Gå videre til innhold
Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron.
Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron.

Pressemelding -

Korrigert: Kron-kundene selger seg ut av Holberg-rentefond

Til redaksjonene: Artikkelen er endret etter første utsendelse. Vi beklager at skrev at fallet i Holberg kreditt var langt større enn det som er faktisk, og at det ikke ble informert om at fondet er stengt for nytegning. Riktig fall i forvaltningskapital er 551 millioner kroner.

April ble første måned så langt i år med negativ avkastning for de fleste globale indeksfond.

Verdensindeksen falt i norske kroner med i underkant av 2 prosent, mens de fleste som har fond med Norge-fokus eller fremvoksende markeder gikk i pluss i måneden. Storebrands Kron-kunder holder seg til spareplanene sine og investerte til sammen 762 millioner kroner i løpet av måneden. Med uttak på 108 millioner kroner, endte netto tegning dermed på solide 654 millioner kroner inn i fond.

Rentefond på salgstoppen
Nytt for april måned var at det er flere rentefond på salgstoppen. Det er særlig fond som har opplevd noe lavere avkastning enn de andre rentefondene, som kommer inn på listen. Dette skyldes gjerne at enkelte av utstederne i porteføljen har slitt med finansiering eller at fondene har lengre rentebinding. Sistnevnte gir negative bidrag til avkastningen når det nå forventes at rentene skal være høye lengre frem i tid.

Fondet Holberg Kreditt har fall i forvaltningkapital på 551 millioner kroner, viser statistikken fra Verdipapirfondenes forening (VFF), delvis fordi fondet er stengt for nytegning. Fondet topper salgstoppen for april blant Kron-kundene.

Sparekapitalen i høyrentefond har økt betydelig de siste årene. Det er viktig at folk forstår at høyrentefond ikke er en høyrentekonto, og i perioder kan svinge betydelig. I den siste perioden har det vært tilfelle for Holberg kreditt, men i andre perioder kan dette skje med andre tilsvarende fond.

─ Det er helt normalt at høyrentefond vil bli rammet av selskaper som kommer i utfordrende finansieringssituasjoner i enkelte av papirene og påfølgende tap, det ligger i disse fondenes natur, sier Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron.

Dobbelt så mye høyrentefond
Alfred Berg Nordic High Yield er en gjenganger på topplisten, og er også høyt oppe på Krons kjøpsstatistikk for april. Fondet har opplevd sterk vekst i mange år, og er blant høyrentefondene som har levert best avkastning. Statistikk fra Verdipapirfondenes Forening viser at privatpersoner har dobbelt så høy høyrenteandel i sin renteportefølje sammenlignet med institusjonelle kunder, som allokerer mer inn i obligasjons- og likviditetsfond med høyere kredittkvalitet.

─ At mange privatpersoner fortsetter å allokere til høyrentefond, når du får en effektiv rente på 9 prosent og vesentlig lavere skatt enn på aksjefond, er veldig forståelig. Jeg tror likevel mange privatpersoner kunne hatt godt av en litt mer balansert rentefondsportefølje, slik at de også er rustet for ruskevær, som vi jo vet vil oppstå i markedet før eller siden, avslutter Hagatun.

Topp 10 mest kjøpte fond april

  • Kron Indeks Global
  • DNB Global Indeks
  • KLP AksjeGlobal Indeks
  • DNB Teknologi
  • Storebrand Global Indeks
  • iShares Core S&P 500 UCITS
  • Alfred Berg Nordic High Yield
  • KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar
  • Storebrand Indeks - Alle Markeder
  • DNB USA Indeks

Topp 10 mest solgte fond april

  • Holberg Kreditt
  • KLP Obligasjon 5 år
  • Fidelity China Focus A-Dis
  • JPM Asia Pacific Equity A (acc)
  • MS INVF Emerging Mkts Domstc Dbt
  • iShares MSCI China A UCITS
  • SKAGEN Avkastning
  • WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF - USD
  • Nordea 1 - Global Climate Engagement BP - NOK
  • Storebrand Fornybar Energi

      Emner

      Kategorier


      Om Storebrand

      Storebrand er et nordisk finanskonsern som leverer økonomisk trygghet og frihet til privatpersoner og bedrifter. Vi ønsker å tilby bærekraftige løsninger og motivere våre kunder til å ta gode økonomiske valg for fremtiden: sammen skaper vi en fremtid å glede seg til.

      Storebrand har om lag 40 000 bedriftskunder, 2 millioner personkunder og forvalter over 1000 milliarder kroner. Konsernet har hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo, og er notert på Oslo Børs (STB).

      Besøk oss på www.storebrand.no

      Kontakter

      Anne Lindeberg

      Anne Lindeberg

      Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Bærekraft +47 918 36 656
      Pressetelefon

      Pressetelefon

      Pressekontakt Generelle mediehenvendelser +47 480 44 838
      Annemarte Norevik

      Annemarte Norevik

      Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97 61 51 97

      Best på sparing til pensjon

      Storebrand-konsernet er en ledende aktør i det nordiske markedet for pensjon, langsiktig sparing og forsikring. Konsernet består av livsforsikring, skadeforsikring, kapitalforvaltning og bank, som samlet tilbyr et helhetlig produktspekter til privatpersoner, bedrifter, kommuner og offentlige virksomheter.

      Storebrand
      Professor Kohts vei 9
      1327 Lysaker
      Norway
      Besøk våre andre nyhetsrom