Tiedote -

Behöver Svenskfinland en ny typ av dagstidning?

Är papperstidningen för krävande för att ha kvar?

Tidningshusen bantar ner sin personal. Läsare i olika delar av landet blir utan morgontidning när utdelningen effektiveras. Och tidningarnas desperata jakt efter klick och likes gör att de blåser upp små konflikter till otroliga proportioner, vilket upprör och skapar uppmärksamhet, men som också sårar och skrämmer iväg läsare. Har papperstidningen i sin nuvarande form någon framtid?

En del av Österbottens tidnings prenumeranter har blivit utan morgontidning efter att tidningen började sköta utdelningen på annat sätt. Hufvudstadsbladet bantar sin redaktion för att nå lönsamhet, vilket skapar stress både för personal och läsare. En allt större mängd nyheter som skall publiceras både i papperstidningen, på webbsidan, i ipad-versioner och vem vet vad skall produceras av en allt mindre redaktion. Webbsidorna ses dessutom som ett nödvändigt ont som inte producerar intäkter alls i förhållande till dess utgifter, och man försöker öka inkomsterna med hjälp av att tvinga läsare att betala för att läsa nyheterna. Vilket gör att man tappar de läsare som inte är beredda att betala eller ens logga in, med påföljden att den onda spiralen bara får mer och mer fart. Detta är dagstidningarnas vardag just nu, och det är långt ifrån ett vinnande koncept. Går det att vända spiralen eller är kampen för att bevara dagstidningarna i denna form lönlös?

Behöver Svenskfinland en ny dagstidning?

Frågan är egentligen; behöver Svenskfinland en ny typ av dagstidning? Säg din åsikt i frågan i omröstningen på DagensTidning.fi genom att klicka här

En ny typ av dagstidning. En dagstidning som inte trycks på papper. En dagstidning med så låga kostnader för distribution att alla inkomster kunde gå till att skapa lokal kvalitetsjournalistik.

Ponera att de dagliga nyheterna från världen kunde publiceras helt utan redaktionell inblandning. Det finns tusentals nyhetsfeeds som man kunde köpa tillstånd till och publicera per automatik hela tiden. Tidningen skulle endast publiceras på nätet, så inga tryck-kostnader, inga flashiga kontor, inga andra anställda än de som skriver skulle behövas. De som skriver skulle få satsa på att skapa kvalitetsjournalistik med lokalt fokus. Annonsförsäljningen skulle outsourcas till någon som gör det bra. Stora mediehus som ligger på stora annonskontrakt behöver nog platser att placera sina annonser på. 

Webbsidan skulle alltså ha fokus på lokala kvalitativa artiklar, och allmänna nyheterna från världen skulle automatiseras. Webbsidan skulle utökas med saker som människor söker efter månad efter månad, evergreen content som aldrig blir gammalt. Portaler och jämförelsesidor av olika slag skulle skapas på webbplatsen, för att både hjälpa användarna och tjäna pengar via provisionsförsäljning, affiliate-marknadsföring. Utöver det, för att få in mer pengar, så skulle man ännu skapa premium-content i form av guider, e-böcker och specialmaterial, som läsarna kunde köpa per styck. Fokus här skulle vara att de skall kunna köpas ännu om flera år och ännu vara relevanta. En allt större bas av dessa produkter skulle skapas. Men observera; det är inte för dessa som människorna skulle komma till webbsidan eller tidningen, människorna skulle komma för nyheterna och det lokala innehållet. Tidningen skulle ge värde åt användaren helt gratis. Det är sen upp till de som skriver att skapa så bra guider och e-böcker att läsarna ibland vill köpa dessa. Guiderna skulle skapas tillsammans med lokala experter. Vem vill inte köpa "Strömsökockens 7 bästa tips för en lyckad studentbjudning" dagarna innan studentkalaset?

Är detta möjligt? Jag vet inte, men det är ett tankesätt jag har, och som ännu är oprövat i Svenskfinland. Ge din syn på saken i formuläret på DagenstTdning.

Eller kan någon av de nuvarande tidningarna kanske hitta fler lönsamma modeller för sina webbplatser så att de kan bli lönsamma och kan hålla kvar obunden och bra journalistik utan att de skall behöva gå till "klicksamlande" uppblåsta "nyheter"?

Jonathan Björkskog
jonathanbjorkskog.se
jonathan@bjorkskog.fi

Linkit

Aiheet

  • Sanomalehdet, aikakauslehdet

Kategoriat

  • hufvudstadsbladet
  • vasabladet
  • österbottens tidning
  • dagens tidning
  • webbtidning
  • dagstidningar
  • tidningar

Jonathan Björkskog jobbar med webbtaktik och sökmotoroptimering på Genero. Han kommer från Larsmo men bor i Helsingfors. Dagens Tidning är en non-profit webbplats som aggregerar nyheter och blandar det med artiklar.