Pressemelding -

Pressefrihet endrer verden

Frie medier har kraften til å endre samfunn gjennom å opplyse. Totalitære regimer stenger internett. Den 3. mai markeres den internasjonale dagen for pressefrihet.

Når land som Egypt, Kina og Iran sperrer befolkningens internettilgang hindres ytringsfriheten og pressefriheten. Befolkningens tilgang på informasjon begrenses, men også muligheten til å rapportere ut av landet hindres, sier assisterende generalsekretær i FN-sambandet, Rune Arctander.

Mange mener at den arabiske våren startet da den tunisiske grønnsakshandleren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv i protest mot politiets overgrep i Sidi Bouzid i desember 2010.

Bildene gikk verden over, den desperate handlingen ble spredd via mobil teknologi og sosiale medier. Det påfølgende året 2011 var preget av demonstrasjoner, sammenstøt og store omveltninger i Nord- Afrika og Midtøsten.

Og selv om protestene begynte i Tunisia, spredte de seg etter hvert til Egypt, Algerie, Libya, Marokko, og senere til Syria, Jemen, Bahrain og andre land. Tunisia viste for hele verden at vilje til endring demonstreres gjennom sosiale medier, mobile enheter, satellitt-TV og en fri presse.

Den unge egypteren Wael Ghonim, opprettet Facebook-kampanjen “We are all Khaled Said”, med henvisninger til den 28 år gamle egypteren som ble arrestert seks måneder tidligere, og banket opp og slått til døde mens han ble holdt i varetekt.

Protestbevegelsen mot egyptiske myndigheter akselererte gjennom bruken av sosiale nettsteder og mobiltelefoner.

I utviklingsland har unge fått nye kanaler å uttrykke seg på. Nye stemmer kommer til syne gjennom nye mediekanaler.

Occupy-bevegelsen spredte seg over Europa og Nord-Amerika og brukte sosiale medier som Twitter og Facebook til å spre sitt budskap og for å organisere sine kampanjer i stadig flere byer.

Alt dette er eksempler på hvordan frie medier og nye medier endrer verden. Derfor bruker FN og UNESCO den internasjonale dagen for pressefrihet til å fremheve den demokratiserende kraften i de frie mediene.


Related links

Emner

  • Menneskerettigheter

Kategorier

  • internett
  • ytringsfrihet
  • pressefrihet
  • nye medier
  • sosiale medier

FN-sambandet er informasjonskontoret om FN - som jobber med å spre informasjon om FN og FN-relaterte spørsmål i Norge.

Kontakter

Ingunn Eck

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 975 09 187

Rune Arctander

Pressekontakt Assisterende generalsekretær 932 05 020

Kari Solholm

Pressekontakt Generalsekretær 22 86 84 00