Gå direkt till innehåll
Den 22 augusti skulle Per Anders Fogelström (mitten) ha fyllt 100 år.
Den 22 augusti skulle Per Anders Fogelström (mitten) ha fyllt 100 år.

Pressmeddelande -

Bakom en författarsuccé - nedslag i Per Anders Fogelströms arkiv

Per Anders Fogelström är författaren som gjort en av de främsta skildringarna av Stockholm och vars tidiga verk filmatiserats av Ingmar Bergman. Den 27 september kommer journalisten och författaren Karl-Olof Andersson till Kungliga biblioteket för att berätta om författarens mångfacetterade yrkesliv.

Karl-Olof Andersson uppmärksammar bland annat manuskriptet till Fogelströms refuserade ungdomsroman 'Den okuvliga friheten' från 1939, som gavs ut först i år i samband med 100-årsminnet av författarens födelse. Andra inslag i Fogelströms arkiv på KB som behandlas är Fogelströms författarkontakter i egenskap av tidningsredaktör, likaså tillkomsten av Mina drömmars stad (1960).

Karl-Olof Andersson är journalist och författare, och har bland annat skrivit biografin Per Anders Fogelström: ett liv för litteraturen, freden och miljön (2012).

Tid: 30 augusti 2017, klockan 17.30–18.30
Plats: Hörsalen, Kungliga biblioteket, Humlegården i Stockholm

ENTRE OCH FÖRANMÄLAN
Fri entré. Antalet platser i hörsalen är begränsat så boka gärna plats genom att maila till program@kb.se. Bokade platser släpps fria tio minuter innan programmet startar.

Evenemanget är en del av Berättelser från KB, Kungliga bibliotekets öppna föreläsningsserie, hösten 2017. Håll dig uppdaterad om programmet via http://www.kb.se/

Ämnen

Kategorier



Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek och nationalarkiv för audiovisuella medier. Vi svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling samt har nationell överblick och utvecklar biblioteksväsendet i samverkan. 

Kungliga biblioteket är en statlig myndighet.

Kontakter

Lotta Serning

Lotta Serning

Presskontakt Kommunikationschef 070-007 33 21

Relaterat innehåll

Sveriges Nationalbibliotek

Kungliga biblioteket, KB, är Sveriges nationalbibliotek. Våra samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Vi samlar in, bevarar och tillgängliggör allt som ges ut i Sverige, från handskrifter, böcker och tidningar till musik, tv-program och bilder.

Dessutom har vi utländskt material med svensk anknytning – översatta böcker, spel av svenska upphovspersoner och film som handlar om Sverige.

KB är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Vi utvecklar och främjar samverkan i den svenska bibliotekssektorn. KB är även ett forskningsbibliotek inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kungliga biblioteket
Humlegården
Stockholm