Gå videre til innhold
Det store vannhjulet starter reisen inn til museets utstillinger. Foto: Lars Opstad
Det store vannhjulet starter reisen inn til museets utstillinger. Foto: Lars Opstad

Pressemelding -

Teknisk museum åpner endelig igjen fredag 28.05, med to nye utstillinger

  • Det er en glede at vi endelig kan åpne for publikum igjen etter flere måneder med kun digitalt tilbud. Teknisk museum har god plass til å ivareta  smittevernsrestriksjonene, sier Frode Meinich, direktør i Teknisk museum.

I tillegg til at besøkende nå vil ha tilgang til å besøke museet for første gang siden november, vil de også kunne få oppleve to nye utstillinger fra fredag kl. 09:00:

Gerhard Munthe. Eventyrlige interiører.

www.tekniskmuseum.no/munthe

Ny temporær utstilling om Norges første industridesigner, Gerhard Munthe (1849–1929), er første del av et samarbeid med Nasjonalmuseet.

  • Det er svært gledelig for Nasjonalmuseet å samarbeide med Teknisk museum om to utstillinger i år. Våre to museer tar vare på ulike deler av norsk historie. Derfor er det ekstra spennende å la samlingene møtes og dermed skape nye bindepunkter og fortellinger. Vi håper at disse møtene er berikende for publikum, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Et av verkene som publikum får oppleve er Eventyrstolen (1898), som opprinnelig sto i Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell. I tillegg til flere originale akvareller, vises en rekke fotografier av Munthes viktigste romdekorasjoner, som for eksempel fra kunstnerens eget hjem Leveld på Lysaker, Strand gård i Numedal, samt en animasjon som viser Munthes omfattende dekorasjoner i Håkonshallen i Bergen. I utstillingen kan besøkende også gjøre seg kjent med fargerike veggmalerier, glassmalerier, portaler, smijernsarbeider og den såkalte Kristina-frisen.

Det er lagt opp til flere barne- og ungdomsaktiviteter, med aktivitetshefte og bildejakt i utstillingen. Publikum får også anledning til å prøve seg på veving.

Liv og død – mennesket i forandring

www.tekniskmuseum.no/liv-og-dod

  • Vi ønsker at utstillingen skal berøre og bli berørt, sier kurator og prosjektleder Ellen Lange. Det er kanskje en underlig ting å si i disse pandemidager, men det kan forstås i overført betydning: Vi ønsker at utstillingen skal gjøre inntrykk på folk, uavhengig av alder og forkunnskaper. Vi ønsker også at de besøkende skal gjøre inntrykk på oss og på utstillingen. Vi vil legge til rette for aktiv dialog og kunnskapsutvikling. Utstillingen skal preges av den pågående samfunnsdebatten og innspill fra de besøkende og aktører i samfunnet.

Liv og død – mennesket i forandring er tittelen på museets aller nyeste fastutstilling. Den er bredt anlagt og representerer en betydelig opprustning av Nasjonalt medisinsk museums tilbud. Med utgangspunkt i museets rikholdige samling, inviteres de besøkende til åpen og leken felles utforsking av hva medisin og helse er, har vært, kan og bør være. Her er bydelens første koronavaksine, og betydelig eldre materiale som et lobotomiredskap, et orgonskap, Norges første kuvøse og andre gjenstander fra Barselhjemsutstillingen 1916. Man kan oppleve både avanserte teknologiske hjelpemidler, som en robotisert håndprotese og omsorgsroboten Paro, og mer hverdagslig utstyr som prevensjonsmidler og urinprøveglass. Utstillingen byr på en rekke filmer, lydfortellinger, kunstverk og interaktive installasjoner.


Emner

Kategorier


Om Norsk Teknisk Museum

Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende i alle aldre. En viktig del av Teknisk museums samfunnsoppdrag er å formidle sammenhenger mellom teknologi, medisin og kultur over tid. Teknisk museums utstillinger: Museet har over 25 permanente og temporære utstillinger om energi, olje, industri, medisin, fly, biler og tog. Visjonen er å være det mest engasjerende, kunnskapsgivende og morsomste museet. Misjonen er å være nasjonalt referansesenter for forskning, formidling og forvaltning av teknologiens, medisinens og vitenskapens historie og muligheter. Museets ansatte kobler historien med nåtid og fremtid. 

Oslo vitensenter setter undring og opplevelse i fokus. Med over hundre interaktive installasjoner kan du utforske naturvitenskapelige og teknologiske prinsipper innenfor temaene energi, fysiske fenomener, kroppen, matematikk og verdensrommet.

Nasjonalt medisinsk museum er den sentrale forvalteren av den materielle og immaterielle kulturarv på helse- og medisinhistorie. Museet har som mål å være en møteplass for ulike miljøer, forståelser og erfaringer. Det formidles eldre og nyere helse- og medisinhistorie på en åpen, tverrfaglig og relevant måte og det legges til rette for utvikling av ny kunnskap og refleksjon.

Kontakter

Laila Andersen

Laila Andersen

Pressekontakt Avdelingsleder for kommunikasjon og marked 90038772

Relatert innhold

En gullgruve for nysgjerrige i alle aldre

Nasjonalmuseet for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende i alle aldre og kåret som Oslo beste opplevelse for barn.

Teknisk museums utstillinger: Museet har over 25 permanente og temporære utstillinger om energi, olje, industri, medisin, fly, biler og tog. Visjonen er å bli Norges mest synlige, dristige og dialogorienterte museum.

Oslo vitensenter setter undring og opplevelse i fokus. Med over hundre interaktive installasjoner kan du utforske naturvitenskapelige og teknologiske prinsipper innenfor temaene energi, fysiske fenomener, kroppen, matematikk og verdensrommet.

Nasjonalt medisinsk museum viser permanente og temporære inneholder medisinhistoriske utstillinger og har samlinger av gjenstander, bøker og arkivalia. Museet er integrert i Norsk Teknisk Museum.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Norge