Pressmeddelande -

Guld till Hanne Staff - Jenny Johansson fyra

Det var stolpe ut för Sverige även i damklassen på medeldistansen. Jenny Johansson missade pallen med 15 sekunder efter ett par misstag på banans sista kontroller. För Norges Hanne Staff blev det däremot stor succé i vad som skulle vara hennes sista individuella VM-lopp. Hon var tolv sekunder snabbare än Rysslands Tanja Ryabkina, som tog silver, och 27 sekunder före finska bronstjejen Heli Jukkola. - Helt fantastiskt, det hade jag aldrig trott, jublade Staff inför storpubliken i Tortuna. För Lina Bäckström slutade VM-debuten med tionde plats, medan Gunilla Svärd bommade bort sig totalt och blev sist i finalen. Staff fullkomligt utklassade övriga VM-löpare efter varvningen, där hon exempelvis sprang 50 sekunder snabbare än silvermedaljören Tanja Ryabkina. För Jenny Johansson gick det i motsatt riktning. -Jag sprang snett till tredje sista kontrollen. Det kändes inte som någon stor miss, men förmodligen förlorade jag bronspengen där. Sen kom jag även snett till sista, men där handlade det om ett par sekunder, säger Jenny. Johansson blir alltså utan individuell medalj i Sveriges hemma-VM. - Klart att det aldrig är skoj att bli fyra, men jag tänker inte hitta på några ursäkter. Det var ett väldigt bra lopp egentligen, men jag kan inte påverka hur de andra springer. Jag har helt enkelt inte haft marginalerna på min sida. VM-debutanten Lina Bäckström öppnade loppet strålande och hade näst bästa tid till första radiokontrollen. Därefter tog hon helt slut och blev tia, 4.16 bakom Staff. - Jag har inte missat, men det snurrade i huvudet och jag mådde riktigt dåligt, säger Lina, som låg länge i målfållan efteråt. Än värre gick det för Gunilla Svärd, som av oförklarlig anledning bommade bort sig totalt. Svärd slutade absolut sist i finalen, 46 minuter efter Staff och nästan 27 minuter bakom näst sista tjej. - Kompassen måste ha visat fel. Jag missade 20 minuter vid åttonde kontrollen och när jag såg Jenny tänkte jag att hon måste springa åt helt fel håll, säger Gunilla, som alltså trots mycket stora problem fullföljde loppet.