Pressmeddelande -

Israels Harel Skaat gick till finalen i Eurovision Song Contest - vem ær han?

Harel Skaat gikk til finalen i Eurovisionsschlagerfestivalen – vem ær han?

Hvem er den israelske gullsangeren Harel skaat, som torsdag kveld gikk videre til MGP-finalen og lørdag skal synge som den nest siste sangeren?

Han ble født 8. august 1981 i Kfar Saba, av jødiske foreldre med familiebakgrunn i Jemen og Irak. Allerede som ung la foreldrene merke til at Harel hadde et unikt sangtalent. Som seksåring vant vant han sin første sangkonkurranse. Han fikk også delta i en episode av et populært israelsk fjernsynsprogram fra den tiden, kalt Parpar Nehmad, skriver Kenneth O. Bakken på Miff.no.

Her er resten av hans presentasjon av det israelske gullhåpet: 

Etter å ha fullført militærtjenesten begynte Harel å studere ved Beit Zvi. Det er et college som spesialiserer seg på sang, dans og annen scenekunst. I 2004 meldte han seg på en israelsk sangkonkurranse kalt “Kokhav Nolad”, som kan sammenliknes med “Idol” her hjemme i Norge. Med sin enorme sjarm og stemmeprakt seilte han opp som favoritt til å vinne hele showet. Da han til slutt endte på andreplass, var flere av Harels tilhengere overbevist om at fjernsynsstasjonen hadde jukset med stemmetellingen. Dette ble selvfølgelig blankt avvist av produsentene.

Etter Kokhav Nolad økte Harels oppmerksomhet betydelig. Allerede året etter fikk han synge Israels nasjonalsang “Hatikvah” før en landskamp i fotball mellom Israel og Frankrike.

I 2006 slapp han sitt debutalbum, “Harel Skaat”. Flere av låtene kom inn på de nasjonale hitlistene. Allerede etter én måned hadde han solgt til gull, på tross av at han fikk mye dårlig kritikk i avisene. Siden solgte platen til platinum og Harel vant en rekke nasjonale priser.

I 2009 gav han ut sitt andre album, som har tittelen “Tall” oversatt til norsk. Singelen “Ve At” fra dette albumet kom senere samme år på andreplass i kåringen av Israels største låt det siste tiåret. Han ble kun slått av Idan Raichel Projects svært populære superslager “Mima’amaqim”.

I desember valgte Israels kringkastingsmyndigheter ut Harel Skaat som landets representant i Eurovision Song Contest 2010. I den nasjonale finalen i Israel sang han fire ulike sanger. Fjernsynspublikummet og dommerpanelet valgte sangen “Milim” som landets bidrag i Oslo. Valget har vært så vellykket at en rekke internasjonale bettingselskaper rangerer Harel Skaat som en av favorittene til å vinne.

Skaat skal opptre under den andre semifinalen i Telenor Arena 27. mai. Dersom det europeiske fjernsynspublikummet er enige med bettingselskapene betyr det Eurovision-finale for Israel to dager senere. Har han først kommet så langt, kan alt skje.

Deler av Eurovision-finalen lørdag 29. mai blir vist på storskjerm under MIFFs Israel-konferanse på Gardermoen.

Ämnen

  • Konst, kultur, underhållning

Svensk Israel-Information bidrar till en mer balanserad bild av Israel.