Lehdistötiedote -

President Halonen till New York

Republikens president Tarja Halonen reser till New York den 18-23 oktober 2011 för att delta i 100-årsjubileet för American-Scandinavian Foundation. President Halonen har också program i FN och i anslutning till Helsingfors som årets designhuvudstad 2012.

American-Scandinavian Foundation (ASF) främjar kultur- och studentutbyte mellan de nordiska länderna och Förenta staterna. Sveriges, Norges och Islands statsöverhuvuden och Danmarks kronprins deltar också i stiftelsens 100-årsjubileum. Huvudfesten äger rum fredagen den 21 oktober och till galan väntas cirka 800 gäster. Invigningen av en jubileumsutställning för nordisk konst den 20 oktober samt statsöverhuvudenas besök och blomsternedläggning vid Ground Zero i New York hör också till festligheterna.

Fredagen den 21 oktober besöker president Halonen NASDAQ-börsen, där hon ska ringa i den klocka som marker att börsen stängs. Klockringningen direktsänds i tv på de internationella nyhetskanalerna och inleder samtidigt Helsingfors år som världens designhuvudstad. Evenemanget arrangeras tillsammans med projektet World Design Capital Helsinki 2012.

I president Halonens program ingår också möten i anslutning till FN-panelen för global hållbarhet den 19-20 oktober. Presidenten ska bland annat presentera panelens arbete för FN:s generalförsamling. President Halonen delar högnivåpanelens ordförandeskap med Sydafrikas president Jacob Zuma. Panelen ska lämna sin rapport till FN:s generalsekreterare före utgången av året.

Ytterligare information: presschef Eila Nevalainen, tel (09) 661133, mobil 040 3503830.

Aiheet

  • Presidentti