Gå direkt till innehåll
Foto: Olivier Martinache
Foto: Olivier Martinache

Pressmeddelande -

Store forskelle mellan bleer afsløres i laboratorietest

Der er store forskelle mellem forskellige fabrikater af bleer, frem for alt hvad angår bleernes evne til at holde tæt og holde fugt væk fra barnets hud. Det viser Testfaktas laboratorietest.

– Det vigtigste er, at bleen ikke lækker. For at teste dette retfærdigt i et stramt laboratoriemiljø, er vi afhængige af avancerede testmetoder, der både tager hensyn til produktets egenskaber og afspejler en reel brugersituation, siger Cedric Schoorens, testchef hos SGS.

Testfakta har testet ti forskellige fabrikater af bleer på det danske marked på SGS Courtray-laboratoriet i Frankrig. Resultaterne fra testen viser store forskelle mellem forskellige fabrikater, først og fremmest hvad angår bleernes evne til at holde tæt og holde fugt væk fra barnets hud. Nogle absorberer meget godt, men er ikke så tørre for huden. Andre kan klare ryg- og mavestilling uden lækage men ikke sideleje.

Når barnet ligger på ryggen eller maven, var de fleste bleer i stand til at fange urinen tilfredsstillende. De bedste klarede næsten 230 ml urin mod knap 200 ml for de værste. Når barnet ligger på siden, så man større forskelle. De bedste bleer absorberede næsten lige så godt som i ryg- og mavestilling, mens de dårligste kun klarede halvt så meget urin.

De bleer, der gav den bedste beskyttelse mod lækage i alle sovestillinger, var Libero Touch og Libero Comfort. Hello Sensitive fra Netto klarede sig også godt, så længe barnet lå på maven eller ryggen, men ikke så godt i sideleje.

Det er vigtigt, at bleen ikke føles fugtig mod huden. Fugt kan give hudirritation og bleen føles kold mod barnets hud. De bedste bleer absorberer urin hurtigt og er gode til at indkapsle væsken og holde den tør mod barnets hud. Den hurtigste formåede at opsuge 75 ml urin på 23 sekunder, sammenlignet med næsten et minut for de langsomste. Den klart bedste til at indkapsle og holde fugt væk fra barnets hud var Libero Touch.

At bleen er blød og fleksibel bliver ofte fremhævet i markedsføringen. For at opnå et objektivt mål for blødhed har laboratoriet udviklet en digital testmetode, der måler overfladens ruhed, materialets overensstemmelse og fibrenes blødhed. Testen udføres både på indersiden, mod barnets hud og på ydersiden. Til indersiden, som stadig er mest vigtig for barnet, skilte et par mærker sig ud som væsentligt blødere og mere medgørlige – Änglamark, Coop 365 Minirisk og Libero Touch.

Fakta om testen

Testfakta Research har på vegne af Essity gennemført en sammenlignende laboratorietest af åbne bleer på det danske marked.

Laboratorietesten er udført af SGS Courtray i Frankrig, et uafhængigt test- og forskningslaboratorium, der er specialiseret i test af forskellige typer hygiejneprodukter såsom bleer, bind og inkontinensbeskyttelse.

Forud for testen blev sortimentet af bleer kortlagt og et repræsentativt udvalg af sammenlignelige bleer fra større mærker og dagligvarekædernes egne produkter udvalgt. Kriterier for udvalget har været bleer i str. 4.

Følgende bleer er blevet testet:

1. Libero Touch
2. Libero Comfort
3. Grøn Balance Soft
4. COOP 365 Minirisk
5. Salling
6. Hej Sensitive
7. Engleland
8. Rema 1000
9. ECO af Naty
10. Lupilu blød og tør

Laboratorietesten

Testen er udført efter laboratoriets standardprotokol for test af åbne bleer og omfatter følgende dele:

A. Tekniske egenskaber
B. Mekaniske egenskaber
C. Absorptionskapaciteten af den absorberende kerne
D. Absorptionshastighed
E. Tørhed af huden ved brug i dagtimerne
F. Tørhed af huden ved natbrug
G. Beskyttelse mod lækage, når barnet ligger på mave og ryg
H. Beskyttelse mod lækage med barnet i sideleje
I. Åndbarhed
J. Blødhed

A. Tekniske egenskaber
Dokumentation af bleens konstruktion, materialer i forskellige komponenter, vægt og tykkelse samt dimensioner. I evalueringen blev der kun taget højde for bleens vægt og tykkelse.

B. Mekaniske egenskaber
For åbne bleer inkluderer de mekaniske egenskaber den kraft, der kræves for at åbne tapelukningen. Den optimale kraft ligger i området 25 – 38 N pr. 50 mm, hvilket betyder, at tapelukningen let kan åbnes, men ikke risikerer at åbne sig af sig selv eller ved at barnet trækker i den.

C. Absorptionskapaciteten af den absorberende kerne
Kernens samlede absorptionskapacitet måles (hvor meget væske den kan optage). De fleste bleer har en absorberingsevne, der langt overstiger et mindre barns behov. Dette er kun en måling, der viser forskelle i bleens tekniske egenskaber og har intet eller meget lidt at gøre med bleens ydeevne. Resultatet indgår derfor ikke i evalueringen.

D. Absorptionshastighed
Bleens evne til hurtigt at optage urin. I testen injiceres 75 ml urin i fire omgange med 10 minutters mellemrum. Tiden for absorption af hver injektion måles, og den højeste vægt placeres på tidspunktet for de to første injektioner.

E. Tørhed af huden ved brug i dagtimerne
Bleens evne til at holde sig tør mod barnets hud simuleres til brug i dagtimerne, dvs. når barnet står, går og sidder. Bleen placeres på en dummy i stående stilling, og kunstig urin sprøjtes ind i forskellige områder for at simulere brug på en dreng eller pige. Fugten mod huden måles efter bleen har været udsat for et lavere tryk i kortere tid.

F. Tørhed af huden ved natbrug
Bleens evne til at holde sig tør mod barnets hud simuleres til brug om natten, dvs. når barnet sover. Bleen placeres på en dummy i liggende stilling, og kunstig urin sprøjtes ind i forskellige områder for at simulere brug på en dreng eller pige. Under testen roteres dukken mellem liggende og liggende stilling. Fugten mod huden måles efter bleen har været udsat for et højere tryk i længere tid sammenlignet med dagbrug.

G. Beskyttelse mod lækage, når barnet ligger på mave og ryg
Bleens evne til at optage urin, før den begynder at lække, når barnet ligger på ryggen eller maven i løbet af natten. Bleen placeres på en dummy i liggende stilling, og kunstig urin sprøjtes ind i forskellige områder for at simulere brug på en dreng eller pige. Under testen roteres dukken mellem liggende og liggende stilling. Når bleen begynder at lække, stoppes testen, og mængden af injiceret urin noteres samt hvor lækagen er opstået.

H. Beskyttelse mod lækage med barnet i sideleje (tillæg til laboratoriets standardprotokol)
Bleens evne til at optage urin, før den begynder at lække, når barnet ligger på siden om natten. Bleen lægges på en dummy, og kunstig urin sprøjtes ind, når dummyen er på højre eller venstre side. Når bleen begynder at lække, stoppes testen, og mængden af injiceret urin noteres samt hvor lækagen er opstået.

I. Åndbarhed
Bleens evne til at ånde (ventilere fugt væk) testes ved at måle mængden af fugt, som bleen afgiver på ydersiden.

J. Blødhed
Bleens blødhed på indersiden måles digitalt. Målingen omfatter fibrenes blødhed, overfladens struktur, overfladens tæthed og hvor fleksibelt overfladelaget er.

Fortolkning og karaktergivning

Resultaterne af testen er blevet fortolket og bedømt i samråd med laboratoriet. Karaktererne er sat på en 10-trins skala, hvor 10 er det bedste. Karakterer under 6 er kun givet, hvis resultaterne anses for dårlige eller væsentligt dårligere sammenlignet med andre produkter i udvalget.

I den samlede karakter er delkaraktererne for de forskellige testparametre vægtet sammen som følger:

Beskyttelse mod lækage: 45%

Beskyttelse mod lækage, når barnet ligger på mave og ryg (G): 70%
Beskyttelse mod lækage med barnet i sidestilling (H): 30%

Tørhed på huden: 25%

Tørhed på huden i dagtimerne (E): 20%
Tørhed på huden under brug om natten (F): 60%
Absorptionshastighed (D): 20 %

Åndbarhed (I): 10 %

Blødhed (J): 10 %

Håndterbarhed, vægt og tykkelse (A+B): 10%

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Testfakta är ett oberoende test- och researchföretag specialiserat på laboratorietester och utvärdering av produkter för konsumenter och yrkesanvändare. Testerna utförs i samarbete med ett europeiskt nätverk av certifierade test- och forskningslaboratorier, specialiserade inom olika produkt- och provningsområden. Testfakta utför tester på uppdrag av media, tillverkare, återförsäljare och myndigheter med syfte att verifiera, kontrollera och kommunicera kvalitet och prestanda.

Testfakta is an independent test- and research company specialized in laboratory testing and evaluation of products within both, business-to-consumer and business-to-business. The testing is conducted in close cooperation with a European network of certified test- and research laboratories, with different focus areas. Testfakta's assignments come from media, manufacturers, retailers and government agencies with the aim to verify, validate, control and communicate quality and performance.

Kontakter

Klaus Hahn

Klaus Hahn

Presskontakt Chief Executive Officer +46733264351
Bengt Vernberg

Bengt Vernberg

Presskontakt Chief Research Officer +46 (0)708 48 47 13

Testfakta - oberoende laboratorietester för hållbarare produkter och konsumtion.

Testfakta är ett oberoende test- och researchföretag specialiserat på jämförande laboratorietester inom både B2C och B2B med syfte att främja konsumentupplysning och produktutvecklingen till mer hållbara lösningar.
Testfakta-gruppen består av tre separata företag:
- Testfakta Editorial. Nordens ledande nyhetsbyrå med redaktionella tester och konsumentinformation på testfakta.se
- Testfakta Research. Jämförande uppdragstester och kvalitetskontroller för myndigheter och industrin.
- Testfakta Bio-based. Främjar produktutvecklingen mot ökad användning av förnybara råvaror.

Testfakta
Drottninggatan 81A
11160 Stockholm
Sverige