Väckarklocka för herrlandslaget mot Cypern

Det blev förlust för det svenska herrlandslaget idag mot Cypern, 83-65. Man gör två bra perioder, men en genomklappning med sex minuter kvar avgör matchen och ger landslaget en viktig väckarklocka.

Igår vann man över Jordanien efter en komfortabel match där Sverige aldrig är i underläge. Kvällens motståndare Cypern är precis som Sverige mitt uppe i EM-kvalförberedelser, och rankas som trea i sin kvalgrupp – lite under Sverige alltså, enligt assisterande coach Torbjörn Gehrke.

Tyvärr kommer herrarna aldrig upp i den nivån. Istället är det Cypern som tar kommandot och leder matchen i 32 av 40 minuter. Sverige spelar på halvfart och tvekar, vilket märks i de avgörande situationerna, säger Gehrke.

- Det är trögt i försvarsspelet, vilket sedan också växer över i anfallet. Vi är en halv sekund efter hela tiden och är lite tveksamma. I alla 50/50-situationer hamnar vi tvåa, får fouls. 23 turnovers är också bevis på det.

Positivt är att det ändå är jämnt med sex minuter kvar av matchen. Ställningen är 66-63 till Cypern, men då kommer avgörandet – och Sverige faller på eget grepp. Två tekniska fouls ger Cypern fyra straffkast och bollen tillbaka, och efter det kommer aldrig herrlandslaget tillbaka i matchen.

- Det är en väckarklocka för oss. Vi kan inte ta något för givet. Nu är det tråkigt att Jonas Jerebko får fem fouls på nio minuter, men samtidigt kan vi inte gå och skylla på domarna, utan måste ta hand om skräpet på vår egen farstu först, säger Gehrke.

Ingen spelare står ut eller får godkänt efter dagens insats, och många kan höja sig. Imorgon väntar ny träningslandskamp på Cypern, mot Norge.

Cypern – Sverige

83 – 68 (16-17, 26-19, 15-20, 26-12)

Poäng, Sverige: Christian Maråker 17, Kenneth Grant 11, Dino Pita 8, Joakim Kjellbom 8, Andreas Person 8, Johan Jeanson 7, Jonas Jerebko 4, Mikael Lindqvist 3, Martin Pahlmblad 2.

Poäng, Cypern: Lamar King 19, Andreas Sizopoulos 16, Panagiotis Trisokkas 12, Alexandros Liatsos 9, Aristides Koronides 7, Andreas Pilavas 6, Christopher Razis 4, Iraklis Pittakas 4, Christodoulos Kaskires 4, Simon Michael 2.

• Konst, kultur, underhållning

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten.