Press release -

Första deltävlingen av Retur 2014 är avgjord

De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen renoverar över 12 000 lägenheter per år och en växande utmaning är att ta till vara materialet från renoveringarna. Därför utlyste bransch- och intresseorganisationen SABO i våras Retur 2014 – Allmännyttans Återbrukstävling. Den första deltävlingen är en bred idétävling om hur man kan öka återbruket och återvinningen av byggmaterial och har vänt sig till allmänheten, med fokus på studenter och hyresgäster.

Vinnarna i den är nu utsedda. Allmänhetens favorit är Maddä Lagerstrand från Säter, med sitt bidrag Gravlyktor och ljuslyktor. Genom att återbruka olika träslag, glas från gamla fönster, plåt och gångjärn kan man göra personliga grav- och ljuslyktor.

Juryns val av vinnare är stockholmarna Gustaf Byströms Renoveringsförmedlingsapp och Jens Anderssons Marknadsplats & Provision.

Juryns motivering:
Två förslag till Retur 2014 utmärkte sig genom att utgå från byggarbetarnas och byggarbetsplatsens förutsättningar. Det kan sammanfattas med deviserna ”Det ska vara lätt att göra rätt” och ”Det ska löna sig att göra rätt”. Det anser vi i juryn är grunderna för att minska avfallet redan vid källan.

Marknadsplats & Provision föreslår att det ska finnas ekonomiska incitament kopplade till källsorteringen på byggarbetsplatsen. Byggarbetare som sorterar och klassar byggavfallet ska också kunna få provision. Det ser SABO som ett tydligt incitament för att göra rätt.

Renoveringsförmedlingsapp är en kartfunktion som kan visa var renoveringsprojekten finns, vilket kan bidra till att minska transporterna. Det sorterade materialet ska klassas och matchas mellan de som efterfrågar material för återvinning och återbruk och de som vill bli av med byggavfallet. Det ser SABO som en möjlighet att lätt hitta rätt byggmaterial och byggprodukter.

Vinnarna får en Ipad air med ett fodral av återvunnen PET.

Nästa steg i Retur 2014 startar i oktober

Andra delen av Retur 2014 – Allmännyttans Återbrukstävling startar den 29 oktober. Men redan nu går det att förregistrera sig på www.retur2014.se Denna deltävling vänder sig till innovatörer och entreprenörer som har bra lösningar på hur byggavfallet kan tas tillvara på ett effektivt sätt, antingen återanvändas eller materialåtervinnas.

Retur 2014 stöds av Vinnova och arrangeras av SABO och Student Competitions i samarbete med Hyresgästföreningen. Byggvaror och byggmaterial som innehåller farliga ämnen och klassas som farligt avfall, ingår inte i tävlingsuppdraget.

Kontakt:

Patrizia Finessi, projektledare för miljöfrågor, SABO: 08-406 55 37 (kopplas till mobil) 
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-721 20 11 


Related links

Topics

  • Education

Categories

  • innovation
  • studenter
  • competitions
  • studenttävlingar
  • tävling
  • tävlingar

Sqore engages global talent through the process of designing, managing and promoting skills-based, opportunity-linked competitions for students and professionals. Our clients include corporations, foundations, government bodies and universities all over the world. Sqore also manages Studentcompetitions.com, the world's premier service for students and young professionals who compete, which has a reach of over 15 million people. 


Contacts

Niklas Jungegård

Press contact VD 070-950 20 50

Robert Lyngman

Press contact CFO 0703-656 34 94

Related content