Pressmeddelande -

Samspill på tvers av landegrensene for bærekraftige transporter og utvikling

Bærekraftige og klimasmarte transporter er av stor betydning for å bidra til et økosystem i balanse. Like viktig er det å skape konkurransekraftige og effektive transporter som grunnlag for utviklingen i regionen.

-Företagen i vår region är helt beroende av snabba och effektiva transporter för att kunna vara konkurrenskraftiga eftersom en stor del av kunderna befinner sig i andra regioner eller länder (Anders Eriksson, Handelskammaren Mittsverige)

Gjennom å tilrettelegge for overføring av gods mellom veg og jernbane kan vi oppnå mer effektive og miljøvennlige transporter i ”Mittstråket”. Dette gjelder både for gods som skal til og fra regionen, eller for gods som benytter ”Mittstråket” som en lenke i en større transportkjede. Målet er å skape muligheter for transporter som minimerer miljøpåvirkningen og som er del av den pågående omstillingen av transportsystemet.

-I och med att regeringen nu har beslutat om den nationella planen för infrastruktur 2018 – 2029 kan vi fortsätta investera i Mittbanan, vilket på sikt möjliggör för mer hållbara person- och godstransporter längs Mittstråket (Mats O, Trafikverket)

Samspill i hele korridoren og på tvers av landegrensene er en forutsetning for denne omstillingen. Prosjektet ”Mittstråket” kommer derfor, sammen med Jernbanedirektoratet, til å innlede et samarbeid om vurdering av godstransportenes forutsetninger og potensial.

-Et kunnskapsunderlag som er oppdatert og vurderer godstransporter i både Norge og Sverige er etterspurt, og kan være et viktigt grunnlag for framtidige beslutninger om investeringer i jernbanen mellon våre to land (Jernbanedirektoratet).

En kartlegging av transportene i både Norge og Sverige vil utgjøre et relevant beslutningsgrunnlag for fremtidige investeringer i infrastrukturen i ”Mittstråket”. Og - som på sikt bidrar til både bærekraftige og konkurransedyktige transporter, samt positiv utvikling for næringslivet i regionen.

Ämnen

  • Transport

Kategorier

  • miljøvennlige
  • klimasmarte
  • transportkjede
  • jernbane

Mitt i Sverige och mellan Sundsvall och Trondheim, sträcker sig ett eftersatt trafikstråk: Mittstråket. Mittstråket är den självklara transportsträckan för alla som reser i Mittnorden samt en viktig passage för den godstrafik som ska till och från hamnarna i öst och väst. Snabbare resor, förbättrad trafiksäkerhet och utvecklad transportkapacitet skulle göra Mittstråket till en starkare gren i Europas transportnät. Med investeringar som ger bättre förutsättningar för trafiken skulle Mittstråket kunna bidra till att länka samman flödet av människor och gods mellan Norge, Sverige och Finland – eller söderut, ut i Europa.

För att förbättra trafiksituationen kraftsamlar därför sex kommuner, två län och Trafikverket – med stöd av EU – i ett unikt samverkansprojekt, över kommun och länsgränser. Längs hela Mittstråket byggs små lokalanpassade trafiklösningar ihop med större infrastruktursatsningar på väg och järnväg.

www.mittstraket.se

Kontakter

Christin Borg

Presskontakt Projektledare 070- 343 91 41