Press release -

Unik studie från 107 etableringsplatser för vindkraft tyder på signifikant lägre datatillgänglighet under vintermånader

I en studie genomförd av Greenbyte AB har mätdata från 107 mätplatser för vindkraft runtom i Sverige analyserats. Resultaten visare genomgående signifikant lägre datatillgänglighet under vintermånader för både mätmaster och SODAR.

Den stora mängden mätdata som undersökts gör studien unik i sitt slag. I snitt för 2010 och 2011 under perioden november – februari minskar datatillgängligheten från mätmaster i norra Sverige ca 18 procentenheter om data påverkad av isning tas bort, jämfört med årets övriga månader (en minskning från ~99% till ~81%). Motsvarande siffra för SODAR är en ca 8 procentenheter (en minskning från ~96% till ~88%). Jämförs istället hela landet under årets alla månder har mätmaster en datatillgänglighet på ~96% medans SODARer i snitt har en tillgänglighet på  ~95%.

Syftet med studien är att uppmärksamma problem som kan uppkomma vid vindmätningar i kallt klimat för att i förlängningen få bättre underlag för vindkraftsinvesteringar.

-        ”Steg 1 är att skapa en diskussion om hur man under en vindmätning kan arbeta aktivt för att minimera eller helt undvika problem med isning. Steg 2 är att fastställa hur mätserier påverkade av isning ska hanteras i samband med investeringsbeslut. Det händer att mycket stora investeringar grundas på undermåligt dataunderlag och det vill vi gärna komma bort ifrån.”, säger Oscar Winter, Teknisk Chef på Greenbyte. 

Resultaten från studien presenterades på Winterwind i Skellefteå den 8:e februari.  Ladda ner presentationen här.

För ytterligare information, kontakta:

Oscar Winter
Teknisk Chef
Greenbyte AB
Telefon: 0702 57 52 02
Epost: oscar@greenbyte.se

Topics

  • Business enterprise

Categories

  • greenbyte
  • energi
  • vindkraft

Regions

  • Göteborg

Greenbyte levererar marknadsledande mjukvara för att skapa beslutsunderlag från stora mängder data inom projektering av storskaliga vind och solcellsanläggningar, produktionsuppföljning av förnyelsebara energiresurser och uppföljning av energikonsumtion inom industriell verksamhet. Bolagets kunder är kostnadsmedvetna och effektiva projektörer, producenter och industriella förbrukare av förnyelsebar energi.

Greenbyte har sitt huvudkontor i Göteborg. Grundarna till Greenbyte har bakgrund från Chalmers Tekniska Högskola. I bolagets finns lång erfarenhet av att driva tillväxtföretag inom den förnyelsebara energisektorn.


Contacts

Fredrik Larsson

Press contact CMO Marketing, Product Design +46(0) 730 46 61 66