Gå videre til innhold
Anne-dukken fra utstillingen Liv og død, som åpnes formelt på Teknisk museum 24.8.2021. Foto: Aas og Bergseth, Norsk Teknisk Museum
Anne-dukken fra utstillingen Liv og død, som åpnes formelt på Teknisk museum 24.8.2021. Foto: Aas og Bergseth, Norsk Teknisk Museum

Pressemelding -

Liv og død, ny utstilling på Teknisk museum i Nasjonalt medisinsk museum

Teknisk museum feirer den nye utstillingen Liv og død – mennesket i forandring i Nasjonalt medisinsk museum. Den offisielle åpningen forestås av assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tirsdag 24. august klokken 18. Arrangementet er for spesielt inviterte, i tillegg til media. 

På programmet står panelsamtale om inkludering med Robert Steen, Karen Dolva og Bjørn Hatterud, presentasjon av både utstillingen og den sjangeroverskridende utstillingskatalogen. Konseptbandet Ulver fremfører et verk spesiallaget til utstillingen og museets Artists in residence, BodyCartography, inviterer til å delta i en forestilling laget med utgangspunkt i utstillingens rom og tema.

Liv og død  tematiserer medisin og helse og er Nasjonalt medisinsk museums nye, faste utstilling. Gjennom gjenstander og fotografier, kunstverk og interaktive installasjoner kommer du i berøring med ulike stemmer, posisjoner, praksiser og perspektiv. Utstillingen gir rom for refleksjon om hva medisin og helse er – og hva det kan og bør være.

Her kan man også sjekke sin hjertekompresjonskompetanse, se hvordan armen ville sett ut hvis du skar den opp og føle på kroppen hvordan det er å se med rød-grønn fargeblindhet eller grå stær.

Blant en rekke gjenstander finnes bydelens første koronavaksine, noen av de første p-pillene, et kongelig massasjeapparat, proteser og moderne digitale hjelpemidler – sammen med betydelig eldre materiale, som et lobotomiredskap og Norges første kuvøse.

Psykisk helse, medisinering og dilemma rundt diagnostisering blir også berørt. 

Med Liv og død  fornyer Teknisk museum store deler av sitt utstillingstilbud og bygger bro til de øvrige medisinske utstillingene på museet, God Bedring, Usynlig verden og I blodet.

- Vi ønsker at utstillingen skal berøre og bli berørt. At den skal gjøre inntrykk, uavhengig av alder og forkunnskaper. Vi ønsker også at de som opplever den skal gjøre inntrykk på oss og på utstillingen og vil derfor legge til rette for aktiv dialog og kunnskapsutvikling, forteller Ellen Lange, kurator for utstillingen og konservator ved Teknisk museum. 

Ta kontakt for akkreditering.

Se programmet og mer om deltakerne: https://www.tekniskmuseum.no/l...

Presentasjon av utstillingen: https://tekniskmuseum.no/liv-og-dod

Vi tar smittevern på alvor, se våre tiltak her: https://www.tekniskmuseum.no/s...

Velkommen!

Emner

Kategorier


Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende i alle aldre. En viktig del av Teknisk museums samfunnsoppdrag er å formidle sammenhenger mellom teknologi, medisin og kultur over tid.

Teknisk museums utstillinger: Museet har over 25 permanente og temporære utstillinger om energi, olje, industri, medisin, fly, biler og tog. Visjonen er å være det mest engasjerende, kunnskapsgivende og morsomste museet. Misjonen er å være nasjonalt referansesenter for forskning, formidling og forvaltning av teknologiens, medisinens og vitenskapens historie og muligheter. Museets ansatte kobler historien med nåtid og fremtid.

Oslo vitensenter setter undring og opplevelse i fokus. Med over hundre interaktive installasjoner kan du utforske naturvitenskapelige og teknologiske prinsipper innenfor temaene energi, fysiske fenomener, kroppen, matematikk og verdensrommet.

Nasjonalt medisinsk museum er den sentrale forvalteren av den materielle og immaterielle kulturarv på helse- og medisinhistorie. Museet har som mål å være en møteplass for ulike miljøer, forståelser og erfaringer. Det formidles eldre og nyere helse- og medisinhistorie på en åpen, tverrfaglig og relevant måte og det legges til rette for utvikling av ny kunnskap og refleksjon.

Kontakter

Laila Andersen

Laila Andersen

Pressekontakt Avdelingsleder for kommunikasjon og marked 90038772
Jill Bottolfsen

Jill Bottolfsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 92628011

Relatert innhold

En gullgruve for nysgjerrige i alle aldre

Nasjonalmuseet for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende i alle aldre og kåret som Oslo beste opplevelse for barn.

Teknisk museums utstillinger: Museet har over 25 permanente og temporære utstillinger om energi, olje, industri, medisin, fly, biler og tog. Visjonen er å bli Norges mest synlige, dristige og dialogorienterte museum.

Oslo vitensenter setter undring og opplevelse i fokus. Med over hundre interaktive installasjoner kan du utforske naturvitenskapelige og teknologiske prinsipper innenfor temaene energi, fysiske fenomener, kroppen, matematikk og verdensrommet.

Nasjonalt medisinsk museum viser permanente og temporære inneholder medisinhistoriske utstillinger og har samlinger av gjenstander, bøker og arkivalia. Museet er integrert i Norsk Teknisk Museum.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Norge