Nyhet -

(Bild: Tidigare Jerringprisvinnare under Svenska Idrottsgalan. Montage SVT.)

Initialt var de tretton stycken... första omröstningen är avklarad och nu är de bara åtta kandidater kvar som tävlar om Radiosportens prestigefulla Jerringpris under Svenska Idrottsgalan 2016.

De åtta nominerade som går vidare är:

Annika Billstam, orientering  -  för VM-guldet på medeldistans vilket även innebar att hon försvarade titeln från förra VM. Tog även en ytterligare medalj.

Charlotte Kalla, skidor - för VM-guldet på 10 km fristil under mästerskapet i Falun. Hon vann ytterligare tre medaljer.

Emma Dahlström, slopestyle  - för den överraskande segern i X-Games, den mest prestigefyllda tävlingen inom freeskiing inklusive VM och OS.

Isabelle Gulldén, handboll  - för hennes insats under EM där Sverige tog brons. ”Bella” vann hela turneringens skytteliga och prisades som bästa spelare av alla.

Johan Olsson, skidor  - för VM-guldet på 15 km fristil under hemmamästerskapet där han även vann ytterligare två medaljer.

Sarah Sjöström, simning - för dubbla VM-guld och totalt fem medaljer samt två världsrekord på långbane-VM och tre VM-guld på kortbane-VM.

U21-landslaget herrar, fotboll - för det mycket överraskande EM-guldet för U21-lag i somras där Sverige vann en dramatisk final på straffar.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll  - för helt avgörande insatser i playoffspelet till EM och för delaktigheten i sitt klubblags fyra nationella titlar. Slog dessutom PSG:s målrekord genom alla tider.