Gå videre til innhold
Julehandelen godt i gang!

Pressemelding -

Julehandelen godt i gang!

En av fire starter julegaveinnkjøpene sine denne uken. I Oslo Handelsstands Forenings julehandelsundersøkelse, sier fire av ti at de vil handle på Black Friday.

- November er i stadig større grad blitt avsparket for julehandelen og mye av handelen flytter seg fra desember til november. Våre prognoser tilsier en omsetning på rundt 16,1 milliarder kroner under Black Week (uke 47) og 3,2 milliarder kroner på Black Friday, sier Bjørn Næss, adm.dir. i Oslo Handelsstands Forening (OHF).

Fire av 10 spurte sier de vil handle på Black Friday. Femten prosent vil handle på nett, en av 10 vil handle i butikker, mens nærmere to av 10 vil handle både på nett og i butikk.

Halvparten sier de vil handle for omtrent samme beløp som i fjor, mens 15 prosent (20 prosent i Oslo) av de spurte sier at de vil handle mer enn under Black Friday enn i fjor. 28 prosent sier at de kommer til å handle mindre.

Fyldige varelagre
Pandemifaktoren er borte, men urolige økonomiske tider med høye strømkostnader og økende renter gjøre at mange har mindre penger igjen å handle for.

- Vi ser at lavprisvarer har tatt markedsandeler i løpet av høsten. For å få mest mulig ut av julegavebudsjettet kan det være lurt å starte julehandelen nå og gjøre gode kjøp. Ønskesituasjonen for butikkene er selvsagt å selge julegavene til full pris, men konkurransen om kronene blir tøff. Med sterkt økende priser må vi nok forvente en sterkere nedgang i volum enn i verdi og flere varer som er kjøpt på salg, konkluderer Næss.

Mens mange bruker mye penger denne uken, sier 38 prosent at de ikke skal handle på Black Friday. På landsbasis sier 40 prosent at de skal handle mens 20 prosent ikke har bestemt seg enda. Blant Osloborgerne svarer hele 47 prosent at de skal handle. Omtrent halvparten vil handle både på nettet og i butikkene.

Julehandelen
Oslo Handelsstands Forening forventer en julehandel på 123,6 milliarder kroner (inkludert netthandel). Det betyr at hver nordmann vil bruke 22 658 kroner på julehandel i november og desember, hvorav 11 915 kroner i desember. I Oslo vil hver enkelt innbygger bruke ca. 14 000 kroner i desember.

25 prosent sier de handler julegaver gjennom hele året, mens bare fire prosent venter helt til de siste dagene før jul. Tre av ti starter julehandelen under Black Week, mens 36 prosent venter på desember før de starter å handle.

Tenk bærekraft!
Mer enn halvparten av de spurte sier de tenker på miljøet når de handler julegaver. 14 prosent oppgir at de handler mindre gaver enn tidligere, 23 prosent sier at de er mer opptatt av at varene skal være kortreiste, av god kvalitet og miljøvennlige, mens 17 prosent sier de vil handle mer opplevelser og tjenester som gaver.

- Som mange av de spurte i undersøkelsen vår, er også vi opptatt av en bærekraftig handel. Det er derfor viktig at folk ikke hodeløst handler masse bare fordi det er billig. Planlagte kjøp, og muligheten til å kjøpe noe du likevel trenger i god kvalitet og til en god pris, er selvsagt noe vi oppfordrer til, sier Næss.

Om Black Friday
Black Friday er et amerikansk fenomen og en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Black Friday kom til Norge for første gang i 2010 og slo til for fullt i 2015. De siste årene har Black Friday utviklet seg til å bli Black Week.

Spørreundersøkelsen ble gjennomført av YouGov i perioden 20.-25. oktober i år, på vegne av Oslo Handelsstands Forening (se vedlegg).

Emner


Oslo Handelsstands Forening (OHF) er en næringsforening for handel, service og servering i Osloregionen, som sysselsetter ca. 90 000 ansatte og omsetter for nær 190 milliarder kroner eks. mva. OHF har rundt 2 000 bedriftsmedlemmer innen dagligvare, faghandel, servering, kjøpesentre og eiendomsselskaper. Vi jobber for at de skal ha best mulig rammevilkår.

Kontakter

Linn Rosario

Linn Rosario

Pressekontakt Prosjektleder Markedsføring & kommunikasjon 95864614

Relatert innhold

Velkommen til Oslo Handelsstands Forening!

Oslo Handelsstands Forening (OHF) er en næringsforening for handel, service og servering i Osloregionen, som sysselsetter ca. 90 000 ansatte og omsetter for nær 190 milliarder kroner eks. mva. OHF har rundt 2 000 medlemmer innen dagligvare, faghandel, servering, kjøpesentre og eiendomsselskaper. Vi jobber for at de skal ha best mulig rammevilkår.

Oslo Handelsstands Forening
Karl Johans gate 37 A
0162 Oslo
Norge