Pressemelding -

Forskare på Svalbard utreder Andrée-expeditionens öde

- Ny dokumentär ska lösa gåtan om ballongfararnas mystiska död

På Vitön utanför Svalbard börjar nu inspelningen av en ny internationell dokumentär om den ödesdigra Andrée-expeditionens misslyckade försök att nå Nordpolen i vätgasballong. Den prisbelönta regissören Karin af Klintberg följer Andrée-experten Bea Uusma Schyffert som är på plats i Norge för att med moderna rättsmedicinska och kriminologiska metoder lösa den över 100 år gamla gåtan om varför expeditionens medlemmar plötsligt dog - trots god tillgång på mat, mediciner och ammunition.

Bea Uusma Schyffert, författare och läkarstuderande, publicerade i höstas en uppmärksammad medicinsk studie om Andrée-expeditionens dödsorsak. I studien, den största som någonsin gjorts i ämnet, avvisade hon tidigare teorier som trikinförgiftning och botulism samt lade fram nya bevis för att en av männen, Nils Strindberg, dödats av en isbjörn.

Nu går hon ännu längre med vad som i det närmaste liknar en modern brottsutredning. Tillsammans med experter från bl a Karolinska Institutet och Sysselmannen på Svalbard tänker hon på plats rekonstruera händelseförloppet och med hjälp av DNA-tester och nutida rättsmedicinsk analys äntligen få fram sanningen om hur och varför expeditionen mötte döden på Vitön hösten 1897.

»Det är som en modern medicinsk thriller fast det handlar om ett över 100 år gammalt mysterium. Men mest av allt fascineras jag av Beas hängivenhet, hennes nästan Andrée-lika besatthet«, säger Karin af Klintberg.

Utöver vetenskapliga svar vill Bea Uusma Schyffert också sätta sig in i de psykologiska aspekterna av expeditionen.

»I femton år har jag vaknat varje morgon och längtat till en öde glaciärö i Norra Ishavet. Jag vill dra en 150 kilo tung träsläde över packisen i blöt yllekostym. Jag vill äta primuslagat isbjörnskött, trots att jag är vegetarian. Om jag någonsin ska förstå vad som hände på Vitön måste jag In i expeditionsmedlemmarnas upplevelser«, säger Bea Uusma Schyffert.

Filmens huvudperson, Bea Uusma Schyffert, kommer ut med en bok om Andrée-expeditionen på Norstedts förlag nästa höst. Tidigare har hon bl a skrivit den mångfaldigt prisbelönta »Astronauten som inte fick landa« som getts ut i fyra länder och i höst blir pjäs på Göteborgs Stadsteater. Hon hade konstnärsplatsen på Beringia, en två månaders forskningsexpedition till Nordpolen i regi av Polarforskningssekretariatet. Hon blir färdig läkare 2012.

Regissören Karin af Klintberg belönades både med en Guldbagge och Stora Journalistpriset för sin senaste dokumentär Ebbe the Movie. Hon har även producerat Värsta språket, Kobra, Världens modernaste land och Landet Brunsås för SVT.

Bakom filmen ligger film- och TV-produktionsbolaget Thelma/Louise TV. Bland tidigare produktioner märks Värsta språket, Ebbe the Movie och Landet Brunsås.

För mer information, intervjuer och bilder, kontakta:

Michaela Kreffe Odell, Thelma/Louise
Tel: +46-8-54-5959-53

Mobil: +46-739-71-9999

Email: michaela@thelmalouise.se



Emner

  • Media, kommunikasjon

www.thelmalouise.se