Press release -

Life science-företagen samlade ihop 163 miljoner kronor

31 life science-företag i östra mellansverige samlade ihop över 163 miljoner svenska kronor i medfinansiering för utlysningen BIO-X Accelerate. Nu har fyra företag fått ett positivt svar och kommer att finansieras med totalt 42,6 miljoner kronor, varav hälften kommer från privat medfinansiering.

Behovet av kapital är stort bland life science-företag under tillväxt. Stora omkostnader men också högt förädlingsvärde är påfallande för branschen. Trenden visar att tillgången på riskkapital i Europa minskar och sker dessutom i senare faser av utvecklingen, vilken i sin tur ställer högre krav på statlig och EU-finansiering. För att möta denna förflyttning ville STUNS, Region Uppsala och Tillväxtverket undersöka life science-företagens förmåga till medfinansiering för en större summa pengar än vad som är normalt vid utlysningar.

-”Glädjande måste jag säga att resultatet överträffade våra förväntningar. Vi såg en stor variation av innovationer bland företagen som ansökte och de representerar dessutom olika delar av regionen.”, säger Dajana Ilic Susak som är projektledare för BIO-X Accelerate på STUNS.

De fyra bolag som gick lyckosamma ur utlysningen har alla väldigt olika innovationer, från att bedöma risk för liggsår genom optisk blodflödesmätning, till validering av läkemedelskandidat vid inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), analytisk bedömning för val av antibiotika vid behandling av sepsis, samt biomarkör för flourescerande inmärkning av cancerstamceller vid neurokirurgi.

Mängden medfinansiering totalt översteg totalt 163 miljoner kronor, vilket ökar behov av att hitta investerare till alla de företag som inte fick tilldelning men som påvisade en stor tillgång på privat finansiering.

-”Vi har redan fått uppmärksamhet från investerare som visat intresse, varför vi nu arrangerar en investerarträff där företagen får chansen ta in mer kapital utanför utlysningen.” säger Kristin Hellman som är Innovationsledare på STUNS.

Om BIO-X® Accelerate-programmet

BIO-X Accelerate är en vidareutveckling av BIO-X i nära samarbete med Tillväxtverket och Region Uppsala, med Uppsala Innovation Center som partner, med målet att accelerera utvecklingen av innovativa life science företag i regionen. Programmet använder en industriell metodik för att stödja projekt som uppfyller väl definierade behov inom hälso- och sjukvård och samhälle. Projekt får finansiering, fortsatt stöd och tillgång till experter inom BIO-X-nätverket. Det första kritiska steget mot potentiell kommersialisering - ”proof of concept”-studier bör redan vara utfört när man går in i programmet. Efter BIO-X bör projektet vara klart för investeringar av exempelvis större bolag eller riskkapitalföretag, för en framtida ny produkt, metod eller terapi med ett betydande nytt värde för patienter, vård eller samhälle. BIO-X är ett varumärke som tillhör STUNS Life Science/Uppsala BIO.

Citat Celluminova

"Finansieringen från BIO-X är av betydande värde för Celluminova och hjälper oss att snabbare nå vårt mål att få den första produkten på marknaden som specifikt riktar sig mot stamcellsliknande celler i höggradiga hjärntumörer och därmed bidra till ökad överlevnad hos dessa patienter. Finansieringen hjälper oss att expandera teamet, kliniskt verifiera vår produkt och förbereda för marknadsgodkännande.” säger Shirin Ilkhanizadeh, CEO Celluminova

Bild bifogat.

Citat Gradientech

Finansieringen som erhållits från BIO-X Accelerate-programmet kommer definitivt att hjälpa oss mot en snabbare kommersialisering av vårt QuickMIC® AST-system, både genom att stödja överföringen till produktionsprocessen för våra antibiotikapaneler och genom att säkerställa vår kliniska prestationsutvärdering” säger Teresa Fernandez, Product Manager, Gradientech

Bild bifogat.

Citat Ilya Pharma

Vi hade riktigt bra data i djurmodeller för inflammatorisk tarmsjukdom med läkemedelskandidaterna redan innan vi startade Ilya Pharma. Av olika strategiska skäl valde vi att jobba fokuserat med vårt sårprojekt och ta det till klinisk prövning så snabb och smart som möjligt, det går bra. Intresset för mag-tarm projektet har funnits hos flera externa parter under hela perioden, därför är det superkul att nu få möjlighet att satsa på det i två år framåt, dessutom vet vi nu precis vad som krävs fram till klinik för ILP-kandidaterna och har ett fantastiskt team”, säger vd och medgrundare Evelina Vågesjö, Ilya Pharma.

Bild bifogat.

Citat PU Sensor

PU-sensor utvecklar en forskningsbaserad metod och en produkt för att med hög precision bestämma vilka patienter som riskerar att trycksår och därmed kunna förhindra det i tid. Beviljandet och samarbetet med Bio-X Accelerate gör att vi kan visa fördelarna med vår produkt genom en omfattande klinisk studie och komma snabbare ut på marknaden.” säger Johannes Walfridsson, VD PU Sensor

Bild bifogat.

Topics

  • Health, Health Care, Pharmaceuticals

Categories

  • europeiska regionala strukturfonden
  • eu
  • finansiering
  • region uppsala
  • uic
  • uppsala innovation centre
  • stuns
  • uppsala bio
  • tillväxtverket
  • uppsala
  • life science
  • offentlig finansiering
  • celluminova ab
  • gradientech ab
  • ilya pharma ab
  • pu sensor ab

STUNS Life Science (former Uppsala BIO) brings together companies, universities, healthcare and society to fuel innovation and stimulate growth in the life science sector. Together we advance the sector's international competitiveness. Uppsala BIO is a part of the non-for-profit foundation STUNS

www.uppsalabio.com www.stuns.se