Gå videre til innhold
Foto: Siv Dolmen
Foto: Siv Dolmen

Pressemelding -

Rekordår for organdonasjon: Aldri før har flere sagt ja!

Nye tall fra Oslo universitetssykehus (OUS) viser en historisk høy ja-andel til organdonasjon i Norge i 2019. Aldri før har flere sagt ja, på egne eller avdødes vegne. Ved 84 prosent av alle forespørsler på landets donorsykehus, ble det gitt samtykke til organdonasjon.

– Dette er svært gledelige tall, spesielt for dem som har fått et nytt liv, og deres nærmeste. Det viser at nordmenns holdning til organdonasjon blir stadig mer positiv, og at denne positive holdningen gir konkrete utslag på antall liv som reddes, sier Hege Lundin Kuhle, daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

De 113 donasjonene som ble gjennomført i 2019 ga til sammen 439 pasienter livet tilbake. Det ble gjennomført 43 hjertetransplantasjoner mot 29 året før.

I tillegg til de 113 realiserte donasjonene har pårørende i 42 tilfeller vært positive til organdonasjon, men donasjonen lot seg ikke gjennomføre av ulike medisinske årsaker.

Related links

Emner


Stiftelsen Organdonasjon jobber for å bedre tilgangen på organer for transplantasjoner, ved å informere befolkningen om hva organdonasjon er, og ved å formidle hvor viktig det er at vi alle tar stilling til organdonasjon mens vi lever. Vi jobber også opp mot helsevesen og myndigheter for å sikre at nødvendige ressurser stilles til disposisjon for å redde liv. 

Organdonasjon redder liv!

Kontakter

Hege Kuhle

Hege Kuhle

Pressekontakt Daglig leder 916 35 769
Aleksander Sekowski

Aleksander Sekowski

Pressekontakt Informasjonssjef 928 99 964

Organdonasjon redder liv!

Stiftelsen Organdonasjon ble opprettet i 1997 på bakgrunn av den store mangelen på organer for transplantasjoner.

Bak stiftelsen står:
* LHL Transplantert
* Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT)
* Foreningen for Hjertesyke Barn (FFHB)
* Norsk Forening for Cystisk Fibrose (NFCF)
* Voksne med medfødt hjertefeil (VMH)

Stiftelsen Organdonasjon jobber for at bedre tilgangen på organer for transplantasjoner, ved å informere befolkningen om hva organdonasjon er, og ved å formidle hvor viktig det er at vi alle tar stilling til organdonasjon mens vi lever. Vi jobber også opp mot helsevesen og myndigheter for å sikre at nødvendige ressurser stilles til disposisjon for å redde liv.

Organdonasjon redder liv!

Stiftelsen Organdonasjon
Frognerstranda 4
0250 Oslo
Norge