Gå videre til innhold
Vanskelig? Mange er usikre på hvordan de skal kjøre i rundkjøringer, særlig der det er flere filer. FOTO: Gjensidige
Vanskelig? Mange er usikre på hvordan de skal kjøre i rundkjøringer, særlig der det er flere filer. FOTO: Gjensidige

Pressemelding -

En av fem er usikre i rundkjøring

Etter 40 år med rundkjøringer er det fortsatt mange som er usikre på når de har vikeplikt og hvor de skal plassere seg i rundkjøringer. Og enda flere som irriterer seg over andres valg.

Størst er usikkerheten blant yngre bilister. Blant de under 40 er en av fem usikker på hvilken fil de skal velge i rundkjøringer, og 15 prosent er usikre på vikeplikten. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Gjensidige. Blant de over 40 er det svært få som er usikre på vikeplikt, og markert færre som er usikre på filvalg.

-Dette er svært overraskende, ettersom mange av de godt voksne bilistene aldri har fått noen opplæring i å kjøre i rundkjøring, sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige

Skaper mye irritasjon

I 1985, da dagens noen-og-femtiåringer tok lappen, var det bare 50 rundkjøringer i Norge. I dag er det flere tusen rundkjøringer, og de finnes overalt.

Rundkjøringene har vært en stor suksess når det gjelder trafikksikkerhet, men også en utømmelig kilde til irritasjon og diskusjoner om hvilke regler som gjelder.

Ifølge Gjensidiges undersøkelse irriterer 30 prosent av bilistene seg over folk som velger feil fil i rundkjøring, og enda flere irriterer seg over det de mener er feil bruk av blinklys.

-Problemet for mange bilister ser ut til å være at det ikke finnes egne regler for rundkjøringer. De reglene som gjelder i andre kryss må tilpasses rundkjøringer, sier Haraldsen.

Mindre bulking

Det er få alvorlige ulykker i rundkjøringer, og forsikringsselskapenes statistikk tyder på at det ikke bulkes mer i rundkjøringer enn i andre kryss. Når man ser vanlige kryss og rundkjøringer under ett ser det ut til at det har blitt færre kollisjoner, til tross for at det har blitt mye mer trafikk.

-Likevel er det omtrent 10 kollisjoner i rundkjøringer hver dag, som forårsaker erstatninger for 50-60 millioner kroner i året, sier Haraldsen.

-At andre har vikeplikt betyr ikke at du må presse deg frem. Det er bedre å ta hensyn enn å havne i en situasjon hvor du må fylle ut skademelding, legger han til.

Emner


Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 700 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 28 milliarder kroner i 2020, mens sum eiendeler utgjorde 118 milliarder kroner.

Kontakter

Øystein Thoresen

Øystein Thoresen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 952 33 382
Christian Haraldsen

Christian Haraldsen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Forsikring, Pensjon og Sparing. Pressekontakt for lokalmedier i Follo og Østfold +47 907 87 449
Bjarne Aani Rysstad

Bjarne Aani Rysstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Skadeforsikring. Pressekontakt for lokalmedier i Oslo, Romerike, Asker og Bærum +47 918 19 434
Pål Rune Eklo

Pål Rune Eklo

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt for lokalmedier i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark +47 951 94 898
Arne Voll

Arne Voll

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt for lokalmedier i Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal + 47 906 98 473
Line Marcelius

Line Marcelius

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt skadeforsikring +47 976 64 569
Trine Andrup

Trine Andrup

Pressekontakt Kommunikationschef Danmark +45 275 25 106
Jovita Aukštuolyte-Minderiene

Jovita Aukštuolyte-Minderiene

Pressekontakt Head of Communication Baltic +370 698 37 318
Tina Halldén

Tina Halldén

Pressekontakt Kommunikationschef Gjensidige i Sverige +46 768 55 24 21

Tiden går - Gjensidige består

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 4500 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 36 milliarder kroner i 2023 mens forvaltningskapitalen utgjorde 148 milliarder kroner.

Gjensidige Forsikring ASA

Schweigaards gate 21
0191 Oslo
Norge