İşsizlere yardım eden kurumu da sattılar

İsveç hükümeti, işsiz kalan işçileri yeniden iş yaşamına kavuşturmak amacıyla faaliyet gösteren “İş Yaşamı Olanağı” devlet kurumunu tekellere sattı. Maliye Bakanlığı tarafındandan yayınlanan basın açıklamasında, satış sayesinde kurumun üstlendiği önemli görevleri daha elverişli koşullarda yerine getirileceği iddia ediliyor.

2006  yılından bu yana iktidarda bulunan dört sağ partinin oluşturduğu koalisyon hükümeti aralarında sağlık ve eğitim kurumlarının da bulunduğu pek çok kamu işletmesini özelleştirdi. Ancak hükümetin büyük kamu kurumları arasında yer alan Telia Sonera, Postahane ile bazı kamu bankalarını satma girişimi muhalefet partileri tarafından engellendi. Hükümet milletvekillerinin tatilde bulunduğu bir dönemde “iş Yaşamı Olanağı” kurumunu SMTW Personal Holding AB adlı işçi kiralama firmasına sattığını açıkladı.

Görevi işsiz kalanların rehabilitesini sağlayarak iş hayatına kazandırmak olan “İş Yaşamı Olanağı” nın İşveç’in 40 yerleşim biriminde 200 çalışanı bulunuyor. Yıllık cirosu 350 milyon kron olan şirket, geçtiğimiz yıl 56 milyon kron kar etti. Hükümet kar eden bir şirketi, geçtiğimiz yılkı cirosu 270 milyon kron olan SMTW’ye 145 milyon krona sattı.

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun yayın organı, LO Tidningen hükümetin söz konusu kurumu satarak kendi programını çiğnediğini yazdı. Hükümet programında “yalnızca ticari pazarlarda rekabet etme niteliğinde olan ve  toplumsal görevleri olmayan” şirketlerin özeleştirilmesi öngörülüyor. Kurumun satışından halkın ve işçilerin zarar göreceğini belirten gazete hükümetin amacını şöyle ifade ediyor.

” İş Yaşamı Olanağı’nın satılmasının amacı, daha iyi veya daha kötü olmasına bakılmaksızın her şeyin özelleştirilmesini amaçlayan liberal politikaların hayata geçirilmesinden başka bir şey değildir.”

• Working life