Gå videre til innhold
Klar for årets største handledag!

Pressemelding -

Klar for årets største handledag!

Handelen er klar for årets største handledag, Black Friday. Våre beregninger viser at vi vil svi av mer enn 3 milliarder kroner på en dag! Dette inkluderer handel i både fysiske butikker og netthandel.

- Black Friday har i stadig større grad blitt avsparket for julehandelen og i takt med dette ser vi at handelen flytter seg fra desember til november. Vi anslår at nordmenn vil handle for mellom 15 og 16 milliarder kroner i løpet av denne uken, sier Bjørn Næss, adm.dir. i Oslo Handelsstands Forening.

Foreningen har gjennomført en spørreundersøkelse som viser at tre av 10 starter julegaveinnkjøpene sine i forbindelse med Black Friday. De siste årene har Black Friday, som etter hvert har utviklet seg til Black Week, overtatt mye av julehandelen og desember-omsetningen til butikkene.

Halvparten av de spurte sier de vil handle på Black Friday. To av 10 vil handle på nett, en av 10 vil handle i butikker og to av 10 vil handle både på nett og i butikk. Halvparten sier de vil handle for omtrent samme beløp som i fjor, mens 12 prosent vil handle mer og 14 prosent sier de vil handle mindre.

- Pandemien førte til et realt oppsving for nettbutikkene, så det er ingen tvil om at det er viktig å være tilstede i flere kanaler, uttaler Næss og er opptatt av at de som vil ha med seg denne veksten bør ha gode løsninger som kombinerer nettbutikk og fysisk butikk, gjerne med gode klikk og hent løsninger og tilbud om hjemlevering av varer.

Kick-starter julehandelen

Desember har tradisjonelt vært den viktigste handlemåneden for mange innen handel. I takt med utviklingen av Black Friday og Black Week ser vi at stadig mer av julehandelen og desember-omsetningen har flyttes seg til november.

To av ti sier de handler julegaver gjennom hele året, mens bare fem prosent venter helt til de siste dagene før jul. Tre av ti starter julehandelen under Black Week, mens like mange venter på desember før de starter å handle.

Tenk bærekraft!

- Som mange av de spurte i undersøkelsen vår, er også vi opptatt av en bærekraftig handel. Det er derfor viktig at folk ikke hodeløst handler masse bare fordi det er billig. Planlagte kjøp, og muligheten til å kjøpe noe du likevel trenger i god kvalitet og til en god pris, er selvsagt noe vi oppfordrer til, sier Næss.

Om Black Friday

Black Friday er et amerikansk fenomen og en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Black Friday kom til Norge for første gang i 2010 og slo til for fullt i 2015. De siste årene har Black Friday utviklet seg til å bli Black Week.

Spørreundersøkelsen ble gjennomført av YouGov i perioden 20.-25. oktober i år, på vegne av Oslo Handelsstands Forening.

Emner

Kategorier


Oslo Handelsstands Forening (OHF) er en næringsforening for handel, service og servering i Osloregionen, som sysselsetter ca. 90 000 ansatte og omsetter for nær 190 milliarder kroner eks. mva. OHF har rundt 2 000 bedriftsmedlemmer innen dagligvare, faghandel, servering, kjøpesentre og eiendomsselskaper. Vi jobber for at de skal ha best mulig rammevilkår.

Kontakter

Bjørn Næss

Bjørn Næss

Administrerende direktør + 47 91517765

Velkommen til Oslo Handelsstands Forening!

Oslo Handelsstands Forening (OHF) er en næringsforening for handel, service og servering i Osloregionen, som sysselsetter ca. 90 000 ansatte og omsetter for nær 190 milliarder kroner eks. mva. OHF har rundt 2 000 medlemmer innen dagligvare, faghandel, servering, kjøpesentre og eiendomsselskaper. Vi jobber for at de skal ha best mulig rammevilkår.

Oslo Handelsstands Forening
Karl Johans gate 37 A
0162 Oslo
Norge