Gå videre til innhold
Text och bilder från Jönköpings-Posten, 27 september 2023
Text och bilder från Jönköpings-Posten, 27 september 2023

Nyhet -

Tryggare skolmiljö för eleverna med Trivselledarprogrammet (TL)

På Södergårdsskolan i Huskvarna har man länge brottats med konflikter mellan elever. Nu har man hittat receptet med strukturerade och organiserade raster där elever tillsammans med personalen leder olika aktiviteter. Allt för att öka den fysiska aktiviteten och skapa en tryggare skolmiljö för eleverna. Personalen upplever att eleverna tycker att det är kul att leka och att alla elever är i aktivitet.

Personalen ser också en markant skillnad nu mot förut när det gäller konflikter på rasterna. Förut var det inga styrda aktiviteter och inte heller lika många från personalgruppen ute på rasterna. Det gjorde att vissa var ensamma på rasterna och en del aktiverade sig inte alls. Nu är det mycket fart och fläkt, glädje och konflikterna har minskat.

"Nu är alla elever aktiva och tycker att det är kul att leka. Det har skapat många olika relationer mellan årskurser", säger Hugo Lönn, socialpedagog.

Abraham Said, som är trivselledare, tycker att det är mycket bättre stämning på rasterna nu. Elenora Mallo och Lisa Broman Adegren håller med.

"Det har förändrats jättemycket. Man kan inte ha tråkigt på rasterna", tycker Elenora.

Abel Fokoe, lärare i fritidshemmet, på Södergårdsskolan, säger att "syftet med den här satsningen är att vi vill vara en god förebild så att fler skolor ska se att rastverksamheten gynnar eleverna om man lägger ner tid och energi".

"Man ser samhörighet. Det kan vara de i årskurs fem som leker med de som går i årskurs två", säger Abel.

Södergårdsskolan har köpt in konceptet Trivselledarprogrammet (TL) där elever utbildas og lär sig om ledarskap och får tips om nya lekar och aktiviteter. Kontakta Demir för mer information om programmet på Demir@trivselledare.se

Text och bilder från Jönköpings-Posten, 27 september 2023

Emner

Relatert innhold

TRIVSELSPOSTEN
Vestbygata 10 C
2000 Lillestrøm
Norway