Gå videre til innhold
Synes du også det er vanskelig å velge dunjakke? Her er noe tips som kan gjøre det lettere. Foto: Emil Sollie / Bergans
Synes du også det er vanskelig å velge dunjakke? Her er noe tips som kan gjøre det lettere. Foto: Emil Sollie / Bergans

Blogginnlegg -

Kjøpe dunjakke? Husk dette!

Ingen andre materialer kan måle seg med dunens kvaliteter når det kommer til varme, vekt og komfort. Men alle dunjakker er ikke like. Hvilken er varmest og hva betyr egentlig cuin? Her er et lynkurs i dun fra Bergans.

Slik vurderer du dunplaggets isoleringsevne:

Den tykkeste dunjakka er ikke nødvendigvis den varmeste. Isoleringsevnen bestemmes av dunens spenstighet og dunblandingen (andel dun kontra fjær).

Dunblanding regnes i prosent. Et plagg som eksempelvis er merket med 95/5, har 95 % dun og 5 % fjær. Dette er også den varmeste blandingen å få tak i.

Dunspenst regnes i en skala som heter Cuin (cubic inches per ounce). En høy cuin-verdi betyr at dunen har en god spenst og evne til å utvide seg, som igjen gir god isoleringsevne. Alle Bergans’ dunprodukter er merket med både blandingsforhold og cuin-verdi.

Se hele 
Bergans' dunutvalg

Hvilket dunplagg er varmest?

Måten dunplagget er sydd på er avgjørende for hvor varmt det er. Det brukes i hovedsak to ulike metoder for dette; bokskonstrukjosn og gjennomgående sømmer. 

Bokskonstruksjon
Dunplagg laget med såkalt bokskonstruksjon isolerer best og er varmest. Bokskonstruksjon betyr at det er sydd inn delevegger mellom inner- og ytterstoffet. Dette skaper bokser som dunen ligger i. Slik elimineres kuldebroer. Et dunprodukt med bokskonstruksjon utnytter dunens isolerende egenskaper på en optimal måte.

Oslo Unisex Down Parka (som vises i toppbildet) er en varm og lang dunparka med bokskonstruksjon, desinget for hverdagsbruk. Med denne holder du garantert varmen på kalde vinterdager.

Gjennomgående sømmer
I dunprodukter med gjennomgående sømmer ligger det ikke dun der sømmene går. Dette gir områder med mindre isolasjonsevne, som derfor er kaldere. Denne typen konstruksjon egner seg derfor best på dunprodukter som ikke er ment for de kaldeste dagene og/eller høy aktivitet.



Rabot 365 Down Jacket er en robust dunjakke med gjennomgående sømmer. Den perfekte jakka for aktive dager i kaldt vær.

Hybrid
Noen dunjakker er ikke rene dunjakker. Hybrid-dunjakker kombinerer ulike typer isolasjon og materialer. 


Røros Down Hybrid Jacket er designet med tykke lag av resirkulert dun på de mest kuldeutsatte områdene, som mage, rygg og utsiden av ermene. Varmere områder, som innsiden av ermene og sidepanelene, er vattert med det syntetiske isolasjonsmaterialet Primaloft® Silver Eco.

Dyrevelferd
Det hjelper ikke om dunjakka er varm om den ikke er produsert på etisk forsvarlig måte. I Bergans bruker vi enten resirkulert dun levert av Re:Down, eller dun sertifisert gjennom Responsible Down Standard. Vi tar sterk avstand fra leverandører som plukker fjær fra levende gjess og/eller driver tvangsfôring.

Konklusjon
En skikkelig varm og god dunjakke for de kaldeste dagene:

  • har dunspenst 95/5 (høyeste mulige verdi)
  • har Bokskonstruksjon (varmest)
  • har høy cuin-verdi
  • er produsert på en etisk forsvarlig måte


    Lurer du på noe mer? Spør oss på Facebook!

Emner

Kategorier

Kontakter

Ronny Hammer

Ronny Hammer

Pressekontakt Brand Director Merkevare og kommunikasjon +47 90 11 09 62
Anders Johannessen

Anders Johannessen

Pressekontakt Brand Information Manager Merkevare og kommunikasjon (+47) 92 82 02 40

Relatert innhold

Om oss

Bergans of Norway har blitt drevet av dedikerte og lidenskapelige friluftsfolk i over 100 år. Med den norske naturen som lekegrind og erfarne polfarere og eventyrere på laget, utvikler vi teknisk bekledning og funksjonelt turutstyr av høy kvalitet. Alltid med mål om å gi deg den gode naturopplevelsen – uansett sesong og aktivitet.

Som ekte turfolk legger vi vår stolthet i å påvirke naturen og miljøet i minst mulig grad. Derfor jobber vi kontinuerlig for at vår drift skal være ansvarlig, og sikre at også kommende generasjoner skal få glede av naturen.

Les mer om oss på bergans.no.

Bergans of Norway
Hagaløkkveien 13
N-1383 Asker
Norge