Gå til indhold
It-branchen taber momentum i 3. kvartal

Pressemeddelelse -

It-branchen taber momentum i 3. kvartal

Med et fald i omsætningen på 2,2% og et fald i eksporten på 8,1% i 3. kvartal 2023, har it-branchen tabt momentum i forhold til samme kvartal året før. Det viser nyeste tal fra branchen.

I 3. kvartal 2023 omsatte it-branchen for 72 mia. kr., hvilket er 2,2% lavere end omsætningen i samme periode sidste år. Det viser seneste tal fra Danmarks Statistik og IT-Branchen.

”Efter mange år med kontinuerlig vækst, ser vi for første gange et lille fald i omsætningen. Kunderne er blevet lidt mere tilbageholdne med deres it-investeringer, ligesom vi mærker, at salgsfasen kan tage lidt længere tid end tidligere,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

I de første tre kvartaler af 2023 beløber omsætningen i it-branchen sig samlet til 227,6 mio. kr., hvilket er 3% højere end den tilsvarende periode i 2022. Men kigger man alene på 3. kvartal 2023, er der altså sket et fald i forhold til samme kvartal året før.

Stor forskel mellem underbrancher
Det er især virksomheder, der fremstiller eller engroshandler med computere, it- og kommunikationsudstyr, der har haft et udfordrende 3. kvartal. Sammenlignet med samme kvartal sidste år er omsætningen faldet med hhv. 9,8 og 14,9%.

Omvendt så har virksomheder inden for telekommunikation og softwareudvikling oplevet en markant fremgang på næsten på hhv. 12 og 17%.

Ser man på underbrancherne indenfor it, er det it-konsulenter og engroshandel med it-udstyr, der står for størstedelen af branchens omsætning. IT-konsulenter og engroshandel står samlet for 70% af omsætningen.

Betydeligt fald i eksporten
I 3. kvartal 2023, eksporterede it-branchen for 24,8 mia. kr., hvilket indikerer et betydeligt fald på 8,1% i forhold til samme periode sidste år.

I de første tre kvartaler af 2023 har it-branchen samlet eksporteret for 78 mia. kr., hvilket er 3,4% højere end den tilsvarende periode i 2022. Ligesom med den samlede omsætning for branchen er det altså kun sket et fald i eksporten i forhold til samme kvartal året før.

”Der er ingen tvivl om, at den højere inflation i landene omkring os samt den generelt højere rente er med til at sætte en dæmper i efterspørgslen på eksportmarkederne, hvilket vi også kan mærke i branchen lige nu,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

I de tre første kvartaler af 2023 har it-branchen eksporteret for 78 mia. kr., hvilket svarer til 72% af den samlede eksport i 2022, som var på 108,5 mia. kr. Eksporten i it-branchen udgør i 3. kvartal 2023 lige godt 35% af den samlede omsætning.

Beskæftigelsen i it-branchen er stadig rekordhøj
Beskæftigelsestallene for 3. kvartal 2023 kommer først i starten af det nye år. Ser man på de senest tilgængelige tal for 2. kvartal 2023, var der 107.331 fuldtidsansatte i it-branchen.

Dermed har beskæftigelsen holdt sig på et stabilt og rekordhøjt niveau de seneste 3 kvartaler. Det seneste år er beskæftigelsen steget med ca. 2.000 fuldtidspersoner, hvilket er en betydelig mere afdæmpet stigning end i foregående år.

“Vi ser stadig en vækst i antallet af medarbejdere i it-branchen, og der er stadig et enormt stort behov for flere. Men vi kan også se, at når omsætnings- og eksportvæksten løjer af, så holder man også lidt igen med nyansættelserne,” fortæller Natasha Friis Saxberg, og fortsætter:

”Når den globale usikkerhed fortager sig, tror jeg, at vi vil se en fornyet vækstfase for branchen, da rigtigt mange virksomheder vil investere i både AI, cybersikkerhed og den grønne omstilling.”

Emner

Kategorier


IT-Branchen - Vi giver dig koden til vækst
IT-Branchen hjælper hver dag vores medlemmer, branchen og samfundet med at vokse.

Vi brænder for at skabe et digitalt samfund for alle. Et samfund i vækst, og hvor Danmark står som et globalt fyrtårn, fordi vi udnytter teknologien til gavn for klimaet, økonomien og det enkelte menneske.

Vi lader ildsjælene hos vores medlemmer sætte retningen for en bedre fremtid. Det gavner Danmark, erhvervslivet, den enkelte borger og vores medlemsvirksomheder.

Kontakt

Natasha Friis Saxberg

Natasha Friis Saxberg

adm. direktør i IT-Branchen 53777227
Rune Fick Hansen

Rune Fick Hansen

Pressekontakt Kommunikationschef +45 27 83 90 38

Om IT-Branchen

IT-Branchen er en af Danmarks største brancheorganisationer for it- og televirksomheder. Vi har eksisteret siden 1917 med blot få medlemmer dengang - nu favner vi mere end 800, og sidste år bød vi velkommen til mere end 100 nye medlemmer.

IT-Branchen
Slotsholmsgade
1217 København K
Denmark