Gå videre til innhold
Forskningsrådsmillioner til ACTRIS-datasenter, EBAS – og Troll

Pressemelding -

Forskningsrådsmillioner til ACTRIS-datasenter, EBAS – og Troll

Norges forskningsråd styrker laboratorier, utstyr, databaser og annen forskningsinfrastruktur over hele landet med til sammen 1,4 milliarder kroner. 22 prosjekter får midler ved siste utlysning, og ACTRIS-datasenteret er ett av dem.

– Forskningsinfrastruktur, som laboratorier og datakraft, er nødvendig for at norske forsknings- og innovasjonsmiljøer skal yte sitt beste. Oppdatert og relevant infrastruktur styrker kapasiteten og kvaliteten i forskningen, og dermed vår evne til nyskapning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i Forskningsrådets pressemelding om tildelingene.

FAIR og enklere deling av klimadata

NILU har søkt om 52,7 millioner til videreutvikling av ACTRIS’ datasenter som også inkluderer NILUs database EBAS. Fredag 10. desember kom beskjeden om at prosjektet ACTRIS-Norway står på lista over forskningsinfrastrukturer som skal til kontraktsforhandlinger hos Norges forskningsråd. CICERO og Meteorologisk institutt er også partnere.

– Vi er utrolig lettet og glade for at søknaden ble innvilget, sier prosjektleder og seniorforsker Cathrine Lund Myhre ved NILU. – Dette har vi jobbet hardt for, og det er et veldig viktig prosjekt for bruk av observasjonsdata i atmosfære- og klimaforskning.

ACTRIS er en europeisk forskningsinfrastruktur som skal legge til rette for forskning og studier av partikler, skyer og sporgasser i atmosfæren. NILU leder hele datasenteret, og ACTRIS-Norway vil blant annet oppgradere EBAS-databasen betydelig. En del av arbeidet vil fokusere på forbedret sanntids-dataflyt. Det vil gjøre deling av klima- og luftforurensningsdata enklere og mer brukervennlig, samtidig som det øker datakvaliteten. ACTRIS-Norway vil også gjøre tjenester og data fra ACTRIS mer tilgjengelig for både norske forskere, og forskere over hele verden.

Prosjektet skal også gjøre data mer FAIR og utvikle og implementere en ny ACTRIS-dataportal, som skal være inngangsporten til alle ACTRIS-data og dataprodukter.

– Vi har en rekke planer for de neste fem årene, sier Lund Myhre. – Vi er topp motivert til å ta fatt på arbeidet. Det er mange oppgaver, tjenester og funksjonalitet som vi vet er viktige for forskning på atmosfære og klima. Nå kan vi endelig videreutvikle og forbedre dem i våre databasesystemer. Vi håper å komme i gang med arbeidet allerede i løpet av våren 2022.

Åpne data styrker samarbeid

Det NILU-ledede datasenteret til ACTRIS inneholder data fra europeiske observatorier, som også inngår i globale overvåkningsnettverk. Disse observatoriene produserer langsiktige tidsserier basert på strenge operasjonelle standarder. Det er rundt 80 ACTRIS-observatorier, hvorav fire norske:

  • Zeppelinobservatoriet på Svalbard
  • Trollhaugenobservatoriet i Antarktis
  • Birkenesobservatoriet i Agder
  • Andøyaobservatoriet i Nordland

– ACTRIS-prosjektet gir oss enda bedre mulighet til å dele åpne data av høy kvalitet med hele det internasjonale atmosfære- og klimaforskningsmiljøet, sier forskningsdirektør Kjetil Tørseth.

Denne type data brukes i stadig større grad i politiske beslutningsprosesser og vurderinger, f.eks. IPCC-rapportene. En større oppgradering av EBAS-databasen ved NILU vil samtidig styrke norsk deltakelse i internasjonale miljørammeverk, europeisk infrastruktur og åpen forskning.

NFR-midler til Troll i Antarktis

Forskningsrådet har også innvilget midler til prosjektet TONe, Troll Observing Network.

Søknaden gjelder utstyr for omfattende atmosfæriske, kryosfæriske, marine og jordobservasjoner fra områdene rundt den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land, Antarktis.

TONe ledes og koordineres av Norsk Polarinstitutt, mens NILU er en av flere norske og utenlandske institusjoner som også er involvert.

Faktaboks: Forskningsinfrastrukturen ACTRIS

ACTRIS (Aerosols, Clouds, and Trace gases Research Infrastructure) er en forskningsinfrastruktur som samarbeider om overvåkning av aerosoler, skyer og sporgasser i atmosfæren. Hovedfokus ligger på å bedre forståelsen av hvordan disse kortlivede klimadriverne virker på hverandre, klimaet, luftforurensning og menneskers helse.

NILU leder hele datasenteret som per i dag tilbyr målinger fra rundt 80 stasjoner og ~ 100 forskjellige atmosfæriske variabler.

  • Ca 75 forskjellige sporgasser målt nær bakken
  • 12 aerosolegenskaper målt nær bakken
  • 10 aerosolegenskaper målt fordelt i høyden
  • 12 skyegenskaper målt fordelt i høyden

Målingene utføres med nesten 50 forskjellige metoder med tidsoppløsning som strekker seg fra sekunder til en uke.

Data senteret består av 6 ulike datanoder: 5 for å samle data og en for å integrere dem og gi tilgang til alle data. NILU leder den integrerende enheten, og alle data fra «nær bakken»/in situ er lagret og tilgjengelig i EBAS: http://ebas.nilu.no.

Andre partnere i datasenteret er:

  • CNRS, Centre national de la recherche scientifique, Frankrike
  • CNR, Consiglio Nazionale delle Ricerche, Italia
  • FMI, Finnish Meteorological Institute, Finland

Emner

Kategorier


NILU – Norsk institutt for luftforskning er en uavhengig stiftelse etablert i 1969.

NILU skal gjennom sin forskning øke forståelsen for prosesser og effekter knyttet til atmosfærens sammensetning, klimaendringer, luftkvalitet og miljøgifter. På bakgrunn av forskningen leverer NILU integrerte tjenester og produkter innenfor analyse, overvåkning og rådgivning. NILU er opptatt av å opplyse og gi råd til samfunnet om klimaendringer og forurensning og konsekvensene av dette.

NILU har en sterk posisjon nasjonalt og internasjonalt, og er blant de ledende fagmiljøer i verden innenfor flere av sine fagfelt.

Kontakter

Cathrine Lund Myhre

Cathrine Lund Myhre

Seniorforsker 63898042
Kjetil Tørseth

Kjetil Tørseth

Forskningsdirektør Atmosfære og klima 63898158
Christine Forsetlund Solbakken

Christine Forsetlund Solbakken

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 63898077

Relatert innhold

NILU er Norges ledende forskningsinstitutt innen områdene atmosfære, luftkvalitet, klima og miljø.

NILU er et norsk, nonprofit og uavhengig klima- og miljøforskningsinstitutt stiftet i 1969.

Vi startet som et luftforskningsinstitutt, men har utvidet til å i dag forske på nær alle sider av hvordan mennesker, klima og miljø påvirker hverandre.

Vårt mål er bedre livskvalitet for alle! Det bidrar vi til gjennom vår forskning på atmosfærens sammensetning, klimaendringer, luftkvalitet, miljøgifter, helseeffekter, bærekraftige systemer, sirkulærøkonomi og digitalisering. Til sammen muliggjør dette bærekraftige løsninger på aktuelle samfunns- og næringslivsutfordringer.

NILU
Instituttveien 18
2007 Kjeller
Norge