Gå videre til innhold
Svenskarna rör på sig 100 minuter mindre per vecka sedan Covid-19

Pressemelding -

Svenskarna rör på sig 100 minuter mindre per vecka sedan Covid-19

I en ny dokumentär i fyra delar, skapad tillsammans med skidlegendaren Johan Olsson, visar det sig att Covid-19 har haft en negativ effekt på den svenska folkhälsan.

Innan pandemin var svenskarna några av de mest aktiva i hela Europa. Men pandemin har ändrat allas vanor. Faktum är att en vuxen person rör sig 100 minuter mindre per vecka än vad de gjorde innan pandemin. Vissa grupper är särskilt utsatta så som yngre och äldre personer (18-29 år och 60+) som nu tränar ännu mindre än tidigare.

Utöver den minskade aktivitetsnivån, visar det sig också att vi sitter ner 1,5 timme mer per dag än tidigare. Ny forskning visar även att varannan svensk anger att deras totala aktivitetsnivå har minskat under pandemin jämfört med innan.

Någon som vill förändra det här är skidlegendaren Johan Olsson, som tillsammans med Santander Consumer Bank, har gjort en dokumentär om Sveriges folkhälsa för att ta reda på hur svenskar rör på sig efter covid-19.

– Det är ingen hemlighet att jag brinner för träning. Jag mår bra av att träna men jag mår också bra av att hjälpa andra i sin träning. Det var därför vi gjorde den här dokumentären, för att se vilken effekt som pandemin har haft på Sveriges befolkning och vad vi kan göra åt det. Nu gäller det att hitta nya sätt att få svenskarna att börja röra på sig igen, säger Johan Olsson, tidigare OS- och VM-medaljör i längdskidåkning.

Dokumentären ”Hur mår svenska folket i spåren av pandemin?” är finansierad av Santander Consumer Bank, som vill att fler personer ska investera i en hälsosam livsstil.

– Trots den är en oroande trend som vi ser i dokumentären, så ser vi på Santander Consumer Bank också en möjlighet att inspirera fler att rör på sig med hjälp av vår ambassadör Johan Olsson. Men även genom andra aktiviteter som vi satsar på, som vårt sponsorskap av En Svensk Klassiker och vårt eget lag Team Santander. Låt oss se det här som en nystart. Vi hoppas att folk tittar på dokumentären och förstår situationen – men vi vill ännu mer. Vi vill se svenska folket börja att träna igen. Om du ska välja mellan att träna eller att se dokumentären – välj träningen först. Att prioritera sin hälsa är alltid en sund investering, säger Sune Mejding, Content Marketing & Sponsorship Leader Nordics, Santander Consumer Bank.

    Dokumentären kommer i fyra delar och det första avsnittet släpps officiellt på Youtube och Instagram den 17/1. Få en exklusiv förhandstitt av avsnitt 1 här.

    Emner

    Kategorier


    Santander Consumer Bank är en nordisk bank med 1500 kollegor i Sverige, Norge, Danmark och Finland och är stolta över att vara en del av den globala koncernen Banco Santander med 144 miljoner kunder och över 200 000 anställda i 45 länder. 

    I Sverige har vi en halv miljon kunder och på kontoret i Solna jobbar 400 engagerade medarbetare.

    Kontakter

    Lån og sparing til små og store ideér

    Santander Consumer Bank AS er en del av Banco Santander, et av verdens største finanskonsern. Banco Santander har 150 millioner kunder, over 13 000 filialer, og mer enn 200 000 ansatte

    Santander
    Strandveien 18
    1325 Lysaker
    Norge