Gå videre til innhold
Ny rapport om holdninger til jøder og muslimer i Norge: Antisemittiske holdninger i befolkningen går ned

Pressemelding -

Ny rapport om holdninger til jøder og muslimer i Norge: Antisemittiske holdninger i befolkningen går ned

Antisemittiske holdninger i befolkningen som helhet i Norge går ned. Samtidig er det en utbredt muslimfiendtlighet i den norske befolkningen. Det er også utbredte fordommer mot jøder i den muslimske minoriteten.

Dette er hovedfunnene i den nye rapporten «Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017» som tirsdag ble overlevert Barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, HL-senteret, lanserte tirsdag en ny rapport om holdninger til jøder og muslimer i Norge i 2017. Den representerer delvis en oppfølging av HL-senterets befolkningsundersøkelse om holdninger til jøder og andre minoriteter, publisert i 2012. Rapporten inneholder også en utvidet del om befolkningens holdninger til muslimer, og en ny del om holdninger og erfaringer blant jøder og muslimer.

Dette er noen av hovedfunnene:

  • Det er mindre utbredelse av antisemittiske holdninger i Norge i 2017 enn i 2011. Utbredelsen av fordommer i befolkningen går ned fra 12,1 prosentpoeng til 8,3.
  • Den positive utviklingen i retning mindre utbredte negative holdninger står i kontrast til det jødene selv opplever. 70 prosent av de jødiske respondentene sier at antisemittismen er blitt mer utbredt de senere år, og to av tre sier det hender at de skjuler sin religiøse tilhørighet i frykt for negative holdninger.
  • Utbredelsen av anti-muslimske holdninger i befolkningen er stor: 34 prosent har utpregede fordommer mot muslimer.
  • Undersøkelsen viser utbredte fordommer mot jøder i den muslimske minoriteten: en tredjedel skåret høyt på negative forestillinger om jøder. Samtidig viser undersøkelsen at selv om mange har fordommer mot jøder, har de ikke noe imot å ha jøder som nabo eller i vennekretsen.
  • Holdninger til den israelsk-palestinske konflikten splitter respondentene ved at høy antisemittisme oftere sees hos respondenter som holder mest med palestinerne og som har antiisraelske holdninger, mens høy muslimfiendtlighet sees oftere hos dem som holder mest med Israel.
  • Antisemittisme og muslimfiendtlighet er i stor grad beslektede fenomener: De som viser fordommer og motvilje mot fremmede, skårer også høyt når det gjelder negative holdninger til jøder og muslimer.

Gå også inn på HL-senterets hjemmesider, https://www.hlsenteret.no/forskning/jodisk-historie-og-antisemittisme/befolkningsundersokelse%3A-holdninger-til-joder-og-a/resultater-holdningsundersokelse.html, for å laste ned rapporten, lese rapportsammendraget og for å se det forskerne selv mener er noen av de viktigste funnene (spørsmål og svar).


Kontaktpersoner:

Christhard Hoffmann, prosjektleder: Mobil: 452 33 493, e-post: Christhard.Hoffmann@uib.no

Vibeke Moe, prosjektkoordinator: Mobil: 932 65 053, e-post: vibeke.moe@hlsenteret.no

Stein Bjørnbekk, informasjonsleder HL-senteret: Mobil 468 18 699, e-post: s.h.bjornbekk@hlsenteret.no

Related links

Emner


Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord, og på minoriteters vilkår i moderne samfunn. HL-senteret rommer en permanent utstilling, mottar elever, lærere, holder faglige seminarer, og arrangementer for allmennheten. Senteret yter kunnskapsservice overfor allmennheten og det offentlige.

Kontakter

Ingeborg Katarina Vea

Ingeborg Katarina Vea

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig PR og kommunikasjon +47 930 54 808

Nordens eneste Holocaustmuseum

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord, og på minoriteters vilkår i moderne samfunn. HL-senteret rommer en utstilling om Holocaust, utstillingen "U/Synlig - hverdagsrasisme i Norge", samt ulike midlertidige utstillinger. Vi mottar flere enn 9000 elever og lærere årlig, og holder faglige seminarer og arrangementer for allmennheten. Senteret er åpent alle dager, bortsett fra julaften, 1. juledag, nyttårsaften og 1. nyttårsdag.