Gå videre til innhold
Foto: Mimsy Møller
Foto: Mimsy Møller

Pressemelding -

Ulla-Mari Brantenberg pynter Maihaugens juletre

Glasskunstner Ulla-Mari Brantenberg lager pynten til Maihaugens juletre i år. Hvert år gir en kunstner eller designer museets juletre sitt eget uttrykk.

Ulla-Mari Brantenberg (f. 1947) er en pioner i norsk glasskunst. På slutten av 1970-tallet etablerte hun egen glasshytte, den første i sitt slag i Norge. Nå gleder hun seg til å lage julepynt.

– Jeg liker julaften og jul. Minnene fra barndommen ligger i gledeskuffen inni meg, sier Ulla-Mari Brantenberg.

Hun følger en rekke anerkjente kunstnere og designere som har pyntet Maihaugens juletre opp gjennom årene. Den første var Per Spook i 2008, som dekorerte treet med glasspynt. Siden har treet vært fylt av svært forskjellige kunstverk i mange typer materialer.

Se de oversikt over tidligere kunstnere og bilder av deres juletrær.

Små og store kunstverk

Ulla-Mari Brantenberg er kjent for sine drikkeglass i mange farger og fasonger, men etter hvert har hun også laget store skulpturelle arbeider og utsmykkinger.

Inspirasjon fra naturen og fra afrikansk kunst er fremtredende elementer i hennes glasskunst.

Hun er kjøpt inn av flere store museer både i Norge og utlandet. På Lillehammer har hun bidratt til utsmykking av Nordre Ål kirke og Kulturhuset Banken.

Les mer om Ulla-Mari Brantenberg og se hennes kunstverk hos Store norske leksikon.

Glitrende jul

Hvordan Brantenberg pynter Maihaugens juletre er foreløpig hemmelig. Det er alltid spennende å se resultatet når treet tennes i besøkssenteret på Maihaugen den siste fredagen før advent.

– Når jeg lager julepynten tenker jeg på isen, snøen og stillheten og den glitrende, funklende gleden på julaften, forteller kunstneren.

Treet tennes fredag 26. november kl. 16.00 og står til 9. januar 2022.

Etter jul legges pynten ut for salg i Maihaugbutikken.

Se alt om årets jul på Maihaugen.


Kontaktopplysninger

Ulla-Mari Brantenberg: ubranten@online.no, tlf: 91 34 66 33.
Kontaktperson Maihaugen: Se under.

Om kunstneren

Ulla-Mari Brantenberg (f. 1947) har utdannelse som porselensmaler på Den Kongelige Porcelainsfabrik i København, keramiker fra kunst- og håndverksskolen i Oslo og København og deretter Glass Skolan i Orrefors i Sverige. Hun er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske kunstmuseum, Kode og Victoria and Albert museum i London. Hun har mottatt Anders Jahres Kunstnerpris og er kommandør av St. Olavs orden.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Else Braut

Else Braut

Konservator NMF på Maihaugen 41 57 10 57

Utvikle mennesker for å skape opplevelser

Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske Museum, Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets Bjerkebæk, Norges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.