İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt tutuklu gazetecileri suçladı

Murat Kuseyri

İsveçli serbest gazeteci Martin Schibbye ve fotoğrafçı Johan Persson gerillalarla hükümet güçleri arasında savaşın sürdüğü  Etiopya’nın Ogaden bölgesine gittiler. Amaçları savaşın yol açtığı yıkımı dünya kamuoyuna duyurmaktı. Geçtiğimiz hafta hükümet güçleri Ogaden’in bağımsızlığı için mücadele eden ONLF gerillalarına bir baskın düzenledi. Baskında 15 gerilla öldürüldü ve olay yerinde bulunan iki Schibbye ve Persson hafif yaralandılar. Etiopya polisi iki gazeteciyi gerillalarla işbirliği yapmakla ve terör eylemlerinde katılmakla suçlayarak tutukladı.İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt Etiopyalı yetkililerlerden gazetecilerin serbest bırakılmalarını talep edeceğine, gazetecileri “tehlikeli  ve yasaklanmış bölgeye”  girmekle suçladı.

Carl Bildt petrol tekellerinin temsilcisi

Etiopya’nın doğusundaki Ogaden bölgesi daha önceleri Somali’ye aitti. Etiopya 1896 yılında bölgeyi işgal etti. 1970’lerden bu yana işgale karşı mücadele eden gerillalarla Etiopya ordusu arasındaki savaşta köyler yakıldı, binlerce kişi yaşamını yitirdi. 2000 yılında Etiopya’nın zengin petrol yataklarının bulunduğu Ogaden’i 20 parçaya bölerek petrol tekellerine satmasından sonra bölge halkı üzerindeki baskılar daha da arttı.  4 parçada petrol işletme hakkı Lundin Oil’e ait. Ancak şirket kendini kamufle etmek için Africa Oil adı altında faaliyet gösteriyor. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt o yıllarda Lundin Oil tekelinin yönetiminde bulunuyordu. Bölgeye gidip araştırmalar yapan İsveçli gazeteci Kerstin Lundell Etiopya ordusunun Lundin Oil’in petrol çıkarmasını sağlamak için köyleri yaktığını, halka işkence yaptığını, direnen köylüleri öldürdüğünü ve çocuklarını kaçırdığını yazdı.

Bildt Avrupa Birliği’nin “Barış Elçisi”

Savaşı ve anlaşmazlıkları körükleyen bir tekelin yönetim kurulu üyeliğini yürüten Carl Bildt politik kariyerini daha sonra yalan olduğu anlaşılan Sovyet denizaltılarının İsveç sularını ihlal ettiği iddialarına borçlu. ABD’nin desteğini alan Bildt’in yıldızı bu olaydan sonra parladı. Bir dönem Başbakanlık yapan Bildt 1995 yılında Avrupa Birliği tarafından Yugoslavya’daki anlaşmazlıkları çözmek için barış elçisi atandı.

Bildt’in gazetecileri savunmak yerine suçlamasının bir diğer nedeni de her iki gazetecinin devrimci ve ilerici olması. Martin Schibbye dünyada savaş ve isyanların olduğu pek çok bölgede bulundu. Yaptığı röpörtajlar ve yazdığı makaleler devrimci gazete ve dergilerde yayınlandı. Schibbye bir kaç yıl da İsveç Komünist Partisi’nin yayın organlarından Rebell (Eşkiya)’nın Genel Yayın Müdürü  olarak görev yapmıştı.

• Politics