Gå til indhold
Forskere fortæller om fremtiden på Heartland Festival 2018

Pressemeddelelse -

Forskere fortæller om fremtiden på Heartland Festival 2018

Eske Willerslev, Svend Brinkmann, Carsten Rahbek, Jens-Christian Holm, Kathy Willis og Etienne Augé er nogle af de forskere, der på Heartland Festivals Future Talks-scene kommer med bud på, hvad vi kan vente os af fremtiden. Videnskaben får modspil fra en lang række eksperter og kunstnere som fx The Pirate Bay co-founder Peter Sunde og den svenske sanger og sangskriver Jenny Wilson. Emnerne spænder over fremtidens #metoo, nye typer ulighed mellem mennesker og blockchain-teknologiens potentialer.

Heartland Festivals talks-program er igen i år fordelt på to scener, hvor den ene fokuserer på emner, der er aktuelle i vores samtid, og den anden koncentrerer sig om fremtiden. Future Talks er skabt for at invitere videnskabsfolk ind i centrum af den offentlige samtale om fremtiden og inspirere os alle sammen til at interessere os mere for den. Forskerne har det bedste grundlag for af forudsige de nye produkter, teknologiernes udvikling og de tendenser, der kommer til at præge vores samfund, og derfor skal de have en hovedrolle i vores samtaler om vores fælles fremtid. Heartland Future Talks aktualiserer forskningsbaseret viden fra en række forskellige felter, der samlet set hjælper os til at få et kompas til den verden, vi er på vej ind i.

I Danmark er det typisk politikere eller økonomer, der sætter dagsordenen om fremtiden. Vi har simpelthen vænnet os til, at det er dem, der kvalificerer diskussionerne i offentligheden, når det handler om vores fremtid. Men det er langt fra tilstrækkeligt. Det giver et skævt billede, hvis vi overlader det til få, indflydelsesrige grupper at sætte kursen eller definere, hvordan man taler om fremtiden. I en verden, hvor bl.a. fake news og jagten på likes, delinger og kliks præger medierne, har vi brug for et solidt grundlag i vores samtaler om verdens udvikling,” fortæller programchef Rasmus Quistgaard.

Programmet for Heartland Future Talks 2018 indeholder samtaler, der viser fremtiden fra vidt forskellige vinkler, og som giver rig mulighed for at komme hjem fra festivalen med nye indsigter om vores fælles fremtid:

Kathy Willis & Carsten Rahbek – ”What are the consequences of mass extinction in biodiversity?”
Biodiversiteten danner grundlag for, at økosystemerne på jorden fungerer. Økosystemerne sørger for at vi har rent vand, vi kan drikke, jord, vi kan dyrke, og luft, vi kan indånde. Det er naturressourcer, som vi vil få meget svært ved at erstatte. Men lige nu forbruger vi cirka halvanden gang så hurtigt, som naturen kan nå at reproducere, og vi bider dermed af den hånd, der fodrer os. I denne samtale har vi inviteret to af verdens mest kompetente biodiversitetsforskere til en samtale om de udfordringer, vi står overfor i fremtiden, når man ser på, hvordan vi er ved at ændre hele klodens økosystem.

Kathy Willis er professor ved Oxford Universitet og forskningsleder ved det internationalt anerkendte Royal Botanics Garden, Kew, og forsker bl.a. i, hvordan biodiversiteten på lang sigt reagerer på klimaforandringer.

Carsten Rahbek er professor i biodiversitet ved Statens Naturhistoriske Museum og blandt de 1 % mest citerede forskere i verden.

Samtalen modereres af Jens Degett, der er President of European Union of Science Journalists’ Association (EUSIA) og har arbejdet som videnskabsjournalist i mere end 20 år.

Eske Willerslev & Svend Brinkmann – ”Det langsigtede fremtidssyn – menneskets psykobiologiske paradoks?”
Vi befinder os midt i en teknologisk revolution, hvor vi er optaget af nye muligheder som fx kunstig intelligens og machine learning, der kan lette vores dagligdag. Det ér fremtiden, men det er et funktionelt og kortsigtet fremtidssyn. I denne samtale vil vi kaste et længere blik ud i fremtiden og kigge på vores evne og vilje til at stille spørgsmål til menneskehedens grundlæggende værdier – fx visioner, mening og lykke - både set fra et evolutionsbiologisk og psykologisk perspektiv.

Eske Willerslev er en verdenskendt DNA-forsker, professor og Director for Københavns Universitets Centre og Excellence GeoGenetics. Han er blevet tildelt bl.a. Rosenkjærprisen og Geniusprisen for sin evne til at formidle sin forskning ud til den brede befolkning.

Svend Brinkmann er ligeledes modtager af Rosenkjærprisen. Han er professor på Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aarhus Universitet og en af de stærkeste stemmer i debatten om tidens tendenser, og hvordan vi kan gå både med og imod dem.

Samtalen modereres af Malene Trock Hempler, der er filosof, skribent og rådgiver. Hendes særlige interesseområder er eksistensfilosofi, samfund og etik.

Cecilie Nørgaard & Jenny Wilson – ”Hvad betyder #MeToo for mænd og kvinder i fremtiden?”
#MeToo-bevægelsen har skabt global opmærksomhed om chikane, overgreb og voldtægt. I denne samtale vil vi spørge ind til, hvilke konsekvenser og forandringer bevægelsen vil skabe for mænd, for kvinder og for samfundet i fremtiden. Er eftervirkningerne forbeholdt beslutningstagere og politikere, eller vil vi se bevægelsen påvirke de enkelte mennesker og hele samfund?

Cecilie Nørgaard er uddannelses- og kønssociolog og bruges som ekspert i både ind- og udland i forhold til kønsforståelser, og hvordan stereotyp socialisering skaber stereotyp kultur.

Jenny Wilson er en svensk sanger og sangskriver og blev en af stemmerne i #MeToo-bevægelsen med udgivelsen af albummet ”Exorcism” i slutningen af marts i år, der på dybt personlig vis behandler hendes egen oplevelse med en voldtægt.

Samtalen modereres af foredragsholder og tv-journalist Abdel Aziz Mahmoud, der er kendt for at bruge sin egen historie og stærke stemme, bl.a. i tv-serien ”Helvedes homo – en muslim springer ud”, og han er netop også kåret til årets LGBT-person ved Danish Rainbow Awards – Axgil 2018.

Anne Mette Thorhauge & Peter Sunde –Is a rebellion against the internet on the rise?”
Vi lever i en tid, hvor vi konstant er online. Den data, vi genererer i vores færden på internettet, er massiv, og den bliver indsamlet, analyseret og brugt til alt fra undersøgelser af samfundet til målrettet markedsføring og påvirkning af individer. I denne samtale spørger vi ind til, hvordan vi i fremtiden vil reagere på de politiske og kulturelle implikationer, som fx dataindsamling, gamification, overvågning og censur har på vores samfund.

Anne Mette Thorhauge er lektor ved institut for medier, erkendelse og formidling, Københavns Universitet, og hendes forskningsinteresser omfatter bl.a. medier i hverdagslivet og balancering af hverdagslivets forpligtelser og relationer.

Peter Sunde Kolmisoppi er svensk-finsk hacker, kunstner og aktivist, der er bedst kendt for at have været med til at grundlægge det kontroversielle website The Pirate Bay, som var verdens største fildelingssystem.

Anders Kjærulff modererer samtalen. Han er journalist, teknologikritiker og radiovært på radioprogrammet AFLYTTET på Radio24syv.

Jens-Christian Holm & Mette Deding – ”Hvordan vil vi opleve ulighed i fremtiden?”
Hvad vil det egentlig sige at leve et langt, sundt, normalt, funktionelt liv i fremtiden, hvor vi vil leve længere men måske også dårligere? Fremtidens ulighed er ikke kun et kvantitativt problem, men også et kvalitativ – vi kommer til at opleve nye typer af ulighed, der udfordrer den grundlæggende menneskelige forståelse af sundhed og velfærd. I denne samtale vil vi se på tværs af uligheden fra både et sundhedsfagligt og socialt synspunkt.

Jens-Christian Holm er en internationalt anerkendt behandler af og forsker i svær overvægt i barnealderen samt klinisk ekstern og forskningslektor ved Københavns Universitet.

Mette Deding er leder i forskningsafdelingen for skole og uddannelse i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Journalist, tv-vært, forfatter, filminstruktør og kanalchef på Radio24syv, Mads Brügger, moderer samtalen.

Thore Husfeldt & Etienne Augè – ”What is the plausibility of dystopian Sci-Fi predictions?”
Helikoptere, ubåde, mobiltelefoner, virtual reality, kloning – listen af opfindelser og teknologier, der optræder i science fiction, før de bliver til virkelighed, er lang. Genren baserer sig på videnskab, og selvom det er fiktion, kan noget tyde på, at genren forudser vores fremtid. Hvis det er tilfældet, har vi en dystopisk fremtid i sigte. Overvågning, kontrol og kunstig intelligens, der overgår den menneskelige intelligens - har vi fået indblik i vores fremtid, eller er det ren fiktion? Og kan science fiction-genren hjælpe os med at indstille vores etiske og moralske radar mod de udfordringer, vi kan risikere at møde i fremtiden?

Thore Husfeldt er forsker i teoretisk datalogi ved ITU og professor ved Universitetet i Lund. Ud over sin forskning er han en flittig offentlig debattør og en ivrig formidler af emner, der befinder sig mellem datalogi og samfund.

Etienne Augé er lektor ved Erasmus Universitetet i Rotterdam, hvor han også har grundlagt CHIFT (Community for Histories of the Future), der kombinerer forskning og analytiske blik på science fiction og andre forestillinger om fremtiden.

Samtalen modereres af Christiane Vejlø, der er radiovært, blogger og digital trend- og fremtidsanalytiker.

Deborah Crowe & Fritz Henglein – ”Blockchain – future questions of trust?”
Blockchain bliver ofte omtalt som den teknologi, der potentielt kan forandre vores verden på en tilsvarende måde, som internettet gjorde det. Hvis teknologien bliver ved med at indtage forskellige dele af samfundet, som vi fx har set den gøre allerede økonomisk med kryptovaluta, kan det potentielt eliminere mellemmænd som fx banker – de institutioner, som vi i dag sætter vores lid til, både når det gælder marked og administration. I denne samtale vil vi både beskrive, hvad blockchain-teknologien kan, hvordan vi kommer til at bruge den i fremtiden, og hvilke spørgsmål det stiller til vores forståelse af tillid til hinanden og til samfundet.

Deborah Crowe er newzealandsk blockchain-ekspert og grundlægger af Isonomy, der udvikler teknologier til fx at bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme.

Fritz Henglein er professor ved Department of Computer Science ved Københavns Universitet og har tidligere forsket ved Technische Universität München, Rutgers University, IBM Research, New York University, Utrecht University, Hafnium ApS (co-founder) og IT Universitetet i København.

Nikolaj Sonne, der er en af landet skarpeste IT-eksperter og bl.a. er kendt fra DR-programmet ”So Ein Ding”, modererer samtalen.

Jan Larsen & Jytte Vikkelsøe – ”Skal emotionelle algoritmer styre fremtidens forelskelse?”
I denne samtale vil vi se en algoritmeforsker, en psykolog og en antropolog afkode, hvordan fremtidens dating, forelskelse og parforhold er i færd med at tage form. Vi forestiller os en fremtid, hvor teknologien er så veludviklet, at avancerede kunstige intelligenser kan forstå menneskelige følelser detaljeret nok til at styre dem. Vil algoritmer kunne overtage noget af det, vi forbinder med det allermest menneskelige – er det overhovedet realistisk, og hvad er konsekvenserne?

Jan Larsen er professor ved DTU Compute og er netop nu i gang med at udvikle algoritmer, der skal kunne inducere følelser hos mennesker – et potentielt startskud til en fremtid med emotionelle teknologier.

Jytte Vikkelsøe er psykolog og bl.a. forfatter til bogen ”Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte”, hvor hun beskriver den ubevidste del af forelskelse, der handler om det inderste af den menneskelige psyke.

Samtalen modereres af antropolog Trine Demant, der bl.a. er kendt fra serien ”Gift ved første blik”.

Lone Frank & TBA
Lone Frank er forfatter og journalist med en baggrund i hjerneforskning. Hun er en af landets skarpeste videnskabsjournalister og forfatter til en lang række bøger; bl.a Det Nye Liv, Lystens Pioner og Mit Smukke Genom, der alle er blevet internationalt anerkendt og oversat til mange forskellige sprog.

Hendes samtalepartner og emne på Heartland Future Talks 2018 vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

Johan Olsen & Rikke Pedersen & Marit-Solveig Seidenkrantz – ”Dommedag snart?”
I denne samtale skal vi høre tre naturvidenskabelige forskeres teorier omkring mulige scenarier, der kan ændre verden, som vi kender den i dag – blandt andet et muligt udbrud af en supervulkan og en potentiel kommende istid.

Johan Olsen er ph.d. i proteinkrystallografi og har siden 2005 forsket ved Sektion for Biomolekylære Videnskaber ved Biologisk Institut, Københavns Universitet. Derudover er han kendt som forsanger i det danske band Magtens Korridorer.

Rikke Pedersen er vulkanolog og chef for Nordisk Vulkanologisk Center på Island, hvor man forsker i vulkanologiske processer, strukturer, tektonik og miljømæssige konsekvenser ved udbrud af vulkaner.

Marit-Solveig Seidenkrantz er geolog og professor ved Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet. Her forsker hun i klimaudvikling og har særligt fokus på de processer i klimaforandringer, der forårsages af havcirkulation, og tests af sammenhængen mellem klimaudviklingens ydre påvirkning og indre mekanismer.

Samtalen modereres af Anne Skare Nielsen, der er fremtidsforsker og kendt fra fx NewScience på TV2 News. Hun har også været medlem af Etisk Råd, er medforfatter på en lang række bøger og bliver ofte benyttet som fremtidsekspert i medierne.

Heartland Future Talks 2018 er støttet af Lundbeckfonden.

Med venlig hilsen
Have Kommunikation

Presseansvarlig - Have Kommunikation:
Kristina Sindberg // kristina@have.dk // 24 86 01 84
Peter Pishai Storgaard // peter.storgaard@have.dk // 28 49 33 86

Heartland Festival:
Direktør: Ulrik Ørum-Petersen // ulrik@livenation.dk
Udviklings- og kommunikationschef: Janne Villadsen // janne@heartlandfestival.dk

BILLETSALG
Partoutbillet: 1.650 DKK
Børnebillet (6-12 år): 650 DKK
Dagsbillet, alle dage: 950 DKK (FREDAG UDSOLGT)
Dagsbillet, børn (6-12 år): 550 DKK
Billetlink: www.heartlandfestival.dk

OVERNATNINGSTILBUD
Campingpas: 200 DKK
Campingpas, børn (6-12 år): 110 DKK
Opslået iglotelt (2 pers.): 650 DKK
Tenthouse (2 pers.): 1.950 DKK (UDSOLGT)
Plads til medbragt campingvogn/autocamper: 850 DKK
Heartland x RUM boutique telt (2-4 pers.): 6.950 DKK – 11.950 DKK
Link: www.heartlandfestival.dk/overnatning
Desuden vil det være muligt at købe en hotelpakke, hvor værelse, shuttle-bus og festivalbillet indgår.

OM HEARTLAND FESTIVAL
Heartland præsenterer et internationalt program sammensat af fire søjler: MUSIC, ART, TALKS og FOOD. Programmets forskellige dele beskæftiger sig med tilværelsen og samfundet i vores del af verden og “dobbeltklikker” på de kulturelle og sociale tendenser, vi til daglig lever midt i - et moderne program, hvis aktualitet forstærkes af de klassiske omgivelser, det præsenteres i på Egeskov Slot på Fyn.

Heartland Festival 2018 finder sted på Egeskov Slot fra 31. maj til 2. juni 2018.

Mere info om Heartland Festival kan findes på www.heartlandfestival.dk

Heartland Festival på de sociale medier
Facebook: www.facebook.com/heartlandfestivaldk
Instagram: @heartlandfestivaldk
Youtube: Heartland Festival

Heartland Festival er støttet af:
Faaborg Midtfyn Kommune
Udvikling Fyn
Hovedsponsor: Albani

HEARTLAND FESTIVAL IS PROMOTED BY
LIVE NATION DENMARK - FREDERIKSBERG ALLE 3 - 1790 COPENHAGEN V
WWW.HEARTLANDFESTIVAL.DK

Emner

Kategorier

Regions

Kontakt

Michael Feder

Michael Feder

Pressekontakt Adm. direktør +45 2243 4942
Anja Linnet

Anja Linnet

Pressekontakt COO // Chefrådgiver 22655348
Peter Pishai Storgaard

Peter Pishai Storgaard

Pressekontakt Seniorrådgiver

Emilie Selin

Pressekontakt Seniorrådgiver
Rikke Hesselholt

Rikke Hesselholt

Pressekontakt Seniorrådgiver 28433893
Stine Albrechtsen

Stine Albrechtsen

Pressekontakt Seniorrådgiver & Head of Aarhus

Louise Thuesen

Pressekontakt Seniorrådgiver
Sandra Nynne Vognstrup

Sandra Nynne Vognstrup

Pressekontakt Rådgiver 22863094
Julie Qvick Nielsen

Julie Qvick Nielsen

Pressekontakt Rådgiver
Amalie Søndergaard

Amalie Søndergaard

Pressekontakt Rådgiver 28 58 81 50
Sara Jeppesen

Sara Jeppesen

Pressekontakt Juniorrådgiver
Kathrine Clemmensen

Kathrine Clemmensen

Pressekontakt Juniorrådgiver 22902645

Jesper Bæk Nielsen

Pressekontakt Projektassistent 23270297
Gitte Nikolajsen

Gitte Nikolajsen

Pressekontakt Rådgiver PR & Kommunikation +45 41 42 62 82

Ole Winther

Pressekontakt Chefrådgiver, head of Public Affairs +4551617151
Picasa Emily Askjær Grand

Picasa Emily Askjær Grand

Pressekontakt Juniorrådgiver 30138880
Emma Gerlund

Emma Gerlund

Pressekontakt Projektassistent 61728521
Sofie Ugilt

Sofie Ugilt

Pressekontakt Projektassistent 22518548
Stine Søgaard Røhe

Stine Søgaard Røhe

Pressekontakt Projektassistent 50587303
Maya Fernel

Maya Fernel

Pressekontakt Projektassistent 40153551

Om os

For os handler kommunikation ikke blot om at råbe højt, eller om for enhver pris at trænge igennem lydmuren i et tiltagende kaotisk mediebillede.

For os handler kommunikation om troværdighed. Om substans. Om at sætte dagsordener. Inden for kulturens verden, i erhvervslivet, i politisk sammenhæng – og i samfundet som helhed.

Vi favner bredt i vores opgaveportefølje, og vores spidskompetencer ligger inden for udvikling af storytelling, strategisk udvikling af brands, oplevelsesbaseret kommunikation og den direkte kontakt med medierne.

Tre årtiers erfaring har gjort os til et af Skandinaviens førende kommunikationsbureauer, og på årsbasis gennemfører vi 150 projekter.

Vi kvalificerer vores samarbejdspartneres historier og sikrer dem gennemslagskraft i offentligheden. Vi folkeliggør substansen, og vi sikrer mediernes interesse for både det brede og det smalle. Vi navigerer sikkert og målrettet gennem medielandskabet, og vi er garant for synlighed, der skaber merværdi – og gør en forskel.

HAVE Kommunikation
Hillerødgade 30 B
2200 København N
Danmark