdgårdar tävlar om guld på årets Cph Garden:

  • Guldvinnaren från 2017, Nete Højlund, fokuserar på design, estetik och inriktning på trädgårdens många rum för både vila och gemenskap.
  • Den svenske trädgårdsförfattaren och matgurun Hannu Sarenström lägger fokus på underbart blomstrande lugn och ro i trädgården.
  • Biologen Katrine Turner, känd från ”Kamp til hækken” i danska TV2, lägger vikt på biologisk mångfald och framtidens mer extrema klimat.
  • Landskapsarkitekten Catrine Hancke sätter fokus på framtidsträdgården och zoomar in på behovet att finna ro från vardagens stök och stress.
  • Mads Boserup, som står bakom konceptet TakTomat, utgår från den urbana trädgården och blandar både nyttoväxter och prydnadsväxter i en hållbar stadsträdgård – på trottoaren, bakgården och altanen.
  • Jesper Friis och Christian Kielberg arbetar med att ge förståelsen för trädgården och landskapsdesign en knuff, samt att ge mod till att leka med trädgårdens former och element på helt nya sätt.
  • Makarna Lise Bollhorn och Erik Dal har fokus på framtidens torra somrar och våta vintrar och en klimatanpassad trädgård som erbjuder upplevelser året runt.
  • Trädgårdsarkitekterna Henriette Lyngsted, Mette Rønne, Frank Kirkegaard, Lise-Lotte Juul Jensen och Karen Dahl arbetar med danska plantor, frodig djungelstämning och ro till att njuta av naturen.

Om Cph Garden

Cph Garden äger rum 20–23 juni kl. 10.00–18.00 vid Marbækstien i Ballerup.

Under samtliga fyra dagar kan du uppleva de åtta unika showträdgårdarna som designats särskilt för Cph Garden av ledande trädgårdsdesigner och ett omfattande program med spännande föreläsningar, debatter, workshoppar och inspirerande utställningar. Det kommer också att finnas många fina montrar med allt som har med trädgård att göra, från redskap och växthus till vattenbassänger, krukor och fröer.

Läs mer på Haveselskabet.dk/Cphgarden där programmet löpande uppdateras med information om deltagare och utställningar.

Biljetter köps på Haveselskabet.dk/cphgardenbillet och kostar 200 DKK.

Emner

  • Hobby

Fakta om Haveselskabet

Haveselskabet är en ideell förening där mer än 30 000 medlemmar delar kunskap och inspirerar varandra för ökad trädgårdsglädje. Haveselskabet driver Haveselskabets trädgård på Frederiksberg, driver haveselskabet.dk och Haveselskabets rådgivning, där medlemmar kan få gratis och opartisk expertrådgivning. Haveselskabets lokala avdelningar arrangerar varje år över 1 000 trädgårdsevenemang och öppna trädgårdar runtom i Danmark.

Pressekontakt

Bente Yde Enert

Pressekontakt Presse- og kommunikationschef Pressekontakt, Haveselskabet & Cph Garden 2019 40 40 24 20

Louise Møller

Pressekontakt Havefaglig rådgiver Haveselskabets Rådgivning, Presse, Cph Garden 2019 45 27 11 19